Test av skalkläder från POMPdeLUXE

Vår testpanel har fått ut nya eller begagnade kläder från olika märken och har testat dem under ca 4-6 månader. De har sedan alla fått svara på samma frågor och vi har valt att publicera svaren inklusive frågorna då detta gör det enklare för dig som läsare att jämföra de olika plaggen och märkena. Vi har denna våren 2019 låtit ett barn testa skaljacka och skalbyxor från POMPdeLUX. Här kan du ta del av vårt test av skalkläder från POMPdeLUX.

Vilket märke testar ni? POMPdeLUX

Färg? Jacka Rosa, Byxor Grå. Både jacka och byxor har hållt färgen väldigt bra!

Vilken storlek har barnets testkläder? Och vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder? 122/128 eller 128

Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?)

Byxorna är lite för långa och korvar sig i benslutet. Jackan väldigt smidig och snygg i formen. Känns nästan mer som en finjacka än en skaljacka, troligen pga den flickiga modellen. Ärmarna är lite långa om man inte sätter mudden på plats ordentligt.

Jackan är mjuk och följsam och lätt att justera i formen. I midjan finns ett band som går att dra in som ger jackan än ”skräddarsydd look”. Detta passar Wilma som är smal/tunn väldigt bra. Då gör det inte så mycket att jackan är lite vid och kan rymma många tjocka lager under. Jackan känns mer som en klassisk jacka än en traditionell skaljacka då den har ett foder inuti som är i tyg och att den är så pass fin/flickig. Men den är mjuk och följsam om än inte lika mycket som Gneis som vi provat tidigare. Jackan är lång och har gjort att det inte blivit någon glipa i midjan.

Byxorna och mjuka och följsamma men eftersom de blivit lite bylsiga nedvid foten då de är lite för långa har Wilma tyckt att de är lite klumpiga. Hon har också saknat hänglena och tyckt att de inte suttit så bra i midjan.

Test av skalkläder från POMPdeLUXE
Test av skalkläder från POMPdeLUXE
Test av skalkläder från POMPdeLUXE

Är testkläderna begagnade eller nya? Nya.

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång? Tvättat ja, speciellt jackan flera gånger. Ingen återimpregnering då vi inte upplevt att det behövts.

Slitna partier? Slitna/trasiga/hela fothällor? Mudden i ärmslutet är lite sliten och eftersom den är ljust gammelrosa också svår att få helt ren efter lera och smuts. Så ev permanent lite missfärgad längst ut. Men varken trasig eller ful på håll. Byxorna ser ut som nya men de har vi inte hårdtestat lika mycket.

Test av skalkläder från POMPdeLUXE

Har barnet blivit blött igenom någon gång? Om nej: berätta om hur det använts i blött väderlag Om ja: berätta om hur det använts i blött väderlag + berätta hur mycket/var barnet blev blött.

Nej, inte igenom men mudden i ärmen sticker ut rätt mycket så det händer ganska ofta att hon blir blöt där och på så sätt blir blöt om tröjan. Inte alltid hon tänker på att justera mudden när hon leker i blöt väderlek.

Inte heller genom byxorna har hon blivit blöt. Men de är som sagt inte lika hårt testade. Wilma har haft dem ute i skog och mark några gånger och suttit i fuktig mark utan att bli blöt igenom men har inte hoppat i massa vattenpölar eller krälat runt en hel dag så som hon gjort med jackan.

Har ni haft andra skalkläder/annan overall parallellt?  Om ja: berätta gärna om varför och vilket barnet själv helst har valt.  Om nej: har det varit tillräckligt med detta som enda? Ja vi har haft ett par skalbyxor från Polarn och Pyret parallellt. Dessa har Wilma helst valt eftersom de har varit perfekta i längd samt haft hängslen vilket gör att de inte kasat och hon sluppit spänna in i midjan för att få dem att sitta uppe. För övrigt tror jag att det hade räckt med ett skalkit att komplettera med en jacka som kan vara ren när man ska iväg på lite mer propra ställen.

Test av skalkläder från POMPdeLUXE
Test av skalkläder från POMPdeLUXE

Kan barnet själv klä på/av sig? Ja utan problem, både byxor och jacka.

Kan barnet själv stoppa något i fickorna/stänga dragkedjorna? Fickornas placering? Ja fickorna sitter lätt åtkomliga och fickorna är mycket lätta att öppna och stänga.

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid lek? Hur är den fäst på overallen/jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?). Den sitter kvar, har aldrig varit med om att den lossnat. Sitter med kardborre runt om och knapp längst fram. Resår i framkant och en liten skärm ovanpå. Går inte att aktivt spänna in. Wilma brukar fälla upp den och jag upplever att den ändå sitter kvar bra på huvudet- 

Barnets upplevelse och spontana kommentarer? Jackan är jättefin! Jag vill hellre ha de andra byxorna med hängslen.

Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket?Vi är mycket nöjda med jackan men byxorna är nog lite för stora både på längden och breddden för att kunna göra en juste bedömning. Materialet känns dock bra. Lite förvånad att Pomp kan göra så pass bra funktionskläder faktiskt. Dock är inte känslan så friluftsig utan lite mer allround.

Jag skulle absolut kunna köpa kläderna i begagnat skick.

Test av skalkläder från POMPdeLUXE
En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.