Utemaning 28 – Bygga flotte till nallen.

Har ni också drömt om att guppa iväg på havet på en egenbyggd flotte? Nu ska vi omvandla fantasin till verklighet men istället för att själv guppa iväg så ska våra nallar eller någon annan kompis i leksaksformat få prova på denna upplevelse.

Men får ni feeling så varför inte bygga en flotte till er själva också! En bra övning i konstruktion och flytegenskaper. 

Material och förberedelse

  • Rep/snöre
  • Pinnar
  • För extra flytkraft; t.ex. kork, ett sittunderlag, tom PET-flaska men då måste man se till att de är ordentligt förankrade så att de inte åker av och skräpar ner.
  • Något att kapa snöre med t.ex. sax, eventuellt något att kapa pinnar med t. ex. såg, om man har grövre pinnar än man kan bryta sönder för hand
  • Om man vill ha segel kan man också ha ett tygstycke eller en bit papper.

Gör så här

Lägg pinnarna bredvid varandra, ta en bit snöre och fäst en bit från änden på en av de yttersta pinnarna och väv* sedan genom pinnarna tills ni kommer till yttersta på andra sidan, vänd och väv tillbaka, upprepa om ni känner att det behövs för att sitta bra ihop. Gör sedan samma sak i andra ändan av pinnarna. Detta kan räcka för att ha en flotte men det kan också vara så att det behövs mer flytkraft undertill för att nallarna ska klara sig utan att bli blöta. Då kan man fästa två flaskor under eller ett sittunderlag. Det kan också räcka med två lite grövre pinnar som sätts under så det blir en katamaran.

Testa att sätta den i vatten och se om den flyter innan ni lastar på dyrgriparna, nallen eller annan leksak – ett tips är att binda fast nallen så att den inte faller av.
Detta är ett sätt att göra det på, men det finns säkert många andra sätt, prova er fram och berätta hur ni gjort och vad som fungerade eller inte fungerade.

*Väv= över en pinne och under nästa, över, under osv

Kolla in inlägget där vi byggt båtar av vinkorkar:
https://utebarn.se/bygga-batar/

Variant

  • Ta en balja med vatten och testa olika saker om de flyter eller sjunker, gissa innan. Utveckla: De sakerna som flyter, har de olika vattenläge, dvs hur stor del av saken är över respektive under ytan när de flyter.
  • Bygg en flotte och testa hur tungt de kan lasta – detta kan även göras som en tävling mellan två eller flera lag eller personer. Bygg fritt eller kom överens om vilket material ni får använda och se vem som lyckas lasta mest innan det sjunker eller välter. Bestäm innan vad det är som ska lastas.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi kreativitet, fantasi, finmotorik, inlevelse, glädje, koncentration, sinnen, ansvar, planering, problemlösning, iakttagande, språk, gemenskap, naturkunskap och teknik

Du kanske också vill läsa detta:

Prenumerera på Veckans Utemaning

Prenumerera på Veckans Utemaning

    Varje torsdag hela året presenterar vi en ny utemaning som består av en aktivitet du kan göra tillsammans med ditt/dina barn. För vi tror på att både barn och föräldrar mår bra av att hitta på saker tillsammans.     För att hänga med på Veckans...

läs mer
Utemaning 2019 – Tack för året som gått!

Utemaning 2019 – Tack för året som gått!

https://youtu.be/73Rm3ebCJe8 Tänk att det nu har gått över ett helt år sen vi la upp den första Utemaningen! Vi kom på Utemaningsidén sent hösten 2018 och funderade över om vi skulle kunna dra det i hamn. Men vi ville verkligen göra en skillnad och inspirera fler att...

läs mer
Utemaning 53 – Reflexjakt

Utemaning 53 – Reflexjakt

https://youtu.be/-MLb5Podj-k "Ett ljus i mörkret" är något som man ofta söker efter när saker är lite jobbiga. Nu ska vi göra en utemaning där ljuset är reflexen av en ficklampas sken och det jobbiga är att hålla sig vaken i mörkret, nu under vinterhalvåret behöver...

läs mer