Vad ska jag tänka på när jag väljer bärsele?

Med ett barn som i princip bodde i bärselen de fyra första månaderna av sitt liv lärde jag mig en hel del om olika bärselar. Det finns en mängd olika märken och modeller som passar olika barn och olika föräldrar. Nu har den lille blivit 15 månader och vi är fortfarande flitiga använder av selen! Han älskar att sitta där och det är både praktiskt och mysigt även för oss föräldrar. Men vad ska man tänka på när man väljer bärsele? Finns det bra test av bärselar? Här följer en guide för att göra valet för dig som köpare lite enklare.

Vem ska bära?

Fundera på vem det är som framför allt kommer att bära barnet i selen, ska det enkelt gå atBarselet justera inställningarna mellan ex. två föräldrar? Vissa bärselar är bättre för lite mindre personer och därmed svåra att justera om bäraren är lång eller lite större. Det finns dock vissa modeller av bärselar som är gjorda speciellt för lite längre och större personer, ex. Ergobaby X-tra

Smidighet

Kolla om det är enkelt att ta i och ur barnet ur selen, även sedan det har somnat. Det ska alltså vara enkelt att knäppa och knäppa upp selen själv utan hjälp och det ska gärna gå att lägga ner barnet i sin säng eller vagn på ett enkelt sätt.

Anpassad för barnet

Selen ska klara att följa med när barnet växer, du ska gärna kunna bära både det nyfödda spädbarnet och ettåringen i samma sele. Olika tillverkare har olika sätt att lösa detta på. Ergobaby har ett externt spädbarnsinlägg för att anpassa selen till de minsta barnen medan man på Babybjörn justerar storleken på sittdelen. Stokke å sin sida har olika sittdelar för att bära barnet på din mage eller din rygg.

Selen ska i alla fall ge bra stöd för nacke och huvud.

Babybjörn

Babybjörn är en av de mest kända tillverkarna för bärselar. De har många olika modeller och den vi hade när vår on var riktigt liten var en gammal modell som var en av de enklaste, nog den som idag kallas Original.

Original

En enkel och lättanvänd sele som fungerar alldeles utmärkt när barnet är litet och inte väger så mycket. Men efterhand som barnet växer och därmed blir tyngre känner många behovet av en sele som också har ett höftbälte som avlastning.
En sele som är lätt att ta av och på även när du är själv med barnet. När barnet somnat i selen kan du lägga ner det på rygg (med selens stora tygdel kvar!) och enkelt knäppa av bärkorset. Så utan att behöva krångla ur barnet ur selen kan det lugnt sova vidare i sin egen säng.

One

One är den senaste modellen i Babybjörns utbud av bärselar. En lite större men mycket stabilare modell av sele, med bra avlastning över ryggen och framförallt med hjälp av höftbältena.
Fördelen med denna sele är att du när barnet blir äldre även kan bära det på ryggen!
En nackdel med denna modell är att barnet sitter ganska långt ner och slår emot bärarens lår när man går.

Läs mer om babybjörns olika modeller.

Stokke

Stokke är en annan tillverkare av bra bärselar. Läs mer om Stokkes bärselar. 

Ergobaby med/utan spädbarnsinläggbärsele

Ergobaby är en mycket omtyckt sele som är enkel att ta med sig och som snabbt går att ta av och på. Barnet kan sitta mage-mot-mage eller på ryggen på dig som bärare. Nyligen har Ergobaby även kommit med en modell där barnet kan sitta i selen på din mage men vänt bort från dig, Ergobaby 360!