Test av Minimeis
Vi på utebarn.se gör användartester av olika produkter som vi tycker är intressanta och användbara för barn som vistas mycket utomhus. Vi gör tester där olika barn få använda produkterna i sin vardag och utvärdera dem tillsammans med ex. en förälder. Vi låter i många fall flera familjer och barn testa samma produkt för att få en bred bild av hur produkten fungerar i praktiken!
Denna gång har vi gjort ett test av Minimeis. Minimeis är vad vi vet ensamma i sitt slag och helt nytänkande i sitt sätt att bära barn! Behovet av en Minimeis kan vi nog alla känna igen, för hur många gånger har vi inte varit ute och gått med mindre eller större barn som plötsligt blivit trötta i benen och bett om att få åka på axlarna en bit?! Nu har alltså Minimeis kommit på ett smart sätt att göra just detta bärande lite lättare och bättre. Nedan publicerade test är ett test på en tidigare version av MINIMEIS. Det har under våren 2017 kommit ut en ny version av MINIMEIS som vi kommer att testa och utvärdera!
Kort fakta om Minimeis
Ålder på barnet: från ca 6-8 månader (från att barnet kan sitta stadigt själv) upp till 5 år.
Maxvikt på barnet: 20kg
Vikt på bärselen: 1,4kg
Total höjd: 67cm
Höjd ihopfälld: 35cm
Packningsmöjlighet: Finns en ryggsäck som går att bära till Minimeis där det går att packa med sig lite smågrejer. (Denna har vi dock inte med i detta test. Reds. anm.)
Att bära med Minimeis
Minimeis bygger på en enkel konstruktion, ett bärok samt en sittdel med ryggstöd. En fattar direkt hur en ska göra, även utan att titta i instruktionen. Dock har den några remmar och fästen som inte är helt tydliga hur de fungerar och då behövs instruktionen. Framförallt är den lite bökig att fälla ihop innan en lärt sig tekniken för det.
Minimeis levereras i ett paket där bärmesen är grunden för alla åldrar. Sen byts ryggstödet till ett med sele för barn från 6-8 mån upp till ca 2 års ålder eller ett ryggstöd utan sele för barn 2-5 år.
Den förvaras i en påse som känns som ett vattentåligt material, kanske till och med vattentätt. Men önskvärt hade varit någon form av handtag/bärrem eller fästen för att kunna sätta den på en större ryggsäck.
Det är enkelt att sätta upp ett barn som inte behöver sitta fastspänd. Ett större barn kan lyftas upp när bäraren redan har Minimeis sittande på axlarna. Det är dock lite klurigare när ett mindre barn ska bäras med selen. Då behöver barnet placeras i selen först, när bärmesen står på marken. Sedan lyftes Minimeis upp på axlarna och efter att ha gjort det ett par gånger med assistans går det fint även själv.
Från barnets synvinkel
Barnen som sitter i/på Minimeis har riktigt bra utsikt. De små har verkat nöjda och glada och det syns att de liksom kan vara med på ett helt annat sätt än om de exempelvis sitter i en bärsele på mage eller rygg.
De större barnen som provat tycker det är ett kul koncept. Fördelen är framförallt för de barn som gärna går och springer själv men som emellanåt behöver pausa och vila benen en stund. Då är det enkelt för en vuxen att gå med bärmesen på axlarna tom och bara lyfta upp barnet då det vill åka en bit. Benen domnar inte i samma utsträckning som vid axelbärande utan Minimeis upplever vi det som.
Bärkomfort
Minimeis utformning gör att barnet sitter väldigt bra på axlarna, utan att bäraren måste böja på nacken. Detta gör att axelbärandet är bekvämt bra mycket längre stund än det är utan en bärmes.En liten nackdel är att det inte är helt skönt att ha bärsystemet på axlarna om kläderna under inte är helt släta. Och beroende på hur en är skapt är sitter bärmesen olika. En del av oss som testat tycker att det är helt ok att bära även längre sträckor, men andra tycker att den liksom trycker in i ryggen där oket tar slut. Och övervägande är det män som uppskattar den då kvinnor med lite större byst upplever att bröstremmen trycker för mycket över brösten.
Fördelar
- Benen på barnet somnar inte i samma utsträckning som vid övrigt axelbärande upplever vi det som.
- Väldigt enkelt att sätta upp ett större barn som behöver en kort paus.
- Bärmesen kan bäras utan barn och när barnet behöver paus går det snabbt att lyfta upp.
- Avlastar nacken på bäraren väldigt bra!
- Fördelar tyngden på barnet över större yta än vid vanligt axelbärande.
- Lätt och enkel konstruktion.
- Ger barnet väldigt bra utsikt!
Nackdelar
- Barnet kan ej sova sittande i den.
- Kan ej knäppa benremmarna om barnet har overall och höga kängor.
- Ganska svårt att få till ett bra läge för bärmesen för den vuxne som bär.
- Passar inte alla kroppsformer på bäraren.
- Upplevs lite svajig om barnet är alltför aktivt i det sittande läget.
Sammanfattning
Som sagt, det är vad vi vet en helt unik typ av bärdon och den enda som går att bära barn på axlarna med. Konstruktionen där bärmesen sitter på bäraren är inte tillräckligt bekväm för att jag skulle välja Minimeis framför exempelvis en bärstol om jag ska vandra en längre sträcka. Framförallt inte om barnet jag ska bära är 6mån-2 år och behöver bäras hela vandringen. Men om barnet är 2-3 år eller äldre och därmed gärna går långa sträckor själv kan jag verkligen se fördelen med Minimeis! Den är väldigt lätt att ha på axlarna då barnet själv vill springa och det är väldigt enkelt att lyfta upp barnet när det behöver vila en stund. Och då det avlastar bärarens nacke bra och gör att benen på barnet inte domnar gillar vi Minimeisen!
Vår test av Minimeis har varit väldigt roligt att genomföra! Framför allt då det är så många av er som har efterfrågat just detta test! Och vi har väldigt blandade åsikter om resultatet. Vilket dels avspeglar hur många vi var inblandade i testandet, men troligen också avspeglar olika behov. Och vi anser att även om Minimeis tyvärr inte passar alla bärare har den absolut sin plats bland bärdon på marknaden!
Relaterat innehåll
-
Grädda kanelbullar över öppen eld!
Inga kommentarer | mar 20, 2023
-
Tärningsleken – tärning med färger
Inga kommentarer | okt 28, 2018
-
Utemaning 13 – Klättra i träd
Inga kommentarer | mar 21, 2019
-
Sy blöjfodral
Inga kommentarer | okt 10, 2017