Rätt skostorlek?

Rätt skostorlek?

Hur vet man att det är rätt skostorlek till barnet? Ska du köpa nya skor till ditt barn och undrar vilken storlek på skor du ska välja? Ett hjälpmedel vi inte skulle vilja vara utan är en mätsticka för fot och sko. Den är väldigt enkel! Mät barnets fot, mät skon och jämför måtten för att få rätt skostorlek. Var säker på att ditt barn har skor i rätt storlek! Vi har själv en mätsticka från Kiddy som vi tycker fungerar bra.

Köp mätsticka för sko och fot hos CDON.

Mät foten – Så här gör du

  1. Sätt barnets fot så långt bak i mätstickan som det går.
  2. Låt barnet trampa ner så att hela fotens längd är i golvet.
  3. Justera mätstickan så att stortån är precis innan för mätstickans främre del.
  4. Läs av längden på foten. Måttet visas i mm.
  5. Denna typ av mätsticka visar fotens mått PLUS växtmån (på just här 15mm). Vill du alltså veta fotens exakta mått måste du dra av växtmånen.

rätt skostorlek

rätt skostorlek

Mät skon – Så här gör du

  1. Stick ner mätstickan i skon.
  2. Justera mätstickan så att du känner att mätstickan är hela vägen fram i skon.
  3. Läs av måttet. Måttet visas i mm.

rätt skostorlek

Jämför måtten

Det viktiga är nu att jämför fotens mått och skons innermått så att det verkligen finns plats för barnets fot. Olika mätstickor fungerar lite olika. Men här beskriver vi den som vi använder.

Vid köp av skor

Jämför nu måttet på foten samt måttet på skon. Vid köp av sko ska måtten på foten samt på skon vara detsamma. Detta gör att det finns växtmån i skon.

Mätstickan från Kiddy är konstruerad så att den ger en marginal för hur stor skon ska vara vid köp. Denna marginal är 15mm. Dvs Innermåttet på skon kan vara 15 mm större än barnets aktuella fotstorlek. Då finns där lite plats att växa i men skon är inte för stor att gå bra i.

Passar de nuvarande skorna fortfarande?

Marginalen på fotmåttet för mätstickan som vi använder är 15 mm. Det vill säga att för att få fram fotens exakta längd skall du dra av 15 mm från måttet på mätstickan.

Detta innebär att om du jämför måtten på foten samt en sko ni i nuläget använder är det ok att fotmåttet är upp till 15mm mindre än skomåttet. Då finns det fortafrande plats för foten.

rätt skostorlek

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *