Site icon Utebarn.se

Jetlag på barn

Vår erfarenhet om jetlag på barn

Den här artikeln handlar framför allt om vår erfarenhet gällande jetlag på barn. Läs gärna våra råd nedan för att göra din resa så bra som möjligt!

Läs 1177s information om barn och sömn.

Generellt om jetlag

Jetlag är det som kroppen utsätts för när du på en resa behöver ställa om tiden till din destinations tid. Det kan alltså maximalt handla om 12 timmar.

Dygnsrytmen din kropp är inställd påverkar en hel rad funktioner i kroppen, alltifrån matsmältning (hunger/mättnad), sömnbehov, trötthet och kroppens temperatur. Du kan märka av jetlagen på många olika sätt, bl.a. genom otrolig trötthet, hunger på konstiga tider, orolig mage, irritabilitet och huvudvärk.

Läs mer om jetlag på wikipedia.

Jetlag på barn

När det gäller barn är det i grunden samma saker som påverkas som för oss vuxna. Det som ytterligare kan ställa till det för barnet är att det inte har en vuxens erfarenhet om ”vad som normalt görs vid olika tider på dygnet”. Ex. vet vi vuxna att när klockan är ungefär 12 är det lunch, när klockan är 17-19 så är det middagsdags och vid 21-22 är det dags att sova för natten. Ett barn kan inte ställa om sig förnuftsmässigt till den nya tiden utan går på känsla i kroppen och vad vi vuxna ger för signaler och information.

Västerut eller österut

Om det är enklast att åka västerut eller österut verkar vara lite oklart. En del vi pratat med säger det ena och en del säger det andra. Min erfarenhet är att det är svårare att ställa om tiden på ett barn när man åker västerut. För oss har det varit svårare att få barnen att sova längre än kanske 2-3-4 på morgonen och då har ju dagen långt ifrån börjat. När vi istället åkt österut har jetlagen på barnen inneburit sena kvällar och långa sovmorgnar, något som mentalt känns mindre jobbigt. ;)

Matrutiner

När det gäller jetlag på barn är vårt stora råd att till en början släppa alla krav på matintag. Låt barnet äta när det är hungrigt och det som det är suget på. Då blir det väldigt mycket lättare för barnet att äta. Om klockan är 18 och du tycker det är dags för middag är det kanske i barnets känsla mitt i natten (om du åker västerut) och då är det svårt att äta någon tyngre mat. En banan och lite yoghurt är kanske allt barnet kan få i sig just då.

5 råd för att klara jetlag på barn

  1. Åker du österut? Fundera över alternativet att faktiskt inte ställa om tiden utan låt barnet vara vaket länge istället och sova länge på fm.
  2. Prova att börja ställa om tiden redan hemma, för att göra förändringen mindre när ni väl är borta. (Något som inte fungerat för oss då det varit stört omöjligt att få vår lilla att orka vara vaken längre på kvällen hemma och också att få henne att sova längre på morgonen…)
  3. Planera extradagar för att inte vara stressad över jetlagen. Lägg till ett par extra buffertdagar i början på semestern som inte nödvändigtvis måste innehålla så mycket strukturerade aktiviteter. Lägg också till några lediga dagar hemma efter semestern för att komma tillbaka till normal dygnsrytm innan förskola och jobb….
  4. Ska ni bo på hotell (och åker västerut)? Se till att ha med lite extra frukost då det är lätt att vakna flera timmar innan frukostbuffén öppnar….
  5. Låt solen hjälpa er i omställningen. Var ute mycket dagtid och få ljuset! Och se till att det är mörkt när ni ska sova på natten. Det hjälper kroppen att ställa om till den nya dygnsrytmen.

Exit mobile version