Välja vandringsryggsäck för barn

Att välja vandringsryggsäck för barn är ett ämne som många undrar över! Vi har fått många frågor om just detta och därför kommer här en sammanställning av våra tips kring att välja vandringsryggsäck för barn. Vi ger i artikeln konkreta tips på märken och modeller vi tycker är bra för barn. Och vi ger faktiskt också några inte-tips, där vi förklarar varför vi inte gillar just den modellen och där vi ger alternativ som vi tycker fungerar bättre. Vi kommer att under våren 2022 med hjälp av vår testpanel (denna våren är det ca 5-6 barn av de ca 40 i testpanelen) prova en rad olika modeller av ryggsäckar.

I artikeln börjar vi med hur en ryggsäck ska sitta bra på ryggen, sedan följer ett antal tips på modeller för de mindre respektive större barn. Avslutningsvis finns en FAQ där vi samlar frågor och svar när det gäller att välja vandringsryggsäck till barn.

välja vandringsryggsäck för barn

Hur ska ryggsäcken sitta?

På vår systersajt Vandringsguiden.se har vi skrivit en lång artikel om hur man ställer in en ryggsäck för att passa bäraren bra. Den artikel syftar främst till vuxna men är givetvis väldigt applicerbar också på barn och juniorer. Här nedan ger vi lite mer sammanfattat tips på hur en ryggsäck ska sitta bra på barn.

Viktigt! Det allra viktigaste är att ryggsäcken sitter så att barnet kan röra sig obehindrat. Prova därför gärna olika ryggsäckar och prova dem med packning i! Barnet ska kunna röra sig barn rör sig mest, det vill säga de ska kunna hoppa, springa, gå och luta sig fram för att titta på en myra utan att ryggsäcken flyttar sig alltför mycket. Snabbtestet innebär att be barnet röra vid fötterna och om ryggsäcken kasar upp och slår till barnet i nacken är ryggsäcken antingen inte optimal för detta barn eller så behöver den justeras mer.

Rygglängd: Många ryggsäckar går att justera i ryggen (se bild nedan för exempel). Välj en längd som motsvarar barnets längd om denna typ av markeringar finns. Ett riktmärke är att när midjebältet är knäppt (knäppet ska sitta strax under naveln) så ska axelremmarna vila på axlarna men inte trycka ihop överkroppen.

 välja vandringsryggsäck för barn

Midjebälte/avbärarbälte: Knäppes i midjan eller strax under, exakt var är lite en smaksak. På en tyngre ryggsäck ska bältet avlasta ca 70-80% av ryggsäckens tyngd. På en lättare ryggsäck är syftet framför allt att hålla ryggsäcken nära barnets kropp så att ryggsäcken inte glider uppåt när barnet lutar sig fram eller studsar när barnet springer och hoppar.

Axelremmar: På en tyngre ryggsäck ska ca 20-30% av ryggsäckens belastning ligga på axelremmarna. På en lättare ryggsäck blir det ofta mycket mer än så. Se till att axelremmarna inte går ihop för tajt i nacken på barnet – detta ger lätt skav och ömma axlar/nacke. Se också till att axelremmarna inte glider utåt så att barnet bär ryggsäcken på överarmarna. Väldigt vanligt problem bland barnryggsäckar!

Bröstrem: Bröstremmen ska se till att axelremmarna inte glider isär. Om ryggsäcken inte har en bröstrem så uppfinn en egen av något slag (för tips se bild under Fjällräven Kånken Mini nedan). Många bröstremmar går också att flytta upp och ner på axelremmen. På ryggsäckar som saknar midjebälte brukar bröstremmen sitta bäst ganska långt ner över bröstkorgen. På ryggsäckar som har midjebälte brukar bröstremmen kunna sitta något högre upp. Prata med barnet om vad som känns skönast.

Toppspännare: En del ryggsäckar har en rem mellan axelremmarna och ryggsäckens övre del. På barnryggsäckar brukar dessa behöva spännas åt rejält för att ryggsäckens tyngdpunkt ska hamna nära barnets rygg.

 välja vandringsryggsäck för barn

Vi har på vandringsguiden.se också gjort ett litet filmklipp hur du ställer in din vandringsryggsäck. Kolla gärna på denna också när du ställer in barnens ryggsäckar! Vi hoppas detta kan vara till hjälp när du ska välja vandringsryggsäck till barn.

Tips på ryggsäckar för de lite mindre barnen

Fjällräven Kånken Mini (7L)

Fjällräven Mini Kånken (sätt ditt bröstrem!) – en klassiker som fortfarande håller! En minivariant av den större klassiska ryggsäcken (men betydligt bättre för små än för stora när det kommer till vandring eftersom en stor Kånken blir obekväm när ryggsäcken blir tyngre pga smala axelremmar). Denna ryggsäck är lika bra som den är populär skull vi vilja säga. En ryggsäck med ett stort fack (och ett litet för små skatter) som barnet tidigt själv kan öppna och stänga. Två axelremmar som lätt kan justeras till att också passa en vuxen om barnets ork plötsligt sinar.

Det enda stora problemet med denna ryggsäck är att axelremmarna lätt glider utåt (liksom alla andra ryggsäckar som saknar bröstrem). Det finns en lös bröstrem att köpa till, en Kånken Chest Strap, men här har vi löst det med ett ”armband” som fanns med i skogen en gång när behovet uppstod. Det finns också vaddering för axelremmarna att köpa till, Kånken Mini Shoulder Pads, för att göra bärandet lite bekvämare.

Fördelar: lätt vikt, lätt att öppna och stänga för barnet själv, rymmer lagom mycket för ett barn som precis börjat bära ryggsäck (= packningen blir inte för tung!)

Nackdelar: axelbanden glider lätt av/utåt (men det går att lösa med en bröstrem).

 välja vandringsryggsäck för barn

Haglöfs Corker Junior (5L)

Haglöfs Corker Junior – ytterligare en barnvariant av en populär vuxenryggsäck. Ett större fack där dagens fika och en liten luppburk får plats. Högst upp ett litet fack där den perfekta stenen kan få följa med hem.

Fördelar: Sitter bra på barnets rygg! Har bröstrem! Glider inte uppåt när barnet lutar sig framåt.

Nackdelar: Lite svår dragkedja för de minsta att klara själv.

Haglöfs Tight X-Small (10L) / Small (15L)

Haglöfs Tight Small (istället för Haglöfs Tight Junior 8 / Haglöfs Tight Junior 15 som saknar midjebälte) är egentligen en vuxenryggsäck men som sitter väldigt bra på barn. En ryggsäck som fungerar för många olika ändamål och som håller i väldigt många år. Haglöfs Tight Small passar barn som dagturssäck i ungefär åldern 4-10 beroende på hur mycket barnet behöver (och orkar!) bära med sig.

Fördelar: Stor öppning (lättöppnad dragkedja runt hela) som gör att barnet har överblick över sin packning, barnet kan själv både stänga och öppna ryggsäcken utan problem, går att använda i många år då den faktiskt egentligen är en vuxenryggsäck

Nackdelar: Få möjligheter att fästa något utanpå ryggsäcken mer än i de små sidospännena (men detta gör å andra sidan att inget heller hänger och slänger när barnet går)

välja vandringsryggsäck för barn
OBS! På bilden visas en Tight Medium och en Tight Junior.

Tips på ryggsäckar för de lite äldre barnen

När barnen själva behöver få med sig all packning också för övernattningen blir det lätt lite klurigare att få med sig också sovsäck, liggunderlag och mat i en ryggsäck. Framför allt om man vill att ryggsäcken ska sitta bra på barnet. Här nedan följer först ett antal tips på ryggsäckar för dagsturer. Men vi har också några tips på ryggsäckar som kan användas för övernattningspackning där barnet bär mer eller mindre all sin egen packning! Allt för att göra den här guiden så komplett som möjligt när det kommer till att välja vandringsryggsäck för barn.

Fjällräven Kajka Jr (20L)

Fjällräven Kajka Jr är en av vårens testryggsäckar och har än så länge hunnit vara ute i skogen en gång! Spontana kommentaren från barnet var att den var skön att ha på sig. Föräldern tyckte den verkar lätt för barnet att packa i och bra med ett rejält topplock!

Uppdatering! Nu har barnet varit ute några fler gånger och denna ryggsäck är den som valts varje (!) gång! Under en längre dagsvandring lånade ett annat barn denna ryggsäck en del av vandringen och det slutade med att föräldrarna köpte en likadan till sitt barn. Så vi tolkar det som att Fjällräven Kajka Jr är en ryggsäck som får mycket gott betyg!

 välja vandringsryggsäck för barn
välja vandringsryggsäck till barn

Haglöfs Tight Small (15L) / Medium (20L)

Haglöfs Tight Medium är egentligen en vuxenryggsäck men som sitter väldigt bra på barn. En ryggsäck som fungerar för många olika ändamål och som håller i väldigt många år. Ett vettigt val då barnet inte heller kommer växa ur ryggsäcken. Passar barn från ca 7 års ålder ända upp till vuxen (jag, Emma, har under 24år bara lyckats slita ut två sådana här ryggsäckar…).

Fördelar: Stor öppning (lättöppnad dragkedja runt hela) som gör att barnet har överblick över sin packning, barnet kan själv både stänga och öppna ryggsäcken utan problem, går att använda i många år då den faktiskt egentligen är en vuxenryggsäck, tyngdpunkten nära ryggen oavsett hur barnet packar!

Nackdelar: Få möjligheter att fästa något utanpå ryggsäcken mer än i de små sidospännena (men detta gör å andra sidan att inget heller hänger och slänger när barnet går),

 välja vandringsryggsäck för barn

Osprey Talon (11L)

Osprey Talon är en av 2022 års testryggsäckar. Vi återkommer med recension när vi testat den tillräckligt!

 välja vandringsryggsäck för barn

Osprey Ace (38L)

Osprey Ace är även denna en av 2022 års testryggsäckar. Testad två gånger än så länge och barnet var mycket nöjd med passformen i ryggen. Föräldern noterade att den såg ut att sitta mycket bra på barnet även när den var fullpackad! Barnet är 9 år och ca 135cm lång och väger 32kg.

 välja vandringsryggsäck för barn

Urberg Vistas Air (35L)

Urberg Vistas Air 35L används av en 10-årig tjej som är ca 140cm lång och väger ca 30kg. Barnet säger själv om ryggsäcken: ”Jag tycker att den är skön och lagom stor. Den är lite jobbig att öppna när topplocket är på men det är okej. Det är bra att den har en dragkedja så man inte behöver öppna eller ta av topplocket.” Barnets förälder säger som tillägg ”Jag upplever att den kan vara lite svårpackad om man har många hårda saker som ska ner. Detta pga ramen som skapar mycket luft vid ryggen när man bär väskan men som ”tar” lite av packvänligheten.”.

Quechua MH500 (18L)

Quechua MH500 18L är en av de ryggsäckar vår testpatrull provar våren 2022. Vi återkommer med en längre recension men efter att ha använts vid tre tillfällen är den spontana känslan att det är en väldigt prisvärd barn- och juniorryggsäck! Vi har också sett flera olika personer tipsa om just den här ryggsäcken i olika forum!

Välja vandringsryggsäck för barn

Quechua MH500 (30L)

Quechua MH500 30L är också en ryggsäck vi kör testning på våren 2022. Ryggsäcken är använd vid några tillfällen än så länge och känslan är även här, liksom för Quechua MH500 18L, att det är en väldigt prisvärd ryggsäck för barn och junior. Vi har också sett flera olika personer tipsa om just den här ryggsäcken i olika forum!

Välja vandringsryggsäck för barn
Välja vandringsryggsäck för barn

Bergans W Vengetind 42 L

Bergans W Vengetind 42L är en damryggsäck som preciiiis går att spänna åt tillräckligt på barnet som här är 8,5 år (31kg och 135cm).

Kort recension av denna ryggsäck finns också på vår systersajt vandringsguiden.se.

Välja vandringsryggsäck för barn
Välja vandringsryggsäck för barn
Välja vandringsryggsäck för barn

INTE-tips på ryggsäckar för barn

Bergans Lilletind samt Bergans Ruffen – två ryggsäckar som är lätt för barnet att packa då ryggsäcken är som en stor påse. Men! Det yttre/de yttre spännena är väldigt svåra för en barnhand att hantera, vilket gör att barnen behöver hjälp varje gång de ska ha i eller ur något ur sin ryggsäck. Dessa ryggsäckar får också lätt tyngdpunkten lång ut från ryggen. Detta medför att ryggsäcken sitter mer utanpå ryggen än längs med. Ryggsäcken följer inte med när barnet rör sig utan skumpar och rör sig inte med barnet. Och om barnet ex. lutar sig framåt glider ryggsäcken gärna uppåt och slår i barnet i bakhuvudet, trots att både bröstrem och midjebälte sitter bra. Men två väldigt populära barnryggsäckar som därför också kan vara lättare att hitta på begagnatmarknaden eller till ett lite billigare nypris än en del andra barnryggsäckar.

Haglöfs Tight Junior 15 – i grunden en VÄLDIGT bra och mångsidig ryggsäck som håller i många år. MEN! Just Juniorsäcken saknar höftbälte vilket vi upplever har begränsat vad barnen har orkat och velat bära i denna ryggsäck. När vi istället har använda motsvarande ryggsäck Haglöfs Tight Small (enligt min bedömning samma ryggsäck men utan höftbälte) så sitter den bättre och barnet orkar mer.

Haglöfs Tight Junior 8 – liksom Haglöfs Tight Junior 15 ovan så är denna ryggsäck i grunden väldigt bra och mångsidig och har en grym kvalité. Men! Även här saknar vi midjebältet. Kanske något mindre på just denna lilla ryggsäck då barnen som bär en 8-litersryggsäck inte ska bära tungt. Men vad vi kan se när vi jämfört är det endast midjebältet som skiljer Juniorryggsäcken mot Haglöfs Tight X-Small och då rekommenderar vi den senare.

FAQ kring att välja vandringsryggsäck till barn

Vi både ser frågor i olika forum och får frågor direkt till oss. Här samlar vi några frågor och svar kring att välja vandringsryggsäck till barn:

Fråga 1: ”Har du tittat in dig på marknaden på ryggsäckar i storleken 40-45L? Någon modell som du gillar?”

Svar 1: För att sammanfatta väldigt kort så nja jag hittade ingen bra juniorsäck över 38L. Vi ska testa en Osprey-säck på 38L och som sitter grymt bra på E 8,5år (ca 30 kg och 135cm lång). Men om jag ex sätter på honom en 40-45L-säck vi har hemma (dammodell) så går det inte eller väldigt precis att dra åt midjebältet (vilket jag sett att en hel del andra föräldrar missat kolla på sina barns ryggsäckar) så då har de väldigt lite nytta av midjebältet. Något jag tycker är nödvändigt när det blir lite tyngre packning. Vi ska också testa två säckar från Quechua (30L + 18L). Och sedan tycker jag att de fortfarande är för små för att bära så stora säckar som 40-45L. För ju större ryggsäck, ju mer packning packar man alltid med och desto tyngre blir säcken. Vilket är en stor belastning på små kroppar. Så jag får helt enkelt se till att E har med sig lagom mycket packning så att det får plats i den 38L-ryggsäck han ska testa.

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.