Tre steg mot mindre plast i maten

Tre steg mot mindre plast i maten? Känns det som att du läst liknande inlägg tidigare? Plastbanta är otroligt aktuellt just nu och förmodligen är det anledningen till att också jag börjat fundera över detta. Eller ja, det gjorde jag redan för fem år sedan, men då var det ett lite för stort projekt samtidigt som jag väntade mitt första barn.

Läs mer i inlägget Hjälp! Mindre plast? Var ska jag börja?

Men idag kan jag faktiskt ge några små råd på temat plastbanta. Idag får ni en guide på tre steg mot mindre plast i maten.

DET FÅR ALDRIG BLI ETT TVÅNG

Först av allt!!! Först av allt vill jag understryka (alltså verkligen!) att detta är något en kan börja fundera över när barnen sover tillräckligt många timmar på nätterna, amningsstunderna fungerar bra och du själv tagit dig upp över ytan tillräckligt mycket i småbarnsåren för att du själv ska orka börja ett nytt projekt. Så var det åtminstone för mig.

Som gravid med mitt första barn köpte jag visserligen boken Den onda badankan men efter ungefär två kapitel blev jag så nojig så att jag faktiskt kastade boken. Och har aldrig tänkt på att läsa den igen. Men nu, fem år senare, är jag redo för att börja ta mig an ämnet.

Så jag har börjat, i små steg, förändra min hemmiljö för att vår familj ska få möjlighet till mindre kemikalier i vår vardag. Det får liksom aldrig bli ett tvång att göra sådana här förändringar. Det tror jag är mer skadligt än plasten i sig.

Steg 1 – Matlådor i glas och metall

Hemma hos oss finns numera både matlådor i plast, glas och metall. De i plast finns kvar för att jag helt enkelt tyckte det var för dyrt att byta ut alla burkar vi behöver på en gång. Men också för att det helt enkelt finns tillfällen jag inte vill ha med mig glas i väskan… Att successivt byta ut plastburkar mot lådor i glas och metall är första steget i Tre steg mot mindre plast i maten.

Ja, som ni ser så ser våra kökslådor ut som hos de flesta andra. Ett helt gäng med plastlådor och lock, allt i en enda röra. :)

Hjälp! Mindre plast? Var ska jag börja?

Men sedan ett halvår ungefär har vi också kompletterat med matlådor i glas och metall. Vi började med att i början av hösten köpa 4 stycken glasburkar med täta lock från ikea. För att testa ifall vi gillade det över huvudtaget.

Tre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i maten

På en semester i USA i oktober trillade vi sedan över metallburkar i rostfritt stål och med plastlock i BPA-fritt lock. Vi köpte några stycken i olika storlekar och former för att kunna ha som picknickmatlådor. De minsta har använts flitigts medan de lite större ännu inte har varit ute så många gånger. Men det handlar troligen allra mest om att vi inte gjort så många utemåltider under sen höst och vinter. Och de vi faktiskt har gjort har framför allt innehållit mackor och grillad korv…. ;) Men nu när en hel sommar och en halv höst också har passerat har vi använt burkarna mer och mer. Och vi gillar dem skarpt! Inte minst för känslan av att det faktiskt går att få dem riktigt rena!

Tre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i maten

Köksredskap av både plast, metall och trä

Allra bäst är väl förmodligen att enbart använda köksredskap av endast metall och trä. Men då jag dels tycker träredskap lätt blir missfärgade av typ tomat och kletiga av deg har vi kvar de i plast. Och vi har också några keramiska stekjärn och en teflongryta kvar som vi gillar att laga vissa rätter i. Och då dessa inte gillar metall får helt enkelt plastgrejerna vara kvar. Men jag försöker använda köksredskapen i metall så mycket det bara går! Vilket har blivit betydligt mer sedan jag började använda vårt gamla gjutjärnsstekjärn igen, och dessutom ärvde ett gammal välanvänt. Så att använda köksredskap i trä och metall (men också att använda stekjärnet i gjutjärn mer) är steg två i vår guide Tre steg mot mindre plast i maten.

Vad gäller den rosa penseln och den turkosa slickepotten på bilden nedan så får den tillhöra trä- och metallsidan då de är tillverkade i silikon förutom trädelen. Och silikon är beständigt och avger inte några ämnen. DOCK så kan färgen innehålla ämnen vi inte vill ha i oss. Men där har jag dragit min gräns. De får vara kvar i lådan då jag tycker de är praktiska.

Egna bivaxdukar till mackorna

Efter ett tips från min svägerska provade vi förra sommaren att göra egna bivaxdukar. Och efter ett par provomgångar fick vi till lagom storlek och mängd vax. Nu använder jag dem i princip dagligen! Framför allt för att ha med mig mackor till jobbet. Men det händer också att jag lägger en halv citron eller paprika som blivit över i en bivaxduk innan jag förvara dem i kylen.

Det jag gillar absolut mest med bivaxdukarna är att de är flergångs! Jag slipper belasta miljön med att kasta en plastpåse varje dag jag haft mackor med på jobbet… Att jag sedan dessutom slipper plast kring min mat blev liksom en bonus jag inte först tänkte på.

Vaxdukarna sköljer vi bara av i ljummet vatten, möjligen med lite diskmedel ifall de är riktigt kladdiga.

Att använda bivaxdukar istället för plastfolie eller fryspåsar är vårt tredje råd i guiden Tre steg mot mindre plast i maten.

Läs mer om hur du enkelt kan göra egna bivaxdukar! 

Tre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i matenTre steg mot mindre plast i maten

4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.