Site icon Utebarn.se

Välja vandringsryggsäck för barn och junior

Att välja vandringsryggsäck för barn och junior är ett ämne som många undrar över! Vi har fått många frågor om just detta och därför kommer här en sammanställning av våra tips kring att välja vandringsryggsäck för barn och junior. Vi ger i artikeln konkreta tips på märken och modeller vi tycker är bra för barn och junior. Och vi ger faktiskt också några inte-tips, där vi förklarar varför vi inte gillar just den modellen och där vi ger alternativ som vi tycker fungerar bättre. Vi har under våren 2022 med hjälp av vår testpanel (denna våren var det ca 6 barn av de ca 40 i testpanelen) provat en rad olika modeller av ryggsäckar. Eftersom testperioden varit så kort som några månader kan vi inte uttala oss om slitstyrka och hållbarhet av ryggsäckarna. Men användarvänlighet har vi fokuserat desto mer på!

I artikeln börjar vi med hur en ryggsäck ska sitta bra på ryggen, sedan följer ett antal tips på modeller för de mindre respektive större barn. Avslutningsvis finns en FAQ där vi samlar frågor och svar när det gäller att välja vandringsryggsäck till barn.

Hur ska ryggsäcken sitta?

På vår systersajt Vandringsguiden.se har vi skrivit en lång artikel om hur man ställer in en ryggsäck för att passa bäraren bra. Den artikel syftar främst till vuxna men är givetvis väldigt applicerbar också på barn och juniorer. Här nedan ger vi lite mer sammanfattat tips på hur en ryggsäck ska sitta bra på barn.

Viktigt! Det allra viktigaste är att ryggsäcken sitter så att barnet kan röra sig obehindrat. Prova därför gärna olika ryggsäckar och prova dem med packning i! Barnet ska kunna röra sig som barn rör sig mest, det vill säga de ska kunna hoppa, springa, gå och luta sig fram för att titta på en myra utan att ryggsäcken flyttar sig alltför mycket. Snabbtestet innebär att be barnet röra vid fötterna och om ryggsäcken kasar upp och slår till barnet i nacken är ryggsäcken antingen inte optimal för detta barn eller så behöver den justeras mer.

Rygglängd: Många ryggsäckar går att justera i ryggen (se bild nedan för exempel). Välj en längd som motsvarar barnets längd om denna typ av markeringar finns. Ett riktmärke är att när midjebältet är knäppt (knäppet ska sitta strax under naveln) så ska axelremmarna vila på axlarna men inte trycka ihop överkroppen.

Midjebälte/avbärarbälte: Knäppes i midjan eller strax under, exakt var är lite av en smaksak. På en tyngre ryggsäck ska bältet avlasta ca 70-80% av ryggsäckens tyngd. På en lättare ryggsäck är syftet framför allt att hålla ryggsäcken nära barnets kropp så att ryggsäcken inte glider uppåt när barnet lutar sig fram eller studsar när barnet springer och hoppar.

Axelremmar: På en tyngre ryggsäck ska ca 20-30% av ryggsäckens belastning ligga på axelremmarna. På en lättare ryggsäck blir det ofta mycket mer än så. Se till att axelremmarna inte går ihop för tajt i nacken på barnet – detta ger lätt skav och ömma axlar/nacke. Se också till att axelremmarna inte glider utåt så att barnet bär ryggsäcken på överarmarna. Väldigt vanligt problem bland barnryggsäckar (men kan ibland åtgärdas med en bröstrem)!

Bröstrem: Bröstremmen ska se till att axelremmarna inte glider isär. Om ryggsäcken inte har en bröstrem så uppfinn en egen av något slag (för tips se bild under Fjällräven Kånken Mini nedan). Många bröstremmar går också att flytta upp och ner på axelremmen. På ryggsäckar som saknar midjebälte brukar bröstremmen sitta bäst ganska långt ner över bröstkorgen. På ryggsäckar som har midjebälte brukar bröstremmen kunna sitta något högre upp. Prata med barnet om vad som känns skönast.

Toppspännare: En del ryggsäckar har en rem mellan axelremmarna och ryggsäckens övre del. På barnryggsäckar brukar dessa behöva spännas åt rejält för att ryggsäckens tyngdpunkt ska hamna nära barnets rygg.

Vi har på vandringsguiden.se också gjort ett litet filmklipp hur du ställer in din vandringsryggsäck. Kolla gärna på denna också när du ställer in barnens ryggsäckar! Vi hoppas detta kan vara till hjälp när du ska välja vandringsryggsäck till barn.

Tips på ryggsäckar för de lite mindre barnen

Fjällräven Kånken Mini (volym 7L, vikt: 220g)

Fjällräven Mini Kånken (sätt ditt bröstrem!) – en klassiker som fortfarande håller! En minivariant av den större klassiska ryggsäcken (men betydligt bättre för små än för stora när det kommer till vandring eftersom en stor Kånken blir obekväm när ryggsäcken blir tyngre pga smala axelremmar samt avsaknad av både bröstrem och midjebälte). Denna ryggsäck är lika bra som den är populär skull vi vilja säga. En ryggsäck med ett stort fack (och ett litet för små skatter) som barnet tidigt själv kan öppna och stänga. Två axelremmar som lätt kan justeras till att också passa en vuxen om (när?) barnets ork plötsligt sinar.

Det enda stora problemet med denna ryggsäck är att axelremmarna lätt glider utåt (liksom alla andra ryggsäckar som saknar bröstrem). Det finns en lös bröstrem att köpa till, en Kånken Chest Strap, men här har vi löst det med ett ”armband” som fanns med i skogen en gång när behovet uppstod. Det finns också vaddering för axelremmarna att köpa till, Kånken Mini Shoulder Pads, för att göra bärandet lite bekvämare.

Fördelar: lätt vikt, lätt att öppna och stänga för barnet själv, rymmer lagom mycket för ett barn som precis börjat bära ryggsäck (= packningen blir inte för tung!), grym kvalitet

Nackdelar: axelbanden glider lätt av/utåt (men det går att lösa med en bröstrem), dyr i inköp både ny och begagnad

Haglöfs Corker Junior (volym 5L, vikt 260g)

Haglöfs Corker Junior – ytterligare en barnvariant av en populär vuxenryggsäck. Ett större fack där dagens fika och en liten luppburk får plats. Högst upp ett litet fack där den perfekta stenen kan få följa med hem.

Fördelar: Sitter bra på barnets rygg! Har bröstrem! Glider inte uppåt när barnet lutar sig framåt. Lätt att packa för ett barn!

Nackdelar: Lite svår dragkedja för de minsta att klara själv, tar alltid lika stor plats då ryggsäckens tyg är styvt, dragkedjan är en känslig del som ofta går sönder först på denna typ av ryggsäc.

Haglöfs Tight X-Small (volym 10L, vikt 450g) / Small (volym 15L, vikt 500g)

Haglöfs Tight Small (istället för Haglöfs Tight Junior 8 / Haglöfs Tight Junior 15 som saknar midjebälte) är egentligen en vuxenryggsäck men som sitter väldigt bra på barn. En ryggsäck som fungerar för många olika ändamål och som håller i väldigt många år. Haglöfs Tight Small passar barn som dagturssäck i ungefär åldern 4-10 beroende på hur mycket barnet behöver (och orkar!) bära med sig.

Fördelar: Stor öppning (lättöppnad dragkedja runt hela) som gör att barnet har överblick över sin packning, barnet kan själv både stänga och öppna ryggsäcken utan problem, går att använda i många år då den faktiskt egentligen är en vuxenryggsäck

Nackdelar: Få möjligheter att fästa något utanpå ryggsäcken mer än i de små sidospännena (men detta gör å andra sidan att inget heller hänger och slänger när barnet går),

OBS! På bilden visas en Tight Medium och en Tight Junior.

Tips på ryggsäckar för de lite äldre barnen/junior

När barnen själva behöver få med sig all packning också för övernattningen blir det lätt lite klurigare att få med sig också sovsäck, liggunderlag och mat i en ryggsäck. Framför allt om man vill att ryggsäcken ska sitta bra på barnet. Här nedan följer först ett antal tips på ryggsäckar för dagsturer. Men vi har också några tips på ryggsäckar som kan användas för övernattningspackning där barnet bär mer eller mindre all sin egen packning! Allt för att göra den här guiden så komplett som möjligt när det kommer till att välja vandringsryggsäck för barn och junior.

Mammut first trion (volym 12L, vikt 530g) 

Mammut first trion har vi inte testat själva men har fått tips av Petra i Tromsö (följ länk för instagramprofil) och därav ser recensionen lite annorlunda ut än de andra ryggsäckarna vi skriver om. Men vi tycker det är värdefullt att det inte bara är vi som tycker till. :)

Bra: Jag har främst genom jobbet stött på många olika ryggsäckar och den här har det bästa bärsystemet för barn som jag har sett. Bergans har en ryggsäck där axelremmarna sitter väldigt tajt uppe vid nacken tex och många barn får ont av den. 

Bärsystemet är väldigt bra. Alla remmar är bra placerade och ryggsäcken sitter bekvämt. Enkelt för min 4-åring att packa själv, stänga, ta på och av. Rymligt huvudfack och topplock. Bra fack på sidorna för flaska. Fyraåringen bär alltid sina gosedjur, leksaker och vattenflaska. 

Mindre bra:

Har faktiskt inget som är mindre bra med ryggsäcken. Vi har ärvt den från fyraåringens kusin. Den är ca 10 år gammal och har inga skador, trots att vi använder den ofta. Så den håller länge.

Fjällräven Kajka Jr (volym 20L, vikt 894g)

Fjällräven Kajka Jr är en av vårens testryggsäckar och har än så länge hunnit vara ute i skogen en gång! Spontana kommentaren från barnet var att den var skön att ha på sig. Föräldern tyckte den verkar lätt för barnet att packa i och bra med ett rejält topplock!

Uppdatering! Nu har barnet varit ute flera gånger och denna ryggsäck är den som valts varje (!) gång! Under en längre dagsvandring lånade ett annat barn denna ryggsäck en del av vandringen och det slutade med att föräldrarna köpte en likadan till sitt barn. Så vi tolkar det som att Fjällräven Kajka Jr är en ryggsäck som får mycket gott betyg!

Fördelar: Lätt att packa för barnet då det är ett stort fack med öppning både uppifrån och från ”magen”, topplocket gör att det också går att få med ett liggunderlag eller en crazy creekstol, spännen som går att hantera både av barnhänder och av kalla fingrar. Två sidofack för ex vattenflaska eller småsaker som trots att de är av mesh/nättyg inte är sladdriga! Bra andrahandsvärde!

Nackdelar: lite tung i jämförelse med andra ryggsäckar i testet, dyr i inköp, finns endast i röd (ni som också har barn med starka åsikter om färger fattar….)

Haglöfs Tight Small (volym 15L, vikt 500g) / Medium (volym 20L, vikt 530g)

Haglöfs Tight Medium är egentligen en vuxenryggsäck men som sitter väldigt bra på barn och junior. En ryggsäck som fungerar för många olika ändamål och som håller i väldigt många år. Ett vettigt val då barnet inte heller kommer växa ur ryggsäcken. Passar barn från ca 7 års ålder ända upp till vuxen (jag, Emma, har under 24 år bara lyckats slita ut två sådana här ryggsäckar…).

Fördelar: Stor öppning (lättöppnad dragkedja runt hela) som gör att barnet har överblick över sin packning, barnet kan själv både stänga och öppna ryggsäcken utan problem, går att använda i många år då den faktiskt egentligen är en vuxenryggsäck, tyngdpunkten nära ryggen oavsett hur barnet packar! Har både midjebälte och bröstrem!

Nackdelar: Få möjligheter att fästa något utanpå ryggsäcken mer än i de små sidospännena (men detta gör å andra sidan att inget heller hänger och slänger när barnet går),

Osprey Talon (volym 11L, vikt 600g)

Osprey Talon är en av 2022 års testryggsäckar. En ryggsäck som är mjuk och smidig i sitt material vilket gör att den är lätt att hantera för små barnhänder. Dragkedjorna har bra öglor för barn att få grepp om och de glider lätt (men glider inte för den saken upp och lämnar ryggsäcken öppen). För ett mindre barn rymmer ryggsäcken gott och väl dagens packning, men är lite liten om barnet själv ska bära både skalkläderna, ombyte och dagens mat.

Fördelar: lätt vikt trots flera smarta detaljer, flera ytterfack, sitter fint på barnets rygg, har både midjebälte och bröstrem

Nackdelar: finns bara i röd (ni med barn med starka åsikter om färger fattar…), dyr i inköp, lite för liten för att fungera för dagspackning för barn som går i ex. Friluftsfrämjandets barnverksamhet och ska bära all sin dagspackning själv.

Osprey Ace (volym 38L, vikt 1,3kg)

Osprey Ace är även denna en av 2022 års testryggsäckar. Testad av två olika barn och både var mycket nöjda med passformen i ryggen. Föräldern noterade att den såg ut att sitta mycket bra på barnet även när den var fullpackad! Barnet är 9 år och ca 135cm lång och väger 32kg. Det andra barnet är 6,5 år och ca 120 cm och väger 21kg. För det mindre barnet rymde ryggsäcken övernattningspackning (förutom mat och vatten som en vuxen bar). Ovant för barnet att bära en så stor ryggsäck men den satt bra på kroppen efter att rygglängden justerats. Bra rörelsefrihet trots en relativt stor ryggsäck! Motsvarande ryggsäck finns också med volym 50L för exempelvis ett äldre barn som oftare ska bära med sig full packning.

Fördelar: många smarta detaljer och motsvarande en fullstor vuxensäck trots låg vikt, justerbar rygglängd, har både rejält midjebälte och justerbar bröstrem,

Nackdelar: dyr i inköp, relativt små spännen som är svåra att hantera med kalla fingrar.

Urberg Vistas Air (35L)

Urberg Vistas Air 35L används av en 10-årig tjej som är ca 140cm lång och väger ca 30kg. Barnet säger själv om ryggsäcken: ”Jag tycker att den är skön och lagom stor. Den är lite jobbig att öppna när topplocket är på men det är okej. Det är bra att den har en dragkedja så man inte behöver öppna eller ta av topplocket.” Barnets förälder säger som tillägg ”Jag upplever att den kan vara lite svårpackad om man har många hårda saker som ska ner. Detta pga ramen som skapar mycket luft vid ryggen när man bär väskan men som ”tar” lite av packvänligheten.”.

Quechua MH500 (volym 18L, vikt 527g)

Quechua MH500 18L är en av de ryggsäckar vår testpatrull har provat våren 2022. Rymmer det barnet behöver ha med sig på en kortare dagstur, exempelvis regnkläder, ombyte och matsäck. Går att justera så att den passar det aktuella barnet. Har både midjebälte och bröstrem. Har dock en viss tendens att bli baktung om den packas full. Men i det stora hela en prisvärd barn- och juniorryggsäck! Vi har också sett flera olika personer tipsa om just den här ryggsäcken i olika forum!

Fördelar: priset! (en av de billigaste ryggsäckarna vi testat igenom), ställbar rygg, midjebälte och bröstrem! bra packvolym, lätt vikt

Nackdelar: blir lätt baktung även när jag som vuxen hjälper till med packningen, säckig form gör att säcken inte följer med barnets rörelser lika bra som de dyrare ryggsäckarna i artikeln

Quechua MH500 (volym 30L, vikt 783g)

Quechua MH500 30L är också en ryggsäck vi har kört testning på våren 2022. Ryggsäcken är använd av ett barn på 6,5 år och känslan är även här, liksom för Quechua MH500 18L, att det är en väldigt prisvärd ryggsäck för barn och junior. Vi har också sett flera olika personer tipsa om just den här ryggsäcken i olika forum! Ryggsäcken rymmer gott och väl det barnet behöver med sig under dagen, med utrymme för en del extra prylar! Extra plus för remmarna för ett liggunderlag/stol (här på bilden en Crazy Creekstol) under ryggsäcken, men det gör dock säcken svår att ställa ner. Ryggsäckens rygg är ställbar i olika lägen och eftersom den sitter bra på testbarnen som är 120cm ställer vi oss lite frågande till om den verkligen går att använda till så pass långa barn som utlovar.

Fördelar: priset! (en av de billigaste ryggsäckarna vi testat igenom), ställbar rygg, midjebälte och bröstrem! bra packvolym och dragkedja på ryggsäckens ”mage” för att lättare komma åt innehållet, färgen (alla som har barn som älskar rosa och lila fattar grejen….), lätt vikt

Nackdelar: blir lätt baktung även när jag som vuxen hjälper till med packningen, säckig form gör att säcken inte följer med barnets rörelser lika bra som de dyrare ryggsäckarna i artikeln

Bergans W Vengetind 42 L

Bergans W Vengetind 42L är en damryggsäck som preciiiis går att spänna åt tillräckligt på barnet som här är 8,5 år (31kg och 135cm). Testad som övernattningsryggsäck vid två tillfällen till barnet. Funkar absolut! Den rymde allt barnet behövde ha med sig förutom lite av vattnet och lite av maten som vi vuxna bar. Fördelen med att köpa en damryggsäck är ju att barnet troligen kan ha ryggsäcken längre tid än en juniorryggsäck. Barnet upplevde dock att axelremmarna delvis skavde i nacken.

Kort recension av denna ryggsäck finns också på vår systersajt vandringsguiden.se.

INTE-tips på ryggsäckar för barn

Bergans Lilletind samt Bergans Ruffen – två ryggsäckar som är lätt för barnet att packa då ryggsäcken är som en stor påse. Men! Det yttre/de yttre spännena är väldigt svåra för en barnhand att hantera, vilket gör att barnen behöver hjälp varje gång de ska ha i eller ur något ur sin ryggsäck. Dessa ryggsäckar får också gärna tyngdpunkten lång ut från ryggen. Detta medför att ryggsäcken sitter mer utanpå ryggen än längs med. Ryggsäcken följer inte med när barnet rör sig utan skumpar och rör sig inte med barnet. Och om barnet ex. lutar sig framåt glider ryggsäcken gärna uppåt och slår i barnet i bakhuvudet, trots att både bröstrem och midjebälte sitter bra. Men två väldigt populära barnryggsäckar som därför också kan vara lättare att hitta på begagnatmarknaden eller till ett lite billigare nypris än en del andra barnryggsäckar.

Haglöfs Tight Junior 15 – i grunden en VÄLDIGT bra och mångsidig ryggsäck som håller i många år. MEN! Just Juniorsäcken saknar höftbälte vilket vi upplever har begränsat vad barnen har orkat och velat bära i denna ryggsäck. När vi istället har använda motsvarande ryggsäck Haglöfs Tight Small (enligt min bedömning samma ryggsäck men utan höftbälte) så sitter den bättre och barnet orkar mer.

Haglöfs Tight Junior 8 – liksom Haglöfs Tight Junior 15 ovan så är denna ryggsäck i grunden väldigt bra och mångsidig och har en grym kvalité. Men! Även här saknar vi midjebältet. Kanske något mindre på just denna lilla ryggsäck då barnen som bär en 8-litersryggsäck inte ska bära tungt. Men vad vi kan se när vi jämfört är det endast midjebältet som skiljer Juniorryggsäcken mot Haglöfs Tight X-Small och då rekommenderar vi den senare.

FAQ kring att välja vandringsryggsäck till barn

Vi både ser frågor i olika forum och får frågor direkt till oss. Här samlar vi några frågor och svar kring att välja vandringsryggsäck till barn och junior:

Fråga 1: ”Har du tittat in dig på marknaden på ryggsäckar i storleken 40-45L? Någon modell som du gillar?”

Svar 1: För att sammanfatta väldigt kort så nja jag hittade ingen bra juniorsäck över 38L. Vi ska testa en Osprey-säck på 38L och som sitter grymt bra på E 8,5år (ca 30 kg och 135cm lång). Men om jag ex sätter på honom en 40-45L-säck vi har hemma (dammodell) så går det inte eller väldigt precis att dra åt midjebältet (vilket jag sett att en hel del andra föräldrar missat kolla på sina barns ryggsäckar) så då har de väldigt lite nytta av midjebältet. Något jag tycker är nödvändigt när det blir lite tyngre packning. Vi ska också testa två säckar från Quechua (30L + 18L). Och sedan tycker jag att de fortfarande är för små för att bära så stora säckar som 40-45L. För ju större ryggsäck, ju mer packning packar man alltid med och desto tyngre blir säcken. Vilket är en stor belastning på små kroppar. Så jag får helt enkelt se till att E har med sig lagom mycket packning så att det får plats i den 38L-ryggsäck han ska testa.

Fråga 2: ”Alla tre väskor ni rekommenderar för mindre barn är utan midjebälte? Vi har en minikånken och tänkte sticka en bröstrem till den, anser ni att det räcker när de är mindre? Jag vill ju inte heller köpa en för stor väska för henne enkom för att den har midjebälte.”

Svar 2: De allra minsta barnen brukar inte behöva midjebälte. Helt enkelt för att de inte ska bära så tunga väskor att det faktiskt behövs. Det viktiga är liksom att inte axelremmarna glider isär.

Exit mobile version