Budgettips för den nya friluftsfamiljen!
Ofta ofta ser vi och får vi frågor på vad för typ av utrustning som är bra att köpa för familjen som precis hittat friluftslivet. Och då friluftsprylar ofta kostar en rejäl slant så tror vi att det är välkommet med lite budgettips för den nya friluftsfamiljen! Här listar vi en rad olika produkter som vi antingen testat själva eller fått rekommendera från andra. Och några prylar som vi ändå vågar rekommendera utifrån specifikationerna. Och alla ligger i det lägre prisspannet. Så kan man alltid byta upp sig efterhand om det blir att hela familjen gillar friluftslivet och äventyren blir fler!
Det man ska ha bestämt sig för innan man ger sig ut att köpa friluftsutrustning är vad man tänker sig använda den till. Det vill säga, ska du vandra eller campa? Spelar vikten på utrustningen någon roll eller ska du bara lyfta ur grejerna ur bilen när du är framme? Priset på prylar följer ofta vikten nämligen. Så om du från början vet med dig att det enda syftet är en lång fjällvandring så bör du titta lite extra på prylens vikt. För kortare bärsträckor / camping spelar vikten såklart mindre roll!
Tält
När det kommer till tält är det viktigare än på de allra flesta friluftsprylarna viktigast att bestämma i förväg vad man har för syfte med tältet. Den som vet att tältköpet är inför en veckolång campingplatssemester kommer troligen uppskatta helt andra funktioner än den som ska bära med sig till tält på en fjällvandring. För vandringen är vikten på tältet helt klart av stor betydelse. En campare kan såklart campa i ett lättviktstält men ett 25kg tungt campingtält bär man inte i ryggsäcken. Så vi kommer här ge några budgettips för den nya friluftsfamiljen med främsta syftet att orka bära med sig sitt tält.
Hur många familjemedlemmar som ska få plats i tältet spelar också roll. En del familjer väljer två lite mindre tält, andra vill bo alla tillsammans.
Fjällmark Kebne hos Friluftsvaror – Modellen Kebne är ett 3-mannatält som upplevs rymligt och med stor absid. Just den här modellen har vi inte provat men dock Fjällmark Arctic Storm 2-pers som är använt säkerligen 100 tältnätter. Så Fjällmark som tältproducent i stort kan vi verkligen rekommendera. Tältet Kebne är ett väldigt lätt tält i denna prisklassen!
True North Trek 4 – Vi har ej provat själva men fått rekommenderat! Gillar funktionen med att tältet är självstagande (går att slå upp också på mer ojämn och stenig mark/klippor). Rymlig absid och tål en del tuffa väder verkar det som.
Bergans Trollhetta Tunnel 4 – Kvalificerar sig inte riktigt in som budgettips men ligger i spannet mitt emellan budget och värstingtälten. Ett riktigt bra tält som tål busväder på fjället. Mycket tält för pengarna och ändå relativt låg vikt för sin rymlighet.
Hygglo! – Vi vill slå ett extra slag för att hyra tält innan du vet om du får familjen med dig på fler friluftsäventyr! Likaså om du inte vet vilken modell av tält du egentligen vill ha.
Hikehack! Många campingplatser godkänner endast ett tält per campingplats! Så tänker du dig tälta på camping så är vårt råd att sikta in dig på ett tält där alla familjemedlemmar får plats!
Liggunderlag
Cellplastliggunderlag
När det gäller liggunderlag för barn går alldeles utmärkt att använda ”gamla vanliga” cellplastliggunderlag. Alltså ett sådant där du kanske satt på när du var barn och drack varm choklad i pulkabacken, inköpt på bensinmacken eller ÖoB… Numera finns det en rad varianter på cellplastliggunderlag. Och kanske skulle man kunna säga att ju mer luft desto mjukare och varmare. Många vuxna tycker också det funkar helt ok att sova på ett cellplastliggunderlag. Men många, inklusive jag själv, tycker att det är en fördel att istället ha ett med luft som blir lite mjukare. Och för dig som vill nörda in dig lite på det här med liggunderlag tipsar vi om tre sidor på vår systersajt vandringsguiden.se:
Fördelar cellplastliggunderlag:
- billigt!
- slitstarkt och funkar trots revor och slit
- lekbart på alla underlag utan att tappa funktionen
- lätt (vilket innebär att barnet själv många gånger kan bära det!)
- mycket värme för priset!
Nackdelar cellplastliggunderlag:
- skrymmande – kräver att det kan bäras utanpå ryggsäcken på en vandring
- inte lika mjukt som liggunderlag med luft i
Några tips på cellplastliggunderlag:
Budgettips till friluftsfamiljen när det gäller cellplastliggunderlag!
Liggunderlag från ÖoB – absoluta budgettipset!
Trekmates So Fold Sleep Mat från Stadium Outlet – lite piffigare budgettips, något mjukare än ovanstående, ”äggkartongsformade” hål ger mycket luft i liggunderlaget, viks ihop
Therm-a-Rest Ridgerest Classic Regular – ett lite dyrare ”räfflat” cellplastliggunderlag som rullas ihop, håller i evigheter!, väldigt mjukt och varmt för att vara ett cellplastliggunderlag!
Men för den som ändå vill ha ett uppblåsbart liggunderlag specifikt till barnet så tipsar vi om Urberg Kid’s Sleeping Pad som är ett lite kortare liggunderlag. Detta gör att både packvolym och vikt minskar, en fördel för den som ska bära med sig familjens utrustning.
Uppblåsbara liggunderlag
De flesta vuxna uppskattar ett uppblåsbart liggunderlag för att få en god natts sömn i naturen. Och den som gjort en liten kik i butikerna inser snabbt att det finns en uppsjö av märken, varianter och prisklasser. Här samlar vi några budgettips för den nya friluftsfamiljen och som funkar för de allra flesta!
Fördelar uppblåsbart liggunderlag:
- Mjukare och bekvämare!
- Ofta går dessa att packa ihop lite mer så att de får plats inuti ryggsäcken istället för att packa på utsidan
Nackdelar uppblåsbart liggunderlag:
- Dyrare
- Tyngre
- Går lättare sönder
Några tips på uppblåsbara liggunderlag:
Luftmadrass från Jula – Gör sin grej för dig som inte ska bära din packning och som har bilen som transportmedel. Hög komfort och billig i inköp. Står förmodligen att finna i ett förråd hos någon du känner!
Självuppblåsande liggunderlag från Clas Ohlson – Inget vi provat men vad vi kan läsa oss till gör det förmodligen sin sak. 2,5 cm tjockt är lite i minsta laget för den kräsna men för sitt pris funkar det säkerligen för att testa på friluftslivet!
Urberg Airmat Nova – Lättviktaren bland tipsen och bra komfort. Dock inget för den frusna vintertid (men komplettera då med ett cellplastliggunderlag så blir det troligen lagom).
Urberg Deluxe Airmat – Hög komfort och tillräckligt brett att åtminstone hyfsat bra samsova med ett barn som efter halva natten vill sova nära! Tungt och ganska skrymmande så inte förstavalet för den längre vandringen. Dyrare än budget men mycket sömn för pengarna!
Dubbelt liggunderlag för dig som samsover med barn:
Personligen skulle jag inte vilja dela dubbelliggunderlag med en annan vuxen. Detta främst då liggunderlaget då blir olika hårt/mjukt för de båda vuxna. Plus att det lätt kan kännas som att man blir sjösjuk när den ena vänder sig om. Att sova med 1-2 barn är däremot inga problem alls upplever jag.
Urberg 2 Person Insulated Airmat Midnight – 140cm brett, klockrent för en vuxen och 1-2 barn, ganska tungt på sina nästan 2kg men väl värt för den som inte ska bära en längre sträcka!
Hikehack! Passar perfekt på ena sidan mittstolpen i Bergans Wiglo LT4 vilket gör att detta fyrapersonerstält kan användas också av en familj på fem om en vuxen sover med två barn eller om de tre barnen sover tillsammans!
Sovsäckar
Sovsäckar för friluftsfamiljen går ofta att hitta begagnat! Särskilt barn- och juniorsovsäckar som växes ur relativt fort. Ett annat tips är att till barnet köra en vuxensovsäck med sätta en spännrem/bälte runt nedre delen av sovsäcken för att stänga av och inte riskera att barnet ålar för djupt ner i sovsäcken under natten. Gör också sovsäcken något varmare för barnet då inte hela sovsäcken behöver värmas upp.
Sovsäck för barn och junior:
Åsikterna går isär huruvida det är lönt eller inte att ha en särskild sovsäck för barn och junior. En del föredrar att direkt köpa en vuxensovsäck och snörpa av med en packrem så att den inte blir för lång. Andra föredrar att köpa en kortare barnsovsäck till de små (de allra minsta sover gott i åkpåsen från vagnen!) för att sedan byta till en lite längre juniorsovsäck innan de slutligen går över till en vuxensäck. Personligen har vi föredragit barn- och juniorsovsäckar för att sovsäckarna inte ska vara så breda och luftiga och därmed riskera bli kalla för barnet. Sovsäckens uppgift är ju att hålla kvar den värmen som barnet alstrar och med för mycket luft runt om riskerar det att bli kallare. Men testa er fram, kan ni låna en vuxensovsäck av grannen så kör på det till ni testat vad som funkar för just er! Vi vill ändå ge er några budgettips för den nya friluftsfamiljen!
Läs gärna mer i vår artikel Tälta med barn – Sovsäckstips
Tips på sovsäckar för barn- och junior:
Kayoba sovsäck från Jula – Inget vi själva provat men sov i en motsvarande under min uppväxt på campingar i skandinavien och det funkade absolut. Mycket bra budgettips för den som bara vill testa på friluftslivet eller campingen. Kanske lite sval för ruggiga nätter men med en filt eller en extra tröja duger den säkert gott.
Haglöfs Slumber Toddler – Verkar inte finnas att köpa ny längre men finnas i perioder många på begagnatmarknaden så vi tipsar ändå! Bra sovsäck som går att använda som åkpåse för det lite längre barnet. Funkar vår/sommar/höst och om det är lite kallare gärna med en extra fleecepåse i. Vi har använt vår i många år och just nu används den av vårt tredje barn och säcken är lika fin än så skulle absolut rekommendera ett begagnatköp.
Urberg Kids’ 3-season Sleeping Bag G5 – Rekommenderas av flera men vi har inte själva testat den. Möjligen lite tung men har bra funktioner och känns som ett bra budgetköp!
Tips på sovsäckar för ungdom eller vuxen:
Fjällmark Goodloft 300 Wide – Inget vi provat själva men har provat andra produkter från Fjällmark och upplevelsen är att de gör friluftsprylar i helt ok kvalitet. Bra pris men tyngre och mer skrymmande än motsvarande top-of-the-lineprylen.
Haglöfs Tarius +6 – Exakt den här har vi inte provat men vi tror det är ersättaren av Slumber som vi själva använt i många år. En bra sovsäck som kan vara med i många år. Bra vikt till ett lagom pris. Behöver för den frusna (komforttemperatur +10 grader) kompletteras med liner (lakan) eller en filt alternativt går man upp en prisklass och väljer istället Tarius -5 som har en betydligt bättre komforttemperatur (0 grader).
Urberg 3-season Sleeping Bag G5 – Inte heller den här har vi personlig erfarenhet av men den verkar ha många bra funktioner (ex. värmekrage! och fodrad kanal längs blixtlåset). Mycket värme för pengarna! Lite tyngre än önskvärt för den som ska vandra långt.
Kök
När det kommer till kök gör vi det enkelt. Vi har helt enkelt bara ett att rekommendera. Kanske inte kan definieras som budget om man köper ett nytt men de finns ofta begagnade och de går att hyra på ex. Hygglo!
Trangia 25 med gasbrännare – En gammal klassiker och som funkar fint att använda från nybörjare och hela ditt friluftsliv. Barn som gammal, alla kan lära sig hantera ett Trangiakök. Unna dig gasbrännaren, du kommer inte ångra att du lätt kan justera värmen på lågan så att du kan småkoka pastan eller låta bli att bränna vid köttbullarna. :)
Och så ett kanske onödigt men hikehack:igt bonustips:
Utgå från Ikeas barnstol Antilop. Ta bort originalbenen. Köp kvastskaft och såga av lagom långa för att ditt barn ska kunna sitta utan att nudda marken. Tadaaa så har du fixat en matplats (och en stör-inte-i-det-viktiga-jag-måste-fixa-plats) för det lilla utebarnet!
Relaterat innehåll
-
86 – Höststädning
Inga kommentarer | nov 7, 2016
-
Spontan ”utemiddag”
Inga kommentarer | jul 26, 2018
-
Utemaning 26 – Plocka blommor
Inga kommentarer | jun 20, 2019
-
Nissebrev.se – Nissebus i all enkelhet
1 kommentar | nov 16, 2020