Test av skalkläder från Didriksons

Sedan flera år tillbaka har vi låtit vår testpanel hårdtesta en rad olika plagg för utebarn. Skalkläder, vinterfodrade overaller, vinterfodrade jackor och byxor samt handskar, vantar. Och dessutom har vi också gjort lite mindre tester av underställ och värmande lager 2. Läs här vad testfamiljen tyckte om skalkläderna från Didriksons. Här kommer vårt test av skalkläder från Didriksons.

Vilket märke testar ni? Didriksons

Vilken storlek har barnets testkläder? 120

Vilken storlek har barnet vanligtvis i kläder? När vi fick skalstället hade Amelie storlek 116 i kläder, men på väg mot 122. Två och ett halvt år senare kan hon knappt ha 128 längre. 

Hur upplever ni storleken? Vi tyckte att det var stort när vi fick stället men det var ju inte så konstigt, de var ju en storlek större än vad hon hade då. Nu är byxorna för korta men hon kan fortfarande ha jackan utan problem. Så jämförelsevis skulle jag nog säga att byxorna är helt normala men att jackan är något mer tilltagen i storlek.  

Hur har ni tyckt att passformen varit? (Rörelsemöjlighet, fastnar de någonstans?, glider kläderna ex. om byxorna glider upp från kängor/stövlar?, kall glipa mellan ex. jacka och byxa?, finns det förböjda armbågar/knän?)

Passformen har varit utmärkt. Amelie är ett smalt barn och i början var byxorna lite stora i midjan, men gick att dra åt. Däremot finns inga gummibandsjustering på insidan av byxlinningen. 

I midjan på byxorna (enbart på insidan av linningen) så sitter ett fleecetyg och det har nog gjort att byxorna känts skönare än andra. Tycker det är en fiffig detalj. När tröjan åker upp så sitter inte ett kallt skaltyg mot huden utan ett mjukt fleecetyg. Byxorna har inga hällor att dra på under skorna, men det har fungerat bra ändå. Jag har faktiskt aldrig känt att varken hon eller vi saknat det. Men det här är ett barn som gillar gummistövlar och då kan jag tänka mig att behovet är mindre än om man ofta går i lågskor ute i naturen.

Färg? Blekt? Amelies favoritfärg var blå när hon fick det här skalstället och blått är fortfarande en favorit. Stället är gjort i två tyg, en mellanblå nyans och marinblå. Jag har synat tyget men kan inte se att det överhuvudtaget blivit blekt. Fortfarande jättefina färger!

Är testkläderna begagnade eller nya? Vi var andra familj att testa det här skalstället. Den första familjen hade stället i ungefär ett halvår, innan vi fick ta över det. Sammanlagt, när den här texten skrivs, har skalstället använts i tre år. 

Har ni tvättat testkläderna? Har ni återimpregnerat de någon gång? Vi har tvättat hela stället flera gånger och varje gång har jag tänkt att nu behöver vi nog impregnera det. Men så har vi testat att skicka ut ungen utan att impregnera det och det har gått bra. Vi har inte behövt impregnera en enda gång under testperioden, vilket är imponerande. 

Slitna partier? Byxorna är slitna allra längst ner (endast på baksidan) då de var lite långa när Amelie började använda dem. Jag vet att vi försökte vara noga med att spänna kardborrebandet runt vristen, men jag kan tänka mig att hon glömde det i skolan. 

Kort efter att vi tog över skalstället från den första familjen så började de två reflexerna på benen att lossna, så de har vi fått limma. Reflexerna på jackan sitter fint på och har aldrig lossnat, så jag tror att de på benen kan ha lossnat för att de sitter rätt långt ner och sömmarna har nötts när vi varit och gått utanför stigarna i skogen (vilket händer ganska ofta).

På dragkedjorna sitter det tygflärpar att hålla i när man drar i dem och en av dessa har börjat fransa sig nyligen. Inget som påverkar någon funktion, men inte så snyggt. 

Synar man tyger noga (särskilt på jackan, men det kan bero på att det syns bättre på det ljusare blå tyget) så ser man att det inte är helt nytt. Men det vore faktiskt konstigt om det såg helt nytt ut efter tre år och två testbarn. 

Har barnet blivit blött igenom någon gång? Nej, aldrig!

Om nej: berätta om hur det använts i blött väderlag

Regnstället har använts som min dotters primära regnställ under testperioden. Vi har spenderat många dagar ute i skogen, vi har varit i Norge och fjällvandrat med det och hon har haft det i skolan. Det har blivit hårt använt och testat i alla väder.

Har ni haft andra skalkläder parallellt?

Testperioden för det här skalstället var egentligen förra året och i somras (sommaren 2018) fick hon ett nytt, annat skalställ. Under hösten har hon primärt haft det andra och haft det här stället som back-up. Men under merparten av tiden vi haft det här stället så har hon inte haft något annat parallellt. 

Har det varit tillräckligt med detta som enda?

Det har verkligen varit tillräckligt så länge det passade! 

Kan barnet själv klä på/av sig?

Ja, det har hon klarat sen hon fick det. Inga konstiga funktioner eller svåra dragkedjor. 

Kan barnet själv stoppa något i fickorna/stänga dragkedjorna? Fickornas placering?

Det kan hon definitivt. Jag vet inte hur många stenar och pinnar jag plockat ur fickorna… Fickor finns endast på jackan, inte på byxorna. Men fickorna är stora och dragkedjorna är lätta att stänga och har varit det från början. 

Hur ser ärmsluten ut? Kardborre? Resår? Slitet? Missfärgat?

Nämnde ju lite om det tidigare i inlägget, men försöker förtydliga ytterligare här. Tyget är något slitet vid ärmsluten, men inte mer än vad man kan förvänta sig efter så lång tids användning. Det är kardborre i ärmsluten och den är fortfarande riktigt stark – bra! Ingen resår eller knappar.

Hur ser bensluten ut? Snölås? Kardborre? Knappar? Resår? Fothällor?

Bensluten är väldigt lika ärmsluten. Inga fothällor eller snölås utan endast kardborrespänne på utsidan. 

Hur sitter luvan? Sitter den kvar vid lek? Hur är den fäst på overallen/jackan? Hur går den att justera (ex. framåt/bakåt? Snörning runt luvan? Stängning framtill?).

Luvan sitter riktigt bra och det är något jag ofta tänkt på och dessutom tänkt att det måste jag skriva om i recensionen. Den sitter bra på när hon leker och rör sig med barnet, den är inte för stor utan följer med i hennes rörelser. 

Luvan sitter fast i jackan med tryckknappar och går alltså att ta av, men det har vi aldrig gjort. Ovanpå luvan finns tre kardborrefästen, ett rakt bak (mot nacken) och två framtill, vid sidorna. Jättebra att kunna justera luvans storlek, bättre än på andra barnplagg, upplever jag. Den här funktionen känns nästan som på en vuxenjacka. Luvans framdel har en liten skärm, som är hårdare, har varit uppskattat vid regn eller snö. 

Barnets upplevelse och spontana kommentarer?

Bra. Det var lätt att röra sig, säger hon. Och jag kan tänka mig det för stället är väldigt lätt.

Testfamiljens totala upplevelse av testkläderna? 

Ett mycket bra och uppskattat skalställ. När vi fick reda på att det var dags att lämna tillbaka det och jag berättade det för Amelie så skulle hon prompt ha skaljackan på sig när vi skulle iväg och handla, även om mamman kanske tyckte att en vinterjacka hade varit ett bättre val den aktuella dagen. Hon har verkligen älskat det här skalstället! 

Kan också säga att hon är en väldigt varm person och jag tror att mitt andra barn, om han skulle prova samma, inte skulle ha använt det lika många dagar, utan istället haft overall flera av gångerna då hon haft skalstället. Det påverkar slitaget och gör givetvis det lite svårare att jämföra med andra. Men jag tycker det mer än nog hållit sitt löfte. 

Det här var första gången vi hade skalkläder till barnen som jag skulle kalla för märkeskläder. Tidigare har hon endast haft galon och då från Ica Maxi och Stadium. Jag vet inte om vi tagit bättre hand om det här, men jag tycker nog att kvaliteten har varit i en klass för sig. 

Är plagget nu efter er användning i sådant skick att ni skulle kunna tänka er att köpa ett motsvarande i det skicket?

Nu har vi ju fått lov att ha skalstället något längre än en normal testperiod, så som det ser ut nu skulle jag nog inte köpa ett i samma skick (mest på grund av att tyget i bensluten är sönderslitet). Men om vi hade varit i behov av att köpa ett nytt nu skulle jag definitivt överväga att köpa ett likadant.

Läs mer om våra tester!

Köp produkter från Didriksons hos Lekmer.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *