Flyga med barn
Att flyga med barn är oundvikligen något som kommer med en hel rad utmaningar! Men med rätt förutsättningar, lite god framförhållning och ett nyladdat batteri med tålamod så kommer flygningen förmodligen gå alldeles utmärkt! Det finns en hel del tips och trix. Några av dessa vill vi dela med oss av här.
Tid på dygnet
Innan du köper biljetterna kan det vara smart att fundera över vilken tid på dygnet som flygningen troligen kommer gå smidigast. Är det på barnets inställda natt så att det förhoppningsvis kommer sova genom hela flygningen? Eller är det på barnets inställda dag så att både barn och föräldrar är pigga och glada efter en god natts sömn hemma? Eller är det viktigt att komma fram en viss tid för att tajma med vidare transfer?
Byte eller långflygning?
Fundera också gärna vilket som du tror passar ditt barn bäst vad gäller byten och/eller långflygningar. För ett barn kanske det är spännande och omväxlande med flera byten som avbrott och som gör att tiden inte upplevs lika lång. Det kan också ge en välbehövlig paus för att rasta rastlösa små ben och få i sig ett ordentligt mål mat. Men för ett annat barn kanske en långflygning istället är att föredra för att slippa flera moment där det krävs ett barns tålamod, ex. stå i köer, genom passkontroller och säkerhetskontroller.
Bagage/handbagage
Generellt reser barn under två utan egen plats på planet. Det förväntas då att barnet sitter i knät under hela flygningen. Detta innebär också att barnet inte får ha en egen väska med sig och inte heller eget handbagage.
Men barnet får dock ha med sig 1 vagn gratis! Vissa flygbolag godkänner dessutom 1 bilstol (incheckad) gratis.
För barn över två år och som alltså har en egen plats gäller samma bagagevillkor som vuxen, alltså en incheckad väska och ett handbagage. Dock får barn upp till en viss ålder (olika för olika flygbolag, så kolla noga!) ha med sig både vagn och bilstol utan extra kostnad.
Ett tips vi har fått är att låta barnet ha en resväska från Trunki! En rolig liten resväska för barn och som dessutom går att sitta på och bli dragen av en vuxen! Enligt en av våra läsare ”ovärderlig” för att kunna dra sitt barn mellan olika gater! Bilden har vi lånat från Lekmer och det är också där vi tipsar om att resväskan går att köpa!
Köp Trunki resväska hos Lekmer.
Genom säkerhetskontrollen
Var smart! Tänk igenom momentet säkerhetskontrollen redan hemma medan du packar väskorna! Planera för att få en så smidig passage som det bara går. Här är våra tips för en smidig passage, både för barn och vuxna!
Barn genom säkerhetskontrollen
Bemötande från personalen
Generellt skulle jag vilja påstå att flygplatsernas personal har otroligt bra bemötande mot barnfamiljer. Vi har i stort sett enbart stött på personal som gått oss till mötes. De har gjort tester på vår medhavda barnmat, de har låtit sovande barn sitta kvar i bärsele och de har önskat oss en trevlig resa.
Bärsele
Vi har valt att ha bärsele med oss in på flygplatsen. Väldigt smidigt att kunna transportera ett sovande barn som inte alls somnade i den där lagom planerade pausen utan istället somnar precis innan det är dags att gå igenom säkerhetskontrollen. Men också skönt att kunna bära barnet nära i en främmande miljö. Och att slippa (!!) leta flygplatsen barnvagnar som tyvärr inte alltid är placerade på de ställen där de behövs.
Kläder och skor
Välj gärna kläder som är bekväma för lång resa men som också är enkla att ta av och på. Det blir gärna väldigt varmt i köer, och då är det skönt att kunna ta av den tjocka tröjan lätt! Välj också skor som är snabba att ta av och på, på vissa flygplatser ska nämligen också skorna scannas. Res utan bälte eller hängslor. Detsamma gäller då också barnen. Låt de har mjuka, sköna och tunna kläder och en extra tjock tröja ifall det skulle bli kallt på planet ex. Gärna enkla skor som går snabbt att ta av och på.
Tomma fickor
Töm fickorna på småprylar redan hemma. Hårklämmor, mynt eller andra småsaker kan mycket väl störa och göra att säkerhetskontrollen tar längre tid även om det är helt godkända småprylar att ta med sig.
Vätskor
Generellt är det regeln att förpackningar som rymmer max 100ml som får tas med. Och alla förpackningar ska få plats i en stängd 1L-påse. Packa redan hemma i en genomskinlig plastpåse som är lätt att ta ur din packning när den ska scannas. Vissa flygplatser vill ha det så, andra inte men väldigt smidigt att förbereda på detta sätt.
Läs mer om vätskor i handbagaget hos Transportstyrelsen
Barnmat
Du får allra oftast ta med mat till små barn, exempelvis välling eller barnmatsburkar, utan problem. Är barnet under två år tillhandahåller flygbolagen sällan mat för det barnet. Vi har försökt beställa mat till vår lilla (som äter all mat som storebror på 4år gör) men de hänvisade till barnets ålder och att de inte tillhandahåller mat för barn under 2 år.
Du får också lov att ta med kylklampar el dyl som behövs för att maten ska hålla sig kall. Men det viktiga är att ta upp både barnmaten och kylklamparna i säkerhetskontrollen.
Vi har vid flertalet flygningar haft både nappflaskor med vatten, termos med varmt vatten och barnmatsburkar genom säkerhetskontrollen. Det har då varit lite olika förfaranden från personalen hur de har kontrollerat vätskorna. Oftast har det stoppat ner en liten bit av ett testpapper ner i vätskan, stoppat in testpappret i en apparat och sedan låtit oss passera när apparaten godkänt att vätskorna inte innehållet några risker.
Vi har aldrig haft några problem, men för säkerhets skull bör du kontrollera med just ditt flygbolag och de aktuella flygplatserna vad som gäller för er flygning.
Elektronik – dator, ipad mm
Packa all elektronik så att det är lätt att plocka ur vid säkerhetskontrollen. Vissa flygplatser vill att ex. datorn ska packas ur och scannas för sig.
I god tid till gaten!
Se till att vara i god tid vid gaten innan ert plan ska lyfta! För då är det ganska stor sannolikhet att du med barn får gå på först, eller sist. Och slipper därmed att stå mitt i knöliga, trånga köer med barnen! Så smart av flygbolagen, och så tacksamt för alla föräldrar och inte minst för alla andra medresenärer!
Aktivitetstips för barn på flyg
- En ny pysselbok/klistermärkesbok/korsordsbok
- En legoförpackning
- En kapitelbok – kan räcka ganska lång del av flygningen
- Sagor/ljudböcker på Storytel
- Små överraskningar/paket – en ny liten sak de inte sett förut. Ex. en bil, ett pussel, en pixibok.
- Målarböcker och pennor
- En ipad/läsplatta med lite spel och någon folk.
Läs Aktivitetstips för långa bilresor för barn 1-5 år.
Läs Aktivitetstips för långa bilresor för barn 5-10 år.
Att förbereda barnet på långflyg
Prata med barnet om målet för resan, visa på en karta vart det ligger. Prata om vilket språk som pratas och lär gärna ut orden hej och tack! Och visa gärna bilder på maten i landet ni åker till, kanske till och med provsmaka något innan ni åker.
Att flyga med barn är superkul! Det är mycket saker som är nya och de vill ofta väldigt gärna hinna med att uppleva allt som går! Barn insuper allt i en faslig takt och tycker det mesta är spännande!
Relaterat innehåll
-
10 tips för en billigare skidresa!
Inga kommentarer | okt 10, 2018
-
Långa bilresor – 10 bra tips
Inga kommentarer | jun 22, 2017
-
Jetlag på barn
Inga kommentarer | okt 3, 2017
-
Vintertips för långa bilresor
Inga kommentarer | jan 8, 2018