Rätt klädd för vinterlek utomhus

Behöver du hjälp för att låta ditt barn vara rätt klädd för vinterlek utomhus? Vill du veta vad som är bästa klädseln för en heldag i skidbacken? Vi har svaren!! Med smarta val av kläder kommer ditt barn att ha bästa förutsättningarna för att vara varma trots många minusgrader och isiga vindar!

Grunden i hur vi rekommenderar att klä både sig själv och sina barn är lager-på-lagerprincipen. Det innebär i korthet att olika lager har olika funktion och går att variera efter temperatur och aktivitet.

Ull närmast kroppen

För vinteraktiviteter är ett underställ i ull utan tvekan det bästa. Ullen är varm och har förmågan att värma också om understället blir fuktigt av svettiga lekar!

Ett underställ av syntet fungerar givetvis det också och är ofta lite billigare att få tag på.

Bomull däremot ska du försöka undvika då det inte värmer särskilt bra när det blir fuktigt.

Du kan köpa bra ullunderställ till barn på Outnorth.se.

Vi har fyndat våra på rea på Stadium.

Rätt klädd för vinterlek utomhus

Variera mellanlagret efter temperatur och aktivitet

Det mellersta lagret är det lager som är lättast att variera efter temperatur och aktivitet. Det är också viktigt att ta med barnets individuella variationer för att det ska vara rätt klädd för vinterlek utomhus. Fryser ditt barn lätt? Svettas det ofta och mycket? Är ditt barn litet och sitter mest still eller är det lite äldre och springer, leker, klättrar och busar mest hela tiden?

Välj olika tjocklek och värmekapacitet hos mellanlagret. Ibland kan det också vara en fördel att kombinera två plagg från det mellersta lagret. Särskilt om det yttersta lagret är ofodrat.

Vår favoritfleece till barnen kommer från Houdini, men fyndat på deras outlet.

Ylletröjan har barnens mormor stickat.

Dunjackan kommer från Kappahls rea.

Rätt klädd för vinterlek utomhus

Overall eller skalplagg

Det yttersta lagret ska skydda mot väder och vind. Många gånger kan ett skalställ vara riktigt bra också vintertid. Men det blir onekligen fler lager som barnet själv ska klara klä på sig på exempelvis förskolan. Så vintertid kör vi själva nästan endast på overall. Otroligt enkelt men ändå varm och gott! Och ingen glipa i midjan eller ryggen där snön kan leta sig in…

Den blå overallen överst är en Didriksons och de har blivit en stor favorit, detta är fjärde vintern i rad vi kör med deras overall.

Den rosa är en Reima och den köpte vi begagnat men har gillat den bättre till små frusna barn. Den är nämligen rymligare i ovandel så det bättre får plats en tunn dunjacka under och ändå tillgodose bra rörelsefrihet.

Och så var det ju det här med vantarna till barn…

Är det något som kan göra oss föräldrar tokiga så är det väl det här med vantar till små barn! Det kan hjälpa att prova lite olika varianter för vissa modeller passar vissa barn bättre. Men generellt är det nog så att storleken på vantarna är avgörande! Är det något plagg som måste vara exakt rätt storlek så är det vantar. Nästan så de är för små… För då kan barnen röra sig i dem och leka med dem på.

Kombinera gärna med en tunn ullvante under, särskilt om vantarna är lite stora. För då blir det mindre luft för barnets små händer att värma upp. Och därmed hålls händerna varmare!

Tunna ullstickade vantar från Polarn O. Pyret.

Favoritskalvantarna från Gneis har funkat ner till några minusgrader.

Vid kallare väder har vi kört på ett par ärvda Hestra Fjellvott Jr med ullfoder (och tunna ullstickade tumvantar inuti).

Rätt klädd för vinterlek utomhus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.