Test av Scriinmätare

Vi fick en mätare att testa på ett eller båda våra barn. Vi tänkte att vi börjar med sjuåringen, hon skulle nog lättast förstå hela grejen och själv kunna se hur mycket hon rörde sig i jämförelse med stillasittande. 

Komma igång

Instruktionen för att komma igång var väldigt kort och jag tänkte: skönt, då är vi snart igång. Men vi stötte på flera problem på vägen. Det första var att jag fyllde i hennes ålder i appen med mitt telefonnummer (hon har alltså ingen egen mobiltelefon och kommer inte få det på många år). Då godkändes det inte, för någon som var myndig var tvungen att fylla i även sitt telefonnummer. För att få igång den fick vi alltså även skriva in min mans telefonnummer. Jag trodde man skrev i åldern för mätarens inställningar skulle bli rätt, men så var det inte. 

edf

Mer teknik

Vi vuxna har aldrig haft någon aktivitetsklocka eller –armband. Vår enda liknande erfarenhet är pulsklockor och i dem registrerar man kön, ålder, vikt etc. för att mätningen ska bli så korrekt som möjligt. Men så har jag förstått att det inte fungerar med Scriin. 

Jag har en Android telefon och jag vet ju såklart inte om det gör skillnad, men jag hade svårt att se att jag inte hade gjort alla stegen i registreringen. Fick ta hjälp av Scriins support för att förstå att jag hade ett steg kvar och att det var därför mätaren inte kom igång. 

Väl igång

Till slut fick vi igång den, men då var den väldigt seg på att reagera. Min dotter hade den dagen jeans utan fickor (många barnjeans verkar vara så, när de kommer upp i skolåldern, värdelöst om ni frågar mig), så vi satte mätaren i en hälla på jeansen eftersom det finns en ögla på mätaren. Hon var ute i tre timmar med pappa och lillebror. Under den tiden cyklade hon, promenerade och hoppade. 

Jag var förkyld och satt inne och läste en bok – på min mobil. När min dotter kommer in och vi spända av förväntan ska titta på tiden så har den registrerat 24 minuters rörelse och över två timmars skärmtid. Den registrerar alltså min skärmtid när jag använder min mobil och inte ”skärmtid” eller ”stillasittande” när Scriinmätaren är stilla. 

Efter det här har vi försökt använda den några gånger till men det är svårt att få mätaren att synka med mobilen. Mätaren går igång och visar blått ljus – som den ska.

edf

Sjuåringens kommentarer

Det som min dotter tyckt varit dåligt är att mätaren är formad som en klump och inte som en klocka eller ett armband. Hon har nästan alltid leggins eller klänning på sig (även under termobyxor), sällan fickor. Om hon går ut och skulle komma ihåg att lägga mätaren i jackfickan, så skulle hon säkerligen glömma den där när hon kom in igen. 

Vi var på solsemester en vecka över jullovet, men nästan inga av hennes kläder hade då fickor. De som hade fickor hade så grunda fickor att vi var rädda att hon skulle tappa mätaren. Hon klättrade, spelade handboll, vandrade i berg och badade, men hon kunde aldrig ha mätaren på sig. (Vi försökte läsa på men hittade ingen information om mätaren var vattentät så vi vågade inte testa i vatten.)

Minus:

  • För knapphändig info för att komma igång snabbt
  • Svårt att få mätaren att reagera och synka med appen
  • Förutsätter nästan att barnet har egen mobil
  • Svår att ha med sig

Plus:

  • Tyvärr svårt att se några

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *