Odla ekollon i köksfönstret!

En trend som växer sig allt större är att odla små saker hemma i köket. Alltifrån kryddväxter till ekar växer i folks kök numera. Och vi har faktiskt hittat den där trenden redan för några år sedan. Och det är enkelt! Väldigt enkelt faktiskt! Så haka på trenden och odla ekollon i köksfönstret!

Men hur gör jag då för att odla ekollon? Vi guidar dig genom det hela!

Hur ser en ek ut?

Det första du behöver göra är att gå och plocka dig några ekollon! Hur hittar jag ekollon? Och hur ser en ek ut? Ekollon växer på ekar, träden som har blad som ser ut såhär:

odla ekollon

odla ekollon

Plocka ekollon!

Och på marken under eken ligger det ofta små ekollon, med eller utan hattar. Men det verkar krävas att eken har blivit en viss storlek för att det ska gå att hitta ekollon på marken. Jag fick gå en liten runda för att hitta en ek där det faktiskt fanns några ekollon att plocka på marken under. Allra bäst är om du hittar ekollon som redan har börjat gro, då ökar chansen att de ska börja växa. Egentligen är jag nog lite tidigt ute, slutet på september eller början av oktober är bästa perioden att plocka ekollon!

odla ekollon

Låt ekollonen gro

Lägg nu alla dina ekollon i en skål eller glas med vatten. De ska nu ligga i den här i 3-6 veckor, tills det har bildats en liten grodd på dem. En grodd är liksom en liten liten svans som växer ut ur ekollonets ena ända.

odla ekollon

Medans du väntar…

Medans du väntar de där 3-6 veckorna på att dina ekollon ska börja gro kan du leta upp några vaser som är smala i sin öppning. Allra bäst är om du hittar vaser så smala att ditt ekollon stannar på toppen och inte ramlar ner i vasen. Men om du inte får tag i någon sådan så finns det ett trix som löser även det problemet.

Sätt ekollonen i en vas

Det går också att prova att sätta ekollonen direkt i vas utan att förgro dem i en skål med vatten. Men då får du vara noggrannare att se till att de verkligen står i vatten hela tiden! Sätt ekollonen med den mörka ringen uppåt, då kommer grodden hamna direkt ner i vattnet och så småningom bilda rotsystemet till din ek.

odla ekollon

odla ekollon

Vi har här använt två loppisvaser och en vas från IKEA. Men det går också att köpa en Ekollonvas från Svenskt Tenn.

Om vasens öppning är för stor

Om vasens öppning är för stor så att dina ekollon ramlar ner i vasen går det att lösa enkelt. Stick helt enkelt bara i ett par, tre knappnålar och häng ekollonet i vasens öppning. Vill du göra det ännu snyggare så använder du knappnålar som inte har en färgad knopp utan som är väldigt tunna och knappt syns. Men det var dessa jag hade hemma….

odla ekollon

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *