Test av skalkläder Stormberg 2019

Vår testpanel har fått ut nya eller begagnade kläder från olika märken och har testat dem under ca 4månader. De har sedan alla fått svara på samma frågor och vi har valt att publicera svaren inklusive frågorna då detta gör det enklare för dig som läsare att jämföra de olika plaggen och märkena. Vi har denna våren låtit två barn testa skalkläder från Stormberg. Här kan du ta del av vårt test av skalkläder från Stormberg 2019.

Testfamilj nr 1 om skalstället

Vilket märke testar ni? Stormberg

Vilken storlek har barnets testkläder? Och vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder? Hur upplever ni storleken? Vilken storlek har barnets testkläder? Och vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder? Testkläderna är i stl 116 och vanligtvis har hon 122. Testkläderna är MYCKET rymliga. Framförallt byxorna och speciellt i midjan. Trots att vi spänt in dem till max är de stora i midjan. Ärmarna är också aningen långa. 

Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?) Passformen har varit ok, men aningen fyrkantig för min dotter. Midjan har varit aningen för stor så att de har glidit ner då och då. Här hade hängslen underlättat. Rörelsemöjligheten har varit bra och de har hängt med både i skog, på förskola och på lekplatser. Saknar dock hängslen till byxorna. Hade kunnat vara avtagbara. Hade även önskat någon form av reglering vid benslut så att där håller tätt över skorna. 

Test av skalkläder Stormberg 2019
Test av skalkläder Stormberg 2019

Färg? Blekt? Färgen har hållt sig väldigt fin och inget är blekt. Aningen missfärgat vid ärmsluten då det är en ljus rosa färg på dessa. 

Är testkläderna begagnade eller nya? De är nya. 

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång? Kläderna är tvättade en gång, i övrigt avtorkade med en trasa. Inte impregnerade. 

Slitna partier? Slitna/trasiga/hela fothällor? Inga slitna partier. Bra med gummihällor som tåler lek och som inte behöver bytas efter en säsong. Tyget känns lite grövre än andra skalkläder, men detta ser jag som positivt då det känns tåligare utan att vara klumpigt. 

Har barnet blivit blött igenom någon gång? 
Om nej: berätta om hur det använts i blött väderlag
Om ja: berätta om hur det använts i blött väderlag + berätta hur mycket/var barnet blev blött.
Nej, det har inte blivit blött igenom trots utelek i alla väder. 

Har ni haft andra skalkläder/annan overall parallellt? 
Om ja: berätta gärna om varför och vilket barnet själv helst har valt. 
Om nej: har det varit tillräckligt med detta som enda?

Ja, vi hade ett set som var på gränsen till för litet. Barnet ville helst ha det gamla. Anledningen till det var att hon tyckte att testkläderna var svåra att knäppa själv. 

Test av skalkläder Stormberg 2019

Kan barnet själv klä på/av sig? Ja, i vanliga fall klär hon på och av sig själv, men i testsetet fick hon ha hjälp ibland. Framförallt var blixtlåsen i byxorna hård. Tror att det beror på att det där är tejpat för vätans skull. 

Kan barnet själv stoppa något i fickorna/stänga dragkedjorna? Fickornas placering? Bra och rymliga fickor. Dock samma tejpade dragkedja som är aningen svår att öppna/stänga. 

Hur ser ärmsluten ut? Kardborre? Resår? Slitet? Missfärgat? Kardborren är fortfarande bra, aningen slitet vid tyget runt omkring där man knäpper kardborren. Ser fortfarande fint ut om än lite smutsigt. Nackdelen med en ljus färg på ärmarna. Mycket reflexer både vid ben och ärmslut. Dessa har hållt väldigt bra. 

Hur ser bensluten ut? Snölås? Kardborre? Knappar? Resår? Fothällor? Bensluten har inget snölås eller reglage. Är lite gummiklädd på insidan, men detta räcker inte till för att hålla byxbenen nere ordentligt. Gummihällorna är bra, hållbara och går att reglera. 

Test av skalkläder Stormberg 2019
Test av skalkläder Stormberg 2019

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid lek? Hur är den fäst på overallen/jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?). Luvan sitter bra. Sitter fast med knappar som sitter hårt. Kan regleras med kardborre i nacken och det finns även insytt gummiband för en tätare passform runt ansiktet. Denna gör även att det blir som en liten ”keps” vilket är toppen vid regn. 

Barnets upplevelse och spontana kommentarer? Bra och fina färger. Sköna men svårt att knäppa själv. 

Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket? Mycket Bra upplevelse kring material och funktioner såsom huva, reflexer och fothällor. Dock saknar jag en smäckrare och smidigare passform. Den känns lite fyrkantig. Saknar även funktioner som hängslen och möjlighet att reglera benslut. Är i väldigt fint skick och hade definitivt kunnat köpa ett sådant set rent kvalitetsmässigt. Dock saknar jag lite av funktioner som jag anser är viktiga. 

Test av skalkläder Stormberg 2019

Testfamilj nr 2 om skalstället

Vilket märke testar ni? Stormberg

Vilken storlek har barnets testkläder? Och vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder? Hur upplever ni storleken? 110. Han har i vanliga fall 104. Vi upplever storleken som väldigt stor i jackan, men byxorna är normala.

Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?) Förutom att jackan varit stor så har byxorna varit bra. Nackdel är att hällorna under skorna lätt glider iväg.  Gummibandet i midjan på byxorna är oproportionerligt liten i förhållande till storleken. 

Färg? Blekt? Färgen har bevarats bra. 

Är testkläderna begagnade eller nya? Kläderna var nya när vi fick dem. 

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång? Vi har tvättat byxorna vid tre tillfällen, återimpregnerat dem en gång. Jackan har använt så pass lite att den inte har behövts tvättas. 

Slitna partier? Slitna/trasiga/hela fothällor? Reflexerna på byxorna började lossna direkt när vi började använda kläderna. (Stormberg är informerade och erbjöd sig lösa detta. Men då funktionen i övrigt var god valde vi ur miljöhänsyn låta byxorna fortgå i testet, istället för att ex kassera och byta. För testställ nr 2 har detta inte varit ett problem. Reds. anm.)

Har barnet blivit blött igenom någon gång? Vi upplever inte att barnet har blivit blött igenom
Om nej: berätta om hur det använts i blött väderlag Använts vid normal nederbörd. Barnet badade inte i någon vattenpöl, men stod heller inte helt stilla. 

Har ni haft andra skalkläder/annan overall parallellt? Nej
Om nej: har det varit tillräckligt med detta som enda? Detta har absolut varit fullt tillräckligt. 

Test av skalkläder Stormberg 2019

Kan barnet själv klä på/av sig? Byxorna kan barnet ta på sig själv men tyvärr inte stänga dragkedjan eftersom den sitter under armen. Jackan var trög i dragkedjan i början men har efterhand blivit bättre. 

Kan barnet själv stoppa något i fickorna/stänga dragkedjorna? Fickornas placering? Samma sak där vad det gällde dragkedjorna. De var mycket tröga i början och det innebar att barnet många gånger inte stängde fickorna och då samlades det en del vatten där. Placeringen av fickorna gjorde att de gick att använda. 

Hur ser ärmsluten ut? Kardborre? Resår? Slitet? Missfärgat? Eftersom vi inte har använt jackan så mycket som vi önskat eftersom storleken var ganska stor så ser den väldigt fin ut. Allt är helt och ser så gott som nytt ut.

Hur ser bensluten ut? Snölås? Kardborre? Knappar? Resår? Fothällor?Byxorna är använda en hel del. Men allt är helt och ser bra ut förutom reflexen som nästan är helt av. 

Test av skalkläder Stormberg 2019

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid lek? Hur är den fäst på overallen/jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?). Luvan sitter med knappar. Den sitter absolut kvar vi lek, barnet har aldrig klagat. Den justeras med en kardborre upp på luvan. Tyvärr lite för få justeringar, vilket resulterar i att man inte använder den så mycket

Barnets upplevelse och spontana kommentarer? Barnet har varit nöjd, har haft svårt med att jackans ärmar var så långa. Som tur är har vi föräldrar lyckats smita åt ärmsluten så pass bra att barnet ändå har använt den när det har behövts. 

Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket? Vår spontana upplevelse är bra. Vi hade kunnat tänka oss att köpa ett i detta skick om man fått hjälp med reflexen. Om vi hade köpt hade vi valt en mindre storlek så att barnet fick bättre rörelsefrihet. 

Vi på utebarn.se tackar för familjens medverkan i vårt test av skalkläder från Stormberg 2019! Vill du läsa mer om skal och lager vill vi gärna tipsa om vår sida om Lager 3 – skalkläder eller Lager på lagerprincipen.

Se fler skalkläder hos stormberg.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.