Utefamiljen Edmark

Vi på utebarn.se drivs att att inspirera andra till att vara ute med sina barn. Och vi vet att ett sätt att göra det är att presentera andra familjer som också gärna är ute. Och vi vill gärna lära oss hur de får till allt i vardagen och vad deras tips och trix är för att alla ska njuta av att vara ute! Följ gärna vår serie om utefamiljer! I detta inlägg möter vi familjen Edmark som nyss flyttat hem till Sverige igen efter några år i Tyskland. Dit flyttade de för att ha närheten till friluftslivet på ett annat sätt än hemma. De ville ge sina barn möjlighet att få uppleva berg och storslagen natur i vardagen! Häftigt tycker vi! Vill du följa Linnea och hennes familj gör du det enklast på lanclin.com

Familjemedlemmar: Linnea 34 år, Daniel 35 år, Atlas 9 år och Sirius snart 8 år.

Våra favoritsysselsättningar: Vi gillar att elda, det är så otroligt mysigt. Det ger ju utöver myset värme, ljus och möjlighet att laga mat. Vi brukar även göra dagsvandringar, laga mat och fika matsäck på platser med riktigt fina utsikter.

Favoritpryl ute: Hmm… Vi är inte så mycket för prylar men kniv och tändstickor är ofta rackarns bra att ha!

Favoritskodon: Stadiga gympaskor med grovt mönster. Vi kallar dem skogsgympaskor.

Skog eller fjäll? Vi har ju mest skog runt oss där vi bor nu men har bott väldigt nära alperna som vi älskade så det blir nog oavgjort i den matchen.

Hav eller sjö? Oj oj så svårt. Båda är fantastiska på sina sätt. Sjöar är ofta lugna, rofyllda och lätta att fiska och bada i. Hav är dramatiska, mäktiga och har ofta härliga klippor vid sig. Jag drömmer om att bo vid havet så jag svarar nog havet.

Skalplagg eller galon? Skalplagg nu när barnen är större. Galon är toppen för yngre barn som bokstavligen talat ligger i vattenpölar och det händer mer och mer sällan nu att våra barn gör det. Jag har dock en galonrock som är toppen när det fullkomligt vräker ner regn, den uppskattar jag då.

Lär känna utefamiljen Edmark lite djupare

Varför gillar ni att vara ute?

I naturen finns det gott om plats och alltid något att sysselsätta sig med. Man blir så otroligt härligt trött efter att ha varit ute och mat smakar konstigt nog alltid bättre ute än inne, speciellt om man har fått elda och laga till den själv. Sen finns det så ofantligt många vackra platser att uppleva i naturen. De missar man om man är inne.

Bästa mellanmålet: 

Energibollar av torkade dadlar, cashewnötter och kakao som mixas och rullas till bollar. Guuu så goda de är, smakar precis som klassiska chokladbollar med smör och socker men dessa är betydligt bättre, matigare och lite långsammare energi.

Bästa utemiddagen: 

Vi kör ofta på det enkla såsom färdig soppa eller färskpasta med pesto och crème fraîche. Men ska det vara lite mer matlagning bakom är tacogryta med grönsaker, bönor, tacosojafärs och potatis i en gryta på stormkök eller över eld en hit! Äts med nachos och crème fraîche om man vill. Recept och fler tips hittar du i kategorin Friluftsmat på lanclin.com.

Senaste vardagsäventyret: 

En eftermiddag med kojbygge. Vi bor precis vid skogen och har ett toppenfint litet skogsområde precis vid oss. Där finns stigar, stora stenar, ”stup” och träd att leka och bygga kojor bland till exempel som sagt.

Senaste stora äventyret: 

Det var längesen vi var iväg på något längre äventyr, om man inte räknar våra år med alpvandringar när vi bodde i Bayern. Annars var vi på Island för några år sedan och drömmer om att äventyra oss i Atlasbergen i Marocko bland annat.

Vad har ni för favoritlek ute och hur går den till? 

När vi är ute med familjen är vi inte så organiserade när vi leker, vi kör på fri lek. Mamma Linnea däremot är förskollärare och har en drös med favoritlekar och favoritaktiviteter. Att hänga upp ena halvan av alla memorypar ur ett klassiskt memoryspel i skogen brukar bli väldigt roligt. En vuxen har sedan den andra halvan av paret hos sig och man får komma och hämta ett kort i taget för att springa ut och leta efter ”kompisen”.

Fler tips på lekar hittar du i kategorin Lekar i naturen på Lanclin.

Våra framgångsfaktorer för en aktiv livsstil: 

Gå inte ut alltför hårt och hurtigt. Ta det ett steg i taget och känn vad ni gillar att göra, vad ni gillar för typ av ställen och vad ni behöver för utrustning (på riktigt, inte vad ni tror ni behöver efter att ha läst magasin, bloggar och Instagram). Då ökar chanserna att ni hittar er personliga aktiva livsstil.

Planera och ha en strategi men sänk förväntningarna och var flexibel i planeringen, allt kan hända när man har med barn att göra.

Ha A- B- och C-planer för hur ni ska hålla er mätta, varma och torra!

Vår utebakgrund:

Linnea är uppväxt med många timmar i skogen på hästryggar och en och annan fjällvandring och kajaksemester. Hon älskar det lugna och stillsamma friluftslivet med lite inslag då och då av mer actionfyllda äventyr. Hon drömmer till exempel om hundspannsturer i Lappland, skärmflyg och fallskärmshoppning varvat med skogsyoga, stillsamma kajakturer och tysta solovandringar. 

Daniel är uppväxt intill skogen och var med i Friluftsfrämjandets Mullegrupp där han bodde. Han älskar att fiska och vandrar gärna hellre uppför berg än nedför dem. Tillsammans har vi mest ägnat oss åt vardagliga små äventyr med våra barn. Det var först när vi flyttade till Bayern och kom så nära Alperna som vi började vandra mer. Nu har vi flyttat tillbaka till Sverige men kommer åka tillbaka till våra favoritställen då och då hoppas vi. Är du nyfiken på våra familjevandringar i Alperna hittar du tips, bilder och filmer om dem i kategorin Alperna.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *