Hur ska man tvätta och återimpregnera barnens skalkläder?
Vi har fått en uppmaning från en förskolepedagog om att ta fram ett material till föräldrar och personal hur man bäst tvättar och torkar barnens skalkläder. Och är det något vi kan gillar så är det när ni läsare kommer med frågor och idéer om vad vi ska skriva om! Så här kommer vår guide om hur man ska tvätta och återimpregnera barnens skalkläder.
Vill du också läsa våra tips på bra skalkläder så vill vi tipsa om:
Lager 3 – skalkläder
Skalkläder – bäst i test
Så tvättar och återimpregnerar du barnens skalkläder
Skalkläder är en oumbärlig del av barnens garderob för utomhuslek. De är designade för att hålla barnen torra och skyddade mot vind, samtidigt som de släpper ut överskottsvärme och fukt. Men för att skalkläder ska behålla sina funktionella egenskaper behöver de regelbundet tvättas och impregneras på rätt sätt. Här är en guide för hur du sköter om barnens skalkläder. Och vet du vad? Det fungerar såklart lika bra på dina egna!
1. Tvätta skalkläderna på rätt sätt
Att tvätta skalkläder är nödvändigt för att avlägsna smuts, svett och andra föroreningar som kan täppa till membranen och försämra plaggets andningsförmåga och vattentäthet.
Steg för steg:
- Kontrollera tvättråden
Läs alltid tvättetiketten för att säkerställa att du följer tillverkarens rekommendationer. Vissa skalkläder kräver specifika inställningar eller tvättmedel.
En del skalkläder (eller vinterfodrade overaller/jackor/byxor) rekommenderas att tvättas ut och in och anledningen till detta är att fodret annars samlar så mycket vatten att kläderna tar längre tid att torka om de skulle tvättas på rätt håll. Det har alltså inte att göra med att plaggen inte skulle tåla att tvättas med utsidan ut. Personligen har jag valt att det hellre får samla vatten än att tvätta ut och in då jag upplever att hårt smutsade kläder inte blir rena om de tvättas ut och in. Efter kontakt med bl.a. Gneis så tvättar jag numera alltid skal- och vinterfodrade ytterkläder med utsidan ut för att de ska bli rena. - Använd milt tvättmedel
Välj ett flytande tvättmedel utan blekmedel, enzymer eller mjukgörare, som kan skada plaggets membran. Det finns också specialtvättmedel för funktionskläder som är idealiska för skalkläder. Vi har i flera år kört med vanligt tvättmedel, typ Neutral eller Skona men har de senaste åren gått över till att tvätta med Nikwax TechWash och upplever att kläderna får en helt annan lyster och får ett bättre andrahandsvärde då! - Undvik sköljmedel
Sköljmedel förstör plaggets andningsförmåga och bör aldrig användas på skalkläder. - Tvätta på låg temperatur
Tvätta i 30–40 grader på ett skonsamt program. Använd gärna extra sköljning för att säkerställa att allt tvättmedel sköljs ur. - Torka rätt
Skalkläder kan ofta torkas i torktumlare på låg värme, vilket kan reaktivera den befintliga impregneringen beroende på vilken typ av impregnering som använts. Om torktumlare inte rekommenderas, häng plaggen att lufttorka.
2. Återimpregnera för att bibehålla vattentätheten
Efter några tvättar kan skalklädernas vattenavstötande yta börja förlora sin effekt, vilket märks när vatten inte längre pärlar sig utan istället sugs in i yttertyget. Då är det dags att återimpregnera.
Val av impregneringsprodukt:
- Sprayimpregnering: Enkel att använda och kan appliceras på specifika områden som behöver extra skydd.
- Tvättimpregnering: Tillsätts i tvättmaskinen och impregnerar hela plagget. Praktiskt för en snabb och jämn behandling.
Steg för steg:
- Tvätta plagget först
Impregnering fungerar bäst på rena plagg. Följ tvättinstruktionerna ovan innan du impregnerar. - Applicera impregneringen
- För spray: Spraya ett jämnt lager på det torra eller lätt fuktiga plagget. Var noga med att täcka hela ytan och låt plagget torka.
- För tvättimpregnering: Följ produktens anvisningar för dosering och kör en extra sköljcykel efter tvätten. Vi har testat Imprenex som har fördelen att det går att köpa i vanliga matvarubutiker och det funkar helt ok. Men vi har sedan några år gått över till att använda Nikwax TX Direct wash in och det är verkligen stor skillnad och värt den extra summan.
- Aktivera impregneringen
Många impregneringsmedel behöver värme för att aktiveras. Använd torktumlare på låg värme eller stryk plagget försiktigt med en handduk mellan plagget och strykjärnet, om tvättråden tillåter det.
3. Skötselråd för att förlänga livslängden
- Tvätta inte för ofta: Skalkläder behöver inte tvättas efter varje användning. Skaka av smuts och torka av fläckar med en fuktig trasa vid behov. Riktigt leriga kläder kan torkar och borstas av och sedan användas igen!
- Förvara rätt: Häng skalkläder på en galge för att bevara deras form och undvika veck som kan skada membranen.
- Laga små skador: Små hål eller revor kan försämra plaggets funktion. Använd laglappar eller sök professionell hjälp för reparation. Läs gärna vår artikel om att använda spinnakertejp för att laga skalkläder på vår systersajt vandringsguiden.se.
Sammanfattning
För att barnens skalkläder ska fortsätta prestera som de ska, är det viktigt att tvätta dem med milt tvättmedel och utan sköljmedel. Regelbunden återimpregnering säkerställer att plaggen förblir vattenavvisande. Med rätt skötsel kan du förlänga livslängden på skalkläderna och ge barnen optimalt skydd under alla väderförhållanden. Om du ska lägga undan skalkläder i växalådan för att spara till ett yngre syskon så är vårt tips att tvätta och återimpregnera innan du lägger undan. Det är nämligen så himla mycket lättare och härligare att något år senare plocka fram kläder som är färdiga att använda!
Relaterat innehåll
-
Klä barnen rätt, 0 grader och slask
Inga kommentarer | nov 21, 2019
-
Utebingo
Inga kommentarer | apr 8, 2017
-
Reflexjakt istället för Bus eller godis
Inga kommentarer | okt 30, 2020
-
Trolljakt
Inga kommentarer | okt 25, 2014