Test av Gneis Turmalin skalkläder 2019

Vår testpanel har fått ut nya eller begagnade kläder från olika märken och har testat dem under ca 4 månader. De har sedan alla fått svara på samma frågor och vi har valt att publicera svaren inklusive frågorna då detta gör det enklare för dig som läsare att jämföra de olika plaggen och märkena. Vi har denna våren låtit ett barn testa skaljacka och skalbyxor från Gneis. Här kan du ta del av vårt test av Gneis Turmalin 2019.

Köp Gneis Turmalin hos gneis.se

Sammanfattning:
Barnets upplevelse och spontana kommentarer? Hon älskar den rosa färgen och vill nästan alltid ha just detta stället.

Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket? Vi är imponerade av Gneis Turmalin! Verkligen! Slitstarkt och vattentätt precis så som en förväntar sig av ett skalställ i den här prisklassen. Smidigheten och mjukheten i yttertyget är oslagbart. Vi har inte hittat något annat skalställ på marknaden som motsvarar Gneis Turmalin i smidighet, vattentäthet och slitstyrka. Helt enkelt outstanding! Vi skulle gladeligen köpa detta skalställ begagnat om än inte till nypris. Vi har också insett att vi har svårt att köpa något annat än Gneis framöver….

Vilket märke testar ni?  Gneis och modellen av skalkläderna är Turmalin

Vilken storlek har barnets testkläder? Vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder?  Kläderna är i storlek 98 och har passat barnet bra från strl 86/92. Barnet har nu strl 98/104 och byxorna börjar bli korta (men fungerar absolut väl fortfarande) men jackan är fortfarande åt det stora hållet.

Hur upplever ni storleken? Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?) Vi bedömer Gneis som stora i storleken. Passformen är riktigt bra. Byxorna sitter uppe fint i och med formen på hängslena, aldrig varit med om att de glider ner på armarna. Bib:en på byxorna gör att det inte blir någon glipa mellan jacka och byxor. Gummibandet under skorna i kombination med resår i benslut gör att byxorna sitter otroligt bra på kängor eller stövlar och helt ok på grova lägre skor. Förböjda knän och armbågar gör att barnet rör sig fint utan att det blir klumpigt. Sprundet i sidan på jackan gör också att jackan går att både växa i och röra sig i utan att den begränsar.

Test av Gneis Turmalin skalkläder 2019
Test av Gneis Turmalin skalkläder 2019

Färg? Blekt? Den rosa färgen är aningens blekt efter 1,5 års frekvent användande. Den svarta färgen är fortfarande kolsvart.

Är testkläderna begagnade eller nya? Kläderna var nya när vi började testade dem och har nu använt dem otroligt mycket under 1,5 år.

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång? Ja de är tvättade flera gånger. Återimpregnerade några.

Slitna partier? Slitna/trasiga/hela fothällor? Inga direkta slitna partier. Ärmslutens har möjligen tendens till att vara lite uppruggat. Inga hål. Utsatta partier (rumpa + knän + ryggsida av jackan) är förstärkta med Cordura.

Har barnet blivit blött igenom någon gång? Berätta om hur det använts i blött väderlag.   Barnet har aldrig blivit blött vid normalt/”korrekt” användande. De gånger hon blivit blöt så har vatten trängt upp underifrån när hon gått i för djupa vattenpölar med för låga skor och vatten har därmed kunnat ta sig in via blöta skor/strumpor och in innanför skalbyxorna.

Har ni haft andra skalkläder/annan overall parallellt? Om ja: berätta gärna om varför och vilket barnet själv helst har valt. Ja, vintertid har vi använt en Gneis Supershape overall. Till viss del har barnet också haft andra skalkläder som extra. Men 9 av 10 gånger har barnet själv valt just Gneis Turmalin. Den rosa färgen och det otroligt mjuka smidiga materialet i jackan är troligen varför hon helst valt detta ställ.

Test av Gneis Turmalin skalkläder 2019

Kan barnet själv klä på/av sig? Ja! Denna tjej kan själv. Ibland behövs lite hjälp med att knäppa blixtlåsen i sidan på byxorna.

Kan barnet själv stoppa något i fickorna/stänga dragkedjorna? Fickornas placering? Ja barnet kan själv stoppa ner vantar och små skatter i fickorna. Lite svårt ibland att stänga dragkedjan på jackans fickor då det finns en flärp över för att det inte ska regna in i fickan.

Hur ser ärmsluten ut? Kardborre? Resår? Slitet? Missfärgat? Ärmsluten består av resår + kardborrestängning. Här är egentligen enda stället som stället börjar bli lite slitet. Den rosa färgen är lite blekare i jämförelse med ny och en kan ana att den rosa färgen inte längre blir helt ren vid tvätt efter bad i lera.  

Test av Gneis Turmalin skalkläder 2019

Hur ser bensluten ut? Snölås? Kardborre? Knappar? Resår? Fothällor? Bensluten har resår + fothällor. Extra fothällor medföljer.

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid lek? Hur är den fäst på overallen/jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?).  Luvan sitter bra och är populär hos barnet! Luvan har liksom en skärm som är bred och som smalnar av på sidan av ansiktet. Skyddar bra för regn. Möjligen blir öppningen framtill lite stor men går att lösa bra med en extra buff/krage i halsen.

Köp Gneis Turmalin hos gneis.se (adlink)

Vi på utebarn.se tackar för familjens medverkan i vårt test av Gneis Turmalin skalkläder 2019! Vill du läsa mer om skal och lager vill vi gärna tipsa om vår sida om Lager 3 – skalkläder eller Lager på lagerprincipen. Vi har också gjort test av overaller från Gneis, läs gärna Test av Gneis Minishape I overall 2019 samt Test av Gneis Supershape overall 2019.

Andras tankar och åsikter!

Vi frågade andra som använt Gneis skalkläder till sina barn vad de anser om plaggen. Läs några av deras svar här:

”Älskar gneis men tycker de kan va lite svåra att få rent, spec vid dragkedjeskyddet, dvs mitt på bröstet, kläderna har även en viss tendens att ge hål i indragspartier) midja och armslut). Benslut köper jag då där nöts det ju extremt å med mer smuts men midjebiten känns som det blivit av att det är för mycket tyg el nåt…
Kanske hjälpte föga med denna info men men.
Över lag är vi toknöjda och barnens förstaval hamnar i stort sett alltid på gneis. Själv ska vinterns utedagar spenderas i en gneisoverall även för min egen del, spännande!!” – Jenny

”Håller med! Älskar smidigheten i Turmalin. Den är oslagbar! Likaså håller min tjej sig torr i alla väder.Är dock besviken på att innerfodret spricker i sömmarna. Har hänt på alla tre set vi ägt. Dragkedjan krånglar till byxorna på två av tre par vi haft. Önskar att fothällor a var av silikon. Dessa som är nu slits så fort. ” – Emelie (Utebarn har testat 5 set Turmalin där inga har gått sönder i sömmarna i innerfodret. Gneis har löst Emelies reklamation genom att erbjuda lagning hos sömmerska. Emelie berättar också att de i övrigt är så nöjda med Gneis smidighet att också lillasyster kommer få ha skalkläder från Gneis framöver. Reds. anm.)

”Håller med om dina lovord ???? 
våran dragkedja krånglar på våra begagnade skalbyxor och reflexen på knäna nöts lite mycket vid kryp. Haft lite problem med att det fransat sig på den man spänner åt ärmslutet med. Kan möjligen tycka jackan är lite vid. Precis som med overallerna i ljusa färger har jag haft lite svårt att få bort smuts helt från det gröna settet vid tvätt. 
Håller med om att priset gör att jag gör vad jag kan för att hitta begagnat. ” -Johanna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.