Cykelsemester med små barn
Solen skiner, på himlen dansar några små moln och vi susar fram förbi åkrar, ängar och små byar. Tills 1,5-åringen ropar “Mamma, jag kissa” och vi kastar oss in till kanten för att inte få de enda skalbyxorna blöta… För det är lite av en utmaning att både vara på cykelsemester och köra blöjavvänjning samtidigt. Men när barnet är tydligt med att det räcker med blöja så hade vi inte så mycket val. Och det går det också. Det gäller bara att ytterligare ett steg göra allt på barnets villkor. Och faktiskt ökar det njutningen också, att bara vara i nuet. Vi pratar om allt vi cyklar förbi, “titta mamma en ko”, “ett rött hus”, “en blå bil” och “wiiiiiiiii, cykla snabbt snabbt!”.
Ja, det är verkligen möjligt att göra en längre eller kortare cykelsemester med små barn! Sommaren 2023 passade vi på att testa med vår lillstrumpa medan de stora barnen hellre ville åka på sommarkollo.
Upplägget:
Vi bestämde oss tidigt för att köra relativt korta dagsetapper. Dels för att kunna njuta av annat längs vägen men framför allt för att låta 1,5-åringen få röra på benen och inte sitta för lång tid i taget i cykelsitsen. Att göra en cykelsemester med små barn kräver ju sina anpassningar. Ett tag funderade vi på att också ha cykelvagn med oss för att variera var hon kunde åka men då vi visste att hon älskade att sitta fram i sin Thule Yepp Mini valde vi i slutändan att låta vagnen stå kvar hemma. Och det fungerade verkligen utan problem! Vi hade läst flera tips om att cykla de långa distanserna när barnet sover middagsvila i vagnen men det kunde vi ju därmed inte göra. Istället tog vi långlunch och lät henne ta sin middagsvila där vi hade lunchstopp. Det gjorde att vi vuxna faktiskt fick en liten välbehövlig paus vi också mitt på dagen.
Etapper:
Dag 1: 20 km Skälderviken – Jonstorp
Dag 2: 19 km Jonstorp – Himmelstorp, Kullaberg
Dag 3: 15 km Himmelstorp, Kullaberg – Höganäs
Dag 4: 27 km Höganäs – Helsingborg
Dag 5: skulle egentligen ha inneburit Helsingborg – Landskrona men ställdes in pga hällregn hela dagen
Totalt alltså 81km eller 8,1 mil på fyra dagar. Dag fem skulle inneburit ca 20km men då prognosen sa hällregn hela dagen valde vi att tacka ja till skjutsen tillbaka till vår bil som vi parkerat i Skälderviken och avsluta med all packning torr. Efter fyra helt fantastiska dagar tyckte vi att det var väldigt mycket mer värt att komma hem och smälta alla intryck än att avsluta med en heldags regn.
Cykelsemester med små barn – små smarta tips som gjorde det enklare med ett litet barn:
- Crocs gummistövlar Handle it utan foder: väger nästan ingenting och lätta att skölja ur en kissolycka utan att ha blöta skor resten av dagen. Passar perfekt för vårt barn som älskar älskar älskar sina stövlar!
- Briotaxen: Brios klassiska dragleksak. Bästa reskompisen som både fick åka cykel, vandra lite och sova i tält!
- Thule Yepp Mini frontmonterad cykelbarnstol: Bästa cykelhacket om ni frågar mig. Barnet är hela tiden med i vad som händer och vi hör varandra hela tiden när vi cyklar! Inga ord som blåser bort bakom ryggen på mig. Den stol som syns på våra bilder är en äldre variant, använd av flera barn mer eller mindre konstant sedan 2018. Läs vår recension av Thule Yepp Mini här. Kompletterades med ett par reservdelar inför denna långcykling annars fortfarande i väldigt bra skick trots många års användning.
- Bärsele: med en bärsele klarar man sig bra utan vagn några dagar även om barnet inte orkar gå några längre sträckor. Vi har provat många och har framför allt älskat Tula free to grow och Tula original som exempelvis går att köpa hos Jollyroom.
- Livlina för gosedjuret: med ett snöre om bästa kompisen riskerar man inte att tappa favoriten på någon öde grusväg…
- Korta dagsetapper: Vi la upp en rutt som landade i 20km + 20km + 25,5km + 27km. Vi hade kunnat pusha längre etapper men detta blev väldigt lagom för att både hinna uppleva annat längs vägen plus ha ett barn som aldrig tröttnade på att cykla.
Utrustning vi använde:
- Thule Yepp Mini frontmonterad cykelbarnstol – Det enskilt bästa lifehacket när du funderar på cykelsemester med små barn! Att ha barnet i famnen gör att du och barnet hela tiden är delaktigt i cyklingen. Inga små ord blåser bort över vidderna! Läs vår tidigare recension av Thule Yepp Mini här.
- Thule Tour Rack – monterad fram på cykel 1 och hade två Thule Shield cykelväskor á 13L samt en tvärliggande drybag med sovsäck ovanpå. Enligt Thule ska Thule Tour Rack klarar 10kg och det lastade vi nog i totalen fram, lite varierande beroende på när vi fyllde på vatten och handlade mat.
- Thule Shield Pannier cykelväskor. Vi valde aktivt att ha olika färg på väskorna för att lättare kunna hålla reda på vilken utrustning som fanns var under turen. Och vem blir inte glad av den lysande gula färgen? Se lista längre ner i artikel vad vi packade var!
Thule Shield Pannier cykelväskor. 2 x 25L på cykel 1. Fästa på en vanlig pakethållare på cykeln.
Thule Shield Pannier cykelväskor. 2 x 25L på cykel 2 – de största cykelväskorna rymde gott och väl den packning som behövdes för en vuxen och ett litet barn. Fästa på en vanlig pakethållare på cykeln.
Thule Shield Pannier cykelväskor. 2 x 13L på cykel 1 – de lite mindre men ändå rymliga cykelväskorna som antingen kan sättas bak eller fram. Vi valde att ha dem fram på cykel två, fästa på Thule Tour Rack. - Urberg wetbags / drybags i olika storlekar. Bra när man vill vara säker på att det viktiga i packning är garanterat torrt!
- Haglöfs Tight Medium dagtursryggsäck, 25L. En lagom ryggsäck för det som behövs vara tillgängligt under dagen och som lätt kan tas med när cyklarna lämnas.
- Cykelväska för styret, Biltema. En billig och enkel cykelväska som gör precis vad som behövs, varken mer eller mindre. Rekommenderas verkligen!
- Styrväska okänt märke. En liten väska för mobilen och några mindre prylar.
- Crazy Creek Hex 2.0 friluftsstol – ett måste på alla äventyr! SÅ värdefullt att sitta skönt när man tar en paus eller har slått läger på kvällen. (Och då vi själva säljer stolarna så kan vi verkligen sedan många år rekommendera dem och deras fantastiska kvalitet!)
- Hilleberg Allak 2-mannatält. Med ett litet barn fungerar detta tält även om det egentligen är ett 2-mannatält. Men ser nu när jag kollar upp det igen att det har kommit som ett 3-manna. Älskar verkligen detta tält! För den intresserade finns en artikel på vår systersajt vandringsguiden.se om hur valet föll på just Hilleberg Allak.
- Tula Original bärsele – Användes både för att natta (när lillstrumpa inte ville somna i tältet) och när vi ville se något lite längre bort än hennes små fötter orkade gå.
Packning på cykel 1
– Vattenflaska i hållare.
– Extra fäste för Thule Yepp Mini frontmonterad cykelbarnstol för att kunna variera var barnet åkte.
Bak:
– Två stora cykelväskor med personlig utrustning för en vuxen, luftmadrass, stormkök, bränsle, cykelreparationsgrejer, vatten.
– Tält
– Crazy Creek friluftsstol
Fram:
– Två mindre cykelväskor med mat
– Sovsäck i drybag
– Styrväska för små saker, ex. mobiltelefon och karta.
Packning på cykel 2
– Vattenflaska i hållare
– Thule Yepp Mini frontmonterad cykelbarnstol.
Bak:
– Två stora cykelväskor med personlig utrustning för en vuxen och barnet samt en luftmadrass.
– En större drybag med sovsäck för en vuxen + barnet.
– En mindre drybag med bärsele.
– Crazy Creek friluftsstol + barnets sittunderlag.
– Sjukvårdsväska.
Fram:
– Cykelkorg med liten ryggsäck med varm tröja, snacks, några små leksaker och skalkläder lättillgängligt.
– Styrväska för små saker, ex. pinnar, stenar, barnets snutte, mobiltelefon och karta.
Relaterat innehåll
-
25 – Snigeljakt
Inga kommentarer | maj 17, 2016
-
Test skalbyxor 2016
Inga kommentarer | mar 25, 2016
-
100 små äventyr – en sammanfattning
Inga kommentarer | jan 2, 2017
-
Att introducera friluftsliv till barn!
Inga kommentarer | sep 12, 2018