Mountainbike för barn

Detta inlägg är sponsrat av Bikester.com.

Att cykla i skogen kan vara både utmanande, äventyrligt och riktigt roligt för hela familjen! Smala stigar och breda gångar, lera och löv, kämpiga uppförsbackar och fartfyllda nerförsbackar. Varm saft i en termos och ett träd med ett hål i. Att cykla i skogen med barn är så väldigt mycket mer än tillryggalagda kilometrar och klättrade höjdmetrar. 

Att ta ut barnen i skog och mark ger dem ett fantastiskt bra sätt att upptäcka omgivningarna. Dessutom ett bra avbräck från stadsmiljö och innesittande. Kan vi då inviga också de mindre barnen i vad som mest ses som en aktivitet för vuxna eller äldre barn?Mountainbiking, MTB, är en friluftsaktivitet som formligen exploderat i populäritet de senaste åren! Från att vara en subaktivitet till landsvägscykling eller en actionsport i form av downhill och enduro för de väl invigda. Till att nu vara en utomordentlig familjeaktivitet.

Nya leder runt orter som tidigare inte erbjudit mountainbikespår poppar nu som svampar ur jorden! De flesta skidorter erbjuder nu moutainbiking som barmarksaktivitet både vår, sommar och höst. Det går att hitta mtb-leder också i våra närområden vilket gör det till en väldigt tillgänglig sport och motionsform. Entusiastiska eldsjälar bygger leder och de märks ut som särskilda cykelleder/mountainbikeleder.

mountainbike för barn

Springcykel för de minsta!

En springcykel / balanscykel är oslagbar för de allra minsta! Men också för de barn som ännu inte är helt säkra med trampor, eller som helt enkelt tycker det är lite för jobbigt att orka cykla uppför backar eller att få ihop koordinationen när underlaget varierar snabbt. 

Våra barn på tre och fem år har cyklat så länge de kunnat gå, nästan i alla fall. Minstingen var knappt fyllda 1,5 när hon fick sin första springcykel och har nu uppgraderat från den minsta balanscykeln på marknaden till en rejälare med luftpumpade däck. De båda kastar sig ut bland skog och terräng utrustade med springcykel av mountainbikekaraktär, högt styre och däck med rejäla nabbar, samt en trampcykel 16″ utrustad med mountainbikedäck och viss (nog mest för syns och känslans skull….) stötdämpning på framgaffeln. Men för den som vill testa går det alldeles utmärkt med just den cykel ni har hemma eller enkelt kan låna av grannen! Vi har stött på glada amatörer på damcykel med både pakethållare och cykelkorg och deras upplevelse var minst lika härlig som för den som är inbiten cyklist med avancerad utrustning.

Det krävs inga skogar eller stora berg för att barnen ska tycka att detta är en extremt rolig aktivitet! De far fram på leriga stigar, över små stockar och både uppför och nerför mindre backar. De får kämpa sig uppför och skrattar hela vägen nerför. Ungefär som vi vuxna när vi hamnar i motsvarande situationer med våra cyklar. Mountainbike för barn kan verkligen vara en utflykt utöver det vanliga!

mountainbike för barn


Vad behövs?

Utrustade med hjälm och rejäla handskar samt heltäckande kläder klarar de vurpor med bravur! För att vurpa ingår i mountainbiking! Marken är mjuk bara ibland behöver de hjälp att komma upp. Sällan några ledsna miner utan full entusiasm upp på cykeln igen.

Ska barnen få maximal behållning rekommenderas rejäla och tåliga cyklar! Framför allt springcyklarna! De bör ha en rejäl ram av stål/aluminium och hjul av metall med riktiga luftdäck med nabbade däck. Ljusår ifrån plast och träcyklar med solida däck om de ska hålla i längden för cykling i terräng och lera.

Treåringen på testcykeln från Cube flyter fram över små stenar och grenar och kör gärna genom geggig lera! Ramen av aluminium gör cykeln lätt för barnet att hantera. Just att cykeln är lätt är en bra detalj när det kommer till skogscykling för barn! Det gör cykeln lätt att resa upp då barnet vurpat och enklare att manövrera när det är skumpigt.

Vi vill gärna tipsa om testcykeln Cube Cubie 120 Walk balanscykel som går att köpa hos Bikester. Där finns också andra springcyklar, bl.a. PUKY som gör den minsta balanscykel vi har kunnat hitta.
För de lite större barnen som vill och kan cykla med trampor är Cube Kid 160 en riktigt bra cykel! Även den går att hitta hos Bikester.

Ett riktigt familjeäventyr!

Barn hänger av naturliga skäl inte med i de vuxnas tempo men det går i stor utsträckning ändå att cykla tillsammans och att njuta ihop! De ser oss vuxna röra sig och då barnen ser cyklingsglädjen i vårt kroppsspråk och våra entusiastiska leenden smittar det lätt av sig! Det om något är inspiration för oss att ge sig ut i skog och mark på en alldeles egen mountainbike.

mountainbike för barn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *