Bärsjal blir allt mer populärt och det finns fler och fler varianter av bärsjalar ute på marknaden. Som första steg skiljer vi på trikåsjalar och vävda sjalar. Många börjar använda trikåsjal till sin nyfödda och byter till vävd sjal när barnet är större. Men det går även att använda vävd sjal till nyfödda.

Trikåsjal

Trikåsjalar är som det låter gjorda av trikå som är mjukt och elastiska.
Detta är en fördel när du skall bära nyfödda eller mindre barn som är mer känsliga. Det är mjukt och skönt båda för barnet och föräldern även om man bär mot naken hud. Dessa sjalar är även lättare att knyta då det inte är lika viktigt exakt (mer förlåtande) hur man knyter dem och det är lätt att lyfta i och ur barnet när sjalen är elastisk. Dock lämpar sig dessa inte för äldre barn som är tyngre för det ger inte tillräckligt med stabilitet.

Vävd sjalbärsjal

Vävda sjalar är som det låter gjorda av vävt tyg och är inte elastiska som trikåsjalarna. Detta gör att de är mer stabila och lämpar sig bättre till tyngre barn. Jämfört med trikåsjalarna måste dessa sjalar knytas upp för att sätta i och ta ur barnet. Det finns många olika typer av vävda sjalar och även många olika sätt att knyta dem. Knyter en på ett bra sätt kan en få bra avlastning för ryggen och gå långa sträckor med barnet i sjalen.

Ringsjal

Ringsjal är en typ av kort vävd sjal med två ringar i plast eller metall som man använder för att binda sjalen över den ena axeln. Sjalen knyts med hjälp av ringarna och hängs sedan över axeln som en axelväska. En ringsjal tas av och på utan att knytas upp vilket gör att den går snabbt att få på och av vilket kan vara en fördel. Vi har inte själv använt ringsjal men vad vi förstått så är bärvänligheten bra så länge sjalen är ordentligt snörad. Dock är det kanske inte en sjal man går ut och går någon längre sträcka i.

Kvadratisk bärsjal/Mei Tai

Mei Tai är en typ av sjal som är lite av en blanding av bärsele och bärsjal. Sjalen består av en fyrkant av tyg med fyra ändar i varje hörn. De nedre ändarna/banden knyts runt magen likt ett avbärarbälte på en bärsele och de övre knyts över ryggen. Dessa är lätta att knyta.

Hur knyter man sjalen

Det finns mängder av sätt att knyta bärsjalar på. Mer eller mindra komplicerade. En bra sida med massa olika instruktioner är Sjalbarns knytinstruktioner

Var köper man bärsjalar

Många bärsjalar finns både i specialbutiker men även i vanliga barnaffärer. Du kan ex köpa bärsjalar hos Lekmer eller bärselar och bärsjalar hos Bamba

Både bärselar och bärsjalar är produkter som inte åldras eller slits så mycket så du kan även köpa dem begagnade. Finns en Facebook grupp för begagnade bärsjalar och bärselar

Läs mer på andra bra sajter

Vi som skriver på utebarn.se är inte någon av oss några experter på bärsjalar. Vi har flera använt eller använder trikåsjalar till våra barn. Jag har själv uppskattat mycket att ha min dotter i en trikåsjal. Speciellt den första tiden men sen har jag mer och mer gått över till att använda bärsele. Vävd sjal har vi inte använt. För dig som vill lära dig mer om sjalar och få mer information om olika bärsjalar rekommenderar vi därför att göra detta på andra siter som är bättre på detta än vad vi är.

Sjalbarn.se