Test av Gneis Supershape overall 2019

Vår testpanel har fått ut nya eller begagnade kläder från olika märken och har testat dem under ca 3-4månader. De har sedan alla fått svara på samma frågor och vi har valt att publicera inklusive frågorna då detta gör det enklare för dig som läsare att jämföra de olika plaggen och märkena. Här kan du ta del av vårt test av Gneis Supershape overall 2019.

Köp Gneis Supershape vinteroverall hos gneis.se

Sammanfattning:
Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket?

Det här är en fantastisk overall. Mjuk och följsam, men ändå varm och vattentät. Funkar för mycket lek och bus och är aldrig i vägen. Vi har många småsynpunkter på olika saker som kan göras ännu bättre. Framförallt gäller det att det orangea tyget har blivit ganska missfärgat, att det har slitits hål på ett i och för sig väldigt utsatt ställe i rumpan och att vi inte kommit överens med bensluten. Men, över lag är vi ändå väldigt nöjda, framförallt med följsamheten och att den är varm utan att vara bylsig, samt att den här helt vattentät.

Overallen är väl använd och vi hade gärna köpt den begagnad om än till ett lite lägre pris. (Familjen har också senare efter testperiodens slut uttryckt att nackdelen med att testa Gneis kläder för barn är att man aldrig vill ha något annat efter det… Reds. anm.)

Barnets upplevelse och spontana kommentarer?

W har verkligen gillat den här overallen. Han har känt sig fin i den och han var väldigt stolt över den när den var ny. Cordura är också ett ord som numera finns i hans ordförråd, vilket han gärna försöker vidareförmedla till andra.

Vilket märke testar ni? Gneis Superhape

Vilken storlek har barnets testkläder? Och vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder? Hur upplever ni storleken Stl 98. Går under testperioden från 98/104 till 110. Overallen är rymlig och fungerar nästan hela testperioden, men blir tillslut faktiskt för liten.

Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?)

Väldigt bra passform. Mjukt och följsamt tyg. Overallen är tunn och blir därför inte bylsig men håller ändå värmen. Vi har upplevt att overallen glider upp från kängorna i det yttre tyget, men att snölåset har suttit fint kvar.

Test av Gneis Supershape overall 2019

Färg? Blekt?

Turkos överdel och svart underdel helt i cordura. Överdelen har orangea detaljer. Det svarta är fortfarande svart och huvuddelen av det turkosa är fortfarande fint i färgen. Det orangea har dock blivit både slitet och blekt, det klarar helt enkelt inte för det vi har utsatt det för, vilket är synd.

Är testkläderna begagnade eller nya?Nya

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång?

Vi har bland annat gjort testet i skånsk vinter (läs: lerblandad slask) och overallen har tvättats kanske var tredje vecka, men också åkt i tvättmaskinen på sköljning däremellan. W som testar gör det med besked och overallen ser ofta ut som på bilden när vi hämtar från förskolan. Vi har tyckt att det har behövts tvättas, men försökt att tvätta mindre mot slutet av testperioden. Fungerar bra att borsta bort sand och grus när det torkat från corudran, men det tukosa och orangea tyget blir smutsigare. Återimpregnerad ett par tre gånger.

Test av Gneis Supershape overall 2019

Slitna partier? Slitna/trasiga/hela fothällor?

Inga slitningar på knän eller andra delar av corduratyget, det ser fortfarande helt och fint ut. Mindre slitning så att det gått hål i skarvsömmen mellan corduran och det andra tyget mitt bak. Vi hade lite problem med att ställa in bensluten och lät dem vara utsläppta i resåren kanske två dagar. Då blev de för långa och släpade i marken. Det klarade de inte, utan blev små hål längst ner. Detta informerar dock Gneis om i det informationsblad som följde med kläderna, så vi var ju varnade. 

Overallen levereras med både vanliga gummibandshällor med knapphål, samt med hällor i silikon. Silikonhällorna är väldigt fina, men var också lite klumpliga, så de har vi inte använt lika mycket. Gummibandshällorna har slitits normalt. Dock har en knapp i respektive ben gått sönder genom att den brutits av i hålen som knappen sys i. Kanske hänger detta ihop med för hög belastning på grund av en lite för liten overall. Båda gick sönder i slutet av testperioden.

Har barnet blivit blött igenom någon gång? Ja, vid riktig lek i snön under lång stund har det blivit blött i ärm- och benslut, men aldrig rakt igenom tyget.

Om nej: berätta om hur det använts i blött väderlag. Om ja: berätta om hur det använts i blött väderlag + berätta hur mycket/var barnet blev blött.

Vi har testat overallen i både snö och slask och den står emot allt vi har utsatt den för.

Test av Gneis Supershape overall 2019

Har ni haft andra skalkläder/annan overall parallellt?Ja

Om ja: berätta gärna om varför och vilket barnet själv helst har valt. Om nej: har det varit tillräckligt med detta som enda?

Vi har haft ett skalställ att byta med när temperaturen började klättra uppåt. Kallare dagar har vi valt overall och kanske lite längre än med andra overaller vi har erfarenhet av eftersom den här är så mjuk och följsam.

Kan barnet själv klä på/av sig?

W har kunnat ta av och på overallen själv, men resåren i midjan har ibland gjort att tröjan under följt med upp. Han har då behövt lite extra hjälp att stoppa ner den så att det inte blir knöligt.

Kan barnet själv stoppa något i fickorna/stänga dragkedjorna? Fickornas placering?

Overallen har två bröstfickor och en ärmficka. De två bröstfickorna är placerade parallellt med den stora dragkejdan och har använts flitigt för små skatter av olika slag. Det var mycket populärt att kunna ha liftkortet i ärmen när vi åkte skidor, då kände sig den då 4,5 år gamla sonen stor.

Hur ser ärmsluten ut? Kardborre? Resår? Slitet? Missfärgat?

Resår i kombination med kardborre. Tyget är nött i vecken och här har det blivit ganska missfärgat av sand och lera.

Test av Gneis Supershape overall 2019

Hur ser bensluten ut? Snölås? Kardborre? Knappar? Resår? Fothällor?

Bensluten har snölås som har resår och fothällor. Resåren har gummerad insida, vilket gör att snölåset sitter väldigt bra. Det yttre tyget har en justeringsmöjlighet med resår och knapp. Det här har vi inte riktigt blivit vän med. För att det yttre tyget inte skulle släpa i marken behövde det dras åt ganska mycket och detta trots att vi upplevde overallen som liten mot slutet. (Overaller kan bli för små i grenen även fast benen är lång, detta då barn växer olika. Reds. anm.) När benslutet var så åtdraget blev det svårt att komma åt snölåset och W blev ofta frustrerad och ville ha hjälp med det momentet. Inte så poppis hos en snart femåring som vill klara allt själv. Här hade nog en mer traditionell flärp med kardborre funkat bättre. Förstår tanken med att bara behöva ställa in en gång, men det blir tyvärr inte så praktiskt som det nog var tänkt. (Vi har haft denna overall på test för ytterligare tre barn och för ingen av de andra barnen har detta varit ett problem. Alla barn är olika och har olika önskemål. Reds. anm.)

Bensluten åker också upp från kängorna, men det hände framförallt mot slutet och vi tror att det hänger ihop med en lite för liten storlek.

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid lek? Hur är den fäst på overallen/jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?).

Väldigt bra luva som sitter bra tack vare mjuk resår i ovandelen av huvan in mot huvudet. Kardborre mitt upptill justerar storleken. Huvan fästs med kardborre, men med knapp längst ut. Vi har haft problem med en yttersta vänstra knappen som ganska ofta har lossnat. Den andra knappen har suttit mycket bra dock.

Test av Gneis Supershape overall 2019

Köp Gneis Supershape vinteroverall hos gneis.se

Vi på utebarn.se tackar för familjens medverkan i vårt test av Gneis Supershape overall 2019! Vill du läsa mer om skalkläder och lager vill vi gärna tipsa om vår sida om Lager 3 – skalkläder eller Lager på lagerprincipen.Läs också gärna inlägget där vi testar Gneis Minishape I overall.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.