Utefamiljen Reldin

Familjemedlemmar: Gabriel, tre år, Malcolm snart fem, mamma Maria och pappa Pierre.

Favoritsysselsättningar: Vandra, elda, tälta.

Favoritpryl ute: Yxa, fast den får man ju inte använda själv…

Favoritskodon: ?

Skog eller fjäll: Fjäll, fast det blir ju bara ett fåtal gånger per år. Skogen är närmast och därför oftast.

Hav eller sjö: Hav, eller kanske skärgård.

Skalplagg eller galon: Skalplagg, men på förskolan kan det vara bra med galon 😉

Lär känna familjen Reldin lite djupare

Varför gillar ni att vara ute?

Att ge sig ut på små miniäventyr i närområdet ger möjlighet att komma bort från allt hemma och bara fokusera på att ha skoj med varandra. Vi vandrar, eldar, lagar mat och tältar. Barnen är med i det mesta vilket är himla skoj. De lär sig mer och mer för varje gång, blir själva tryggare och stolta att de kan hjälpa till. Frågorna haglar varför det ena är si eller så. Alla vill vara med och hjälpa till. Skogen är dessutom en lekpark som aldrig sinar på idéer och uppslag, bygg en koja, leta ved, upptäck nästa kulle.

Geocaching är en enkel aktivitet som vi ofta ägnar en liten stund åt under ett äventyr. En modern form av skattjakt, man vet aldrig vad man hittar för roliga små skatter i gömmorna.

Bästa mellanmålet?

Om vi är ute och hänger i skogen så är det stor chans att vi har lagat mat över elden och då är ett givet mellanmål att grilla marshmallows, fast det är kanske inte att räkna som ett mellanmål, bara en rackarns rolig aktivitet. När vi dagsvandrar så är melliset helt vanliga grejer som frukt, smörgås och yoghurt. Självklart finns alltid russin att dra fram vid en kortare paus eller kanske en chokladbar.

Bästa utemiddagen?

Just nu har vi snöat in lite på mat i folie. Man kan göra fantastiskt mycket i folie som läggs i elden. Klassikern är olika varianter på ”hajkbomb”, vilket är förkokt potatis, olika grönsaker och tex falukorv. Allt läggs i knyten av folie och läggs rakt in i glöden och grillas på 10-15 min. En lite förbättrad variant på detta är att hemma förbereda hela engångsformar i aluminium. Då minimeras mecket ute i skogen till nästan ingenting, men ändå nylagad varm mat vid den öppna elden. På vintern upplever vi att det kan vara en god idé att minska på tex behovet att hacka grönsaker utomhus. Det kan bli lite för många moment när det är kallt och alla lite mer sugna på den varma maten. Men nu när det blir varmare och skönare att hänga runt lägerplatsen så kan ju matlagningsambitionerna öka.

Senaste vardagsäventyret?

Sanningen är att vi vardagsäventyrar väldigt lite. Vi är alla fullt upptagna med att jobba och gå på förskolan på vardagarna. Vi är desto bättre på näräventyr på helgen. Att verkligen ta vara på det friluftsliv som finns på hemmaplan, vilket för oss är Stockholms innerstad. Malcolm och pappa Pierre har sovit ute i tält och vindskydd några helger i vintras. Vi tog oss till exempel en halvtimme från Centralen, ut på Lidingö och hade ett fantastiskt miniäventyr från lördag till söndag. Vi eldade, lagade mat och sov utomhus och lekte i skogen. Att laga frukost vid elden är ju ett litet äventyr i sig, men inte alls svårt egentligen.

Att få till dessa små äventyr utan att det ska kännas som en jättegrej är en viktig del i att få till friluftslivet på hemmaplan och något vi skriver ganska mycket om på vår blogg (www.reldinadventures.com reds. anm.). Ett tips i det sammanhanget är att släppa jakten på det ultimata eller det stora. Det är viktigare är att hitta ett skogsparti med en eldstad och kanske ett vindskydd, än att gå långt eller att det måste vara vackert. Det spelar ingen roll att man bara gick nån kilometer från busshållplatsen, det är lika mycket skog för det.

Senaste stora äventyret?

Det är ju förstås en definitionsfråga om vad som är stort och smått, men i somras vandrade familjen en vecka i Schweiziska Zermatt. Otroligt häftig vandring som börjar vid en by på dryga 1500 meter över havet och tar dig upp på ett antal toppar runt omkring, ett flertal över 4000 möh. Du kan på en dag vandra genom gröna ängar likt sound-of-music, riktig blandskog, förbi trädgränsen och hela vägen upp till den klippiga och steniga högalpina bergsterrängen med vidunderliga och fantastiska vyer ut över toppar och dalar.

Vad har ni för favoritlek ute och hur går den till?

Vet inte om vi riktigt har en favoritlek, eller om vi leker i sådär organiserad form. Vi låter fantasin flöda och ibland så är en fallen trädstam en motorcykel och ibland så bygger vi kojor. En stor del av aktiviteten är enkla saker som att leta ved, elda och sätta upp tältet tex. Malcolm älskar att berätta historier, så ibland försvinner timmar i oändliga fascinerande följetonger.

Våra framgångsfaktorer för en aktiv livsstil:

Vad är en aktiv livsstil för nåt? Vi gillar att fjällvandra, åka skidor och segla. Vi är ganska ofta ute i skogen på helgerna, men vi sitter också många timmar på kontorsstol och vi tittar på padda både morgon och kväll. Vi har nog aldrig reflekterat över det här som en aktiv livsstil eller inte. Men om vi skulle lyfta ut nån framgångsfaktor så är det att inte ta med barnvagnen i vardagen. Bara en sån enkel sak som att gå till förskolan istället för att åka vagn. Det gör det naturligt att gå och bygger såväl tålamod som styrka. Likaså att gå i trappor istället för att bli buren. Visst har det i sig inneburit en och annan fight ibland, men att ta dessa i vardagen har nog underlätta när det är dags för äventyr.

Vår utebakgrund

Pappa Pierre var sjöscout som liten och tillbringade många somrar i Stockholms skärgård med jolle och tält. Efter studierna så var han scoutledare några år, men tog sen en paus från friluftslivet. Intresset väcktes till liv några år senare när han genom jobb och lite slumpen gick Fjällräven Classic, från Nikkaluokta till Abisko, med en kompis. Året därpå gick mamma, pappa och fjorton månader Malcolm samma vandring, vilket blev starten till ett mer aktivt friluftsliv med familjen. När familjen utökades med Gabriel och även han genomförde Fjällräven Classic så var Reldin Adventures fött och nu har pappa Pierre även börjat podda genom Friluftspodden. Så Malcolm och Gabriel har helt enkelt haft friluftslivet med sig från start. Mamma Marias utebakgrund var lite mer begränsad förutom två klassiska fjällvandringar längs Kungsleden och Jämtlandstriangeln. Men det är aldrig försent för att lära sig och det är egentligen hon som antar nya utmaningar och styr upp och ser till att de genomförs.

Fortsätt följa Pierre och familjen Reldin:

Vill du fortsätta följa Pierre och familjen Reldin kan du göra det dels på deras blogg www.reldinadventures.com men också genom att lyssna på Friluftspodden som finns där poddar finns.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *