Recept för att göra egen lera

Även utebarn behöver vara inne ibland. Och något våra barn älskar är att leka med lera! Nu senast tog jag med ingredienser upp till fjällstugan vi hyrde och en dag när barnen helt enkelt var trötta av all utelek gjorde vi lera. Och SÅ populärt det var!! Och älskar att det är så enkelt att göra egen lera! Allt innehåll är sådan som ofta redan finns hemma, ja ok vi hade inte citronsyra hemma så det fick jag fixa i förväg… Och vi tänker att det kan vara fler än vi som behöver ett bra recept för att göra egen lera. Varsågoda! 
 
Recept för att göra egen lera

Recept för att göra egen lera

Ingredienser

4 dl vetemjöl

2 dl salt

3 msk olja

2 msk citronsyra

4-5 dl vatten

några droppar karamellfärg

Tidsåtgång

15 minuter förberedelse

Gör såhär

Det är verkligen superenkelt att göra egen lera! Gör bara som i vårt recept för att göra egen lera och följ stegen nedan.

  1.  Koka upp vatten i en gryta
  2. Häll i karamellfärg och olja i vattnet
  3. Blanda ihop mjöl, salt och citronsyra i en skål
  4. Häll sedan vattenblandningen ner i den torra blandningen i skålen.
  5. Rör om och knåda gärna leran tills den fått fin konsistens
  6. Låt svalna
  7. LEK!

Förvara leran i en plastpåse eller i en tät burk så håller den ett bra tag! Går dock ett att torka för att spara figurerna. Gör då istället trolldeg som går att torka eller bränna i ugn!

Recept för att göra egen lera

Varianter

Plocka fram alla möjliga redskap och prylar som finns i kökslådorna för barnen att leka med tillsammans med leran! Vi hade senast inga färdiga leka-med-lera-prylar med oss men det gick alldeles utmärkt med smörknivar, påsklämmor, vitlökspressen (blev superfint hår till ett troll!) och locket från en nappflaska.

Finns ju superroliga set med utrustning som man kan köpa, till exempel den här bläckfisken men det kan faktiskt vara lika roligt att använda vitlökspressen. 

Recept för att göra egen lera

Köpa lera

Vi tycker det är roligt att det går att göra mycket själv och det kan vara både ekonomiskt billigare men kan också var en rolig aktivitet just att göra leran. Samtidigt har vi också full respekt till föräldrars situation och ibland kan man bli tokig över att allt skall göras själv. Vi behöver alla också påminna oss ibland om att ta hjälp eller inte att vi behöver fixa allt själv så perfekt.

Så därför måste vi ju även så här i ett gör det själv inlägg säga att det även går att köpa lera. Det kan barnen tycka är lika roligt.

T.ex. Play-Dou som går att köpa i massa olika färger och finns mängder av tillbehör. Play-doe 4 pack lera från Åhlens
eller ”resepack” med 10 olika leror men mindre mängd