Smarta detaljer på vattentäta skor till barn!

Hög eller låg?

Det finns mängder av smarta detaljer på vattentäta skor till barn men den här är nog den viktigaste frågan tycker vi!

Innan ni börjar välja märke, modell, färg mm så ställ er frågan vad den här skon är tänkt att användas till. Är planen att det ska ersätta en gympasko/springsko men klara lite våt vägbana eller ett lättare regn? Och är planen i första hand att använda den sommartid? Då är det troligen en låg sko som ni är ute efter.

Men om planen är att i många fall ersätta gummistövlarna och fungera som primär leksko/äventyrssko också när det är lerigt, blött och barnet leker och utforskar så vill vi verkligen rekommendera att satsa på en medelhög modell! Det är få saker som är så irriterande som att det rinner in vatten i skorna när barnen hoppar i vattenpölar eller leker i blött gräs! Många av de medelhöga skorna är tillräckliga om de kombineras med en skalbyxa med gummiband under foten.

Kardborre, snörning, gummiband eller spänne?

Det finns många olika varianter och alla är smarta på sitt sätt. Men vår uppfattning är glasklar, kardborre är att föredra till barn innan de själva kan knyta skorna! Kardboore är lättast att hantera och går enklast att spänna så att skon sitter bra på foten. Kan med fördel kombineras med gummiband över foten för att skon lättare ska gå att ta av och på.

Smarta detaljer på vattentäta skor till barn! Smarta detaljer på vattentäta skor till barn!

Typ av sula

En relativt grov sula är bra för att barnet ska ha bra grepp vid lera och våt väderlek. Fråga i butiken hur sulan reagerar när det blir blött ute och be att få lämna tillbaka den om ni upptäcker att det blir för halt. En hal sula begränsar barnen i sitt lekande.

En sula på denna typ av sko får också gärna vara lite styvare än de vanliga ”springskorna”/”gympaskorna” då de troligen används i terräng där det kan vara bra om skon är stadig för foten.

Hitta rätt storlek

En hel del innersulor i barnskor har markeringar för rekommendation av fotens storlek. Det är också himla smart att de dessutom lagt till lite växmån!

Säkrast är såklart att mäta både barnets fot och skon och jämföra. Rekommendationer är att yngre barn kan ha ca 15mm för växmån i sina skor medan det för lite äldre barn (över 4-5år kanske?) räcker med ca 10mm då deras fötter inte växer riktigt lika fort.

Läs vårt inlägg om att mäta fot och sko med mätsticka!

Detaljer att titta på

Hur högt går gummeringen från sulan upp över tårna? En gummering som går upp en bit skyddar skon bättre när barnet leker.

Reflexer? Ju fler reflexer vi kan se till att barnen har på sina kläder och skor desto bättre syns de!

Färg? En sko i en färg som barnen själva fått vara med och välja ökar sannolikheten att de tar dem på sig utan protest… :)

Modell efter barnets fot! Välj en model som passar barnets fot, olika modeller är gjorda för olika typer av fötter. Barns fötter är liksom vuxnas olika, breda, smala, långa, korta, hög eller lågt fotvalv. Välj en modell som sitterbra på foten och där barnet kan röra sig obehindrat! Och gärna själv kunna ta av och på sig!

Fler membran än bara GORE TEX håller tätt!

Det finns idag många olika typer av vattentäta membran. GORE TEX är nog det mest kända membranet men väldigt många andra håller också tätt.

Test av gore tex-skor till barn

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *