Leriga overaller och lyckliga barn!

Vad är det med barn och lervälling? Gyttja och geggamojja! Lycka för en fyraåring! Eller fem-, sexåring för den delen! Underbart om du frågar oss! :)

När jag hämtade sonen på förskolan förra veckan kom en i personalen fram till mig och jag såg liksom att det var något mer än det vanliga hon ville prata med mig om. Min första tanke var ”Oj, vad har nu hänt idag?!”. Döm om min förvåning när hon ville be om ursäkt för att sonens overall var väldigt lerig! ”Han simmade i lerpölen, han gjorde en lerängel sa han.” Och sedan… Döm om hennes förvåning när min reaktion var att fråga sonen om lerängeln blev fin och om han haft roligt! :)

Samma morgon stod dottern och hoppade som bara barn kan i en av vattenpölarna på gården medan jag låste cykeln. En förbipasserande förälder ropade åt henne ”Akta så du inte blir blöt om fötterna!”. Det blir hon inte sa jag, hennes kängor och overall klarar det. Dagen därpå hade fler barn hittat lerpölen… Några av de föräldrarna var inte helt nöjda vid hämtning…. Både barn och pedagoger på förskolan fick höra ett och annat.

Jag menar på att barnen SKA få lov att bli leriga när de är ute en dag på förskolans gård! Jag TYCKER att barn ska få hoppa och studsa i vattenpölar. Och jag har verkligen full respekt för att långt ifrån alla har den ekonomiska möjligheten att köpa nya ytterkläder och kängor i toppskick. Men jag vet att vi bor i ett område där de allra flesta har det. Och det finns framför allt INGEN anledning till att bli sur och irriterad på både sitt barn och pedagogerna på förskolan för att barnen varit ute och lekt och därmed blivit leriga eller blöta. Kan vi istället säga TACK till alla fantastiska pedagoger som låter våra barn gå ut i alla olika väder och som lägger väldigt mycket energi på att hjälpa 15-20 barn på att klä på sig alla ytterkläder en eller två gånger om dagen….. Jag säger hatten av för er! För jag håller på att vända mig själv ut och in ibland när jag försöker få på fingervantar på en enda 3-åring i hallen hemma…

5 tips för torra och rena kläder innanför leriga overaller:

  1. Välj overall eller jacka/byxor som är vattentäta (helst > 10 000mm vattenspeglar och tejpade sömmar!)
  2. Förnya impregneringen på barnens ytterkläder efter ungefär varannan eller var tredje tvätt. (Finns att köpa väldigt prisvärd i vanliga matbutiker. Den vi använder heter Imprenex.)
  3. Välj vantar/handskar som har en mudd som går att dra över ärmarna och går högt upp på overallens/jackans ärmar
  4. Se till att barnen får hjälp att dra overallens benslut över kängorna/stövlarna så att leran och vattnet inte rinner från en vattentät overall och ner i en vattentät känga… (Snälla pedagoger, detta är det enda jag ber er lite extra om, utöver det hästjobb ni redan gör med att klä på våra små guldklimpar vareviga dag!!)
  5. Lersäsong? Overallen behöver inte vara ren varje morgon… Lera torkar och mycket av det går att borsta av. Eller spola med vattenslangen i trädgården för de av er som har det.
Tack Emelie Grönsterwall för lånet av bilden på din fantastiskt lyckliga dotter!
3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *