Utemaning 18 – Fågelskådning

För många är fågelkvitter ett tecken på att våren är i antågande och kanske en väldigt välkommen och varm känsla.
Nu undrar vi om ni brukar fundera på om det är samma ljud varje gång eller kanske rent av en kör av många olika fåglar ni hör?
Denna vecka är det nämligen dags att vässa öronen och ge sig ut på fågeljakt. Vi testar på att vara fågelskådare.

Material och förberedelse

Vad gäller förberedelse kan ni helt anpassa det efter intresse och ambitionsnivå. Man kan lyssna på olika fåglar på nätet eller om man har t.ex. en bok med fågelljud. Lämpligt då att välja fåglar som är möjliga att höra där ni tänker ge er ut.
Det går också att göra denna utemaning helt utan förberedelse.
Något att sitta eller ligga på kan vara skönt att ha med sig.

Fågelsång är en sida där du hittar massor av olika fåglar och hur de låter: Fågelsång.se

Jordbruksverket har även gett ut en app där ni kan lära mer om olika vanliga fåglar. Appen heter Lärkvitter och finns där appar finns.

Lärkvitter på Itunes
Lärkvitter på Android

Gör så här

Om ni vill lyssnar ni på fåglar via t.ex. nätet innan men det går utmärkt även utan att göra detta.

Ta med er något att sitta eller ligga på och bege er ut och hitta en plats där det inte finns allt för mycket andra ljud t.ex. inte i direkt anslutning till en vältrafikerad väg. Stanna upp och lyssna, kan ni höra några fåglar? Kan ni se några fåglar?

Kanske hör ni inte något direkt utan det kan vara läge att sätta eller lägga sig ner och stänga ögonen för öronen ska spetsas lite extra.
Kan ni urskilja 5 olika läten?

Variant

För den som är lite mer rutinerad eller vill ha större utmaning kan man försöka urskilja ännu fler läten eller försöka identifiera de olika lätena och komma fram till vilken fågel som gör vilket läte? Dela gärna med er av vilka olika fåglar ni lyckats identifiera.

För de mindre barnen kan man försöka lyssna efter olika ljud, t.ex – fågel, bilar, andra barn o.s.v.

Färdigheter

I denna utemaning tränar vi, koncentration, sinnen och naturkunskap.

Mer om Veckans Utemaning

Veckans Utemaning lanserades första gången 2019. Dessa var väldigt uppskattade av våra läsare och vi har fått önskemål att köra igen. Så 2021 kör vi en repris på våra uppskattade Utemaningar. Häng på!

Gå med i vår VIP Facebook-grupp och berätta att ni utfört veckans Utemaning: https://www.facebook.com/groups/1178124189011639 

Lägg gärna upp en bild på Instagram för att inspirera ännu fler att anta veckans Utemaning. Tillsammans kan vi få fler barn i rörelse. Använd hashtagen: #Utemaning och tagga gärna oss @utebarn.se så vi få se alla härliga bilder. 

Veckans Utemaning

Utebarn.se är initiativtagare av Veckans utemaning och vårt syfte är att öka rörelsen hos barn. Endast 1/3 av barnen i Sverige rör på sig tillräckligt och stillasittandet är som störst när barnen är hemma med sina föräldrar. Det vill vi ändra på. Vi vill hjälpa föräldrar att hitta idéerna och inspirera till mer rörelse i vardagen. Det behöver inte vara så svårt och vi garanterar att ni kommer få många roliga stunder ihop!

Funderar du fortfarande på om Veckans Utemaning är något för dig? Sluta fundera och haka på! Genomför det på ett sätt så det passar dig så kommer det bli super roligt! 

Kampanjen stöds av våra vänner på Gneis som gör funktions- och utekläder för barn av hög kvalitet. Gneis har precis som vi en passion för att barn ska få vara ute och röra på sig mer. 

Gneis funktionskläder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.