Jag vill ju egentligen tälta, men…

Alltså det här känns så konstigt… Jag, som i alla tider tyckt att husvagn var världens töntigaste….. alltså HUUUUR kan man införskaffa och dessutom bo i något så fånigt? Det är ju i tält, vindskydd eller under bar himmel som de riktiga äventyren finns. De tre senare alternativen var det enda som fanns på världskartan när jag tidigare i mitt friluftsliv tänkt begreppet sova ute.

Meckigt med förberedelser…

Och fortfarande tycker jag ju egentligen så. Att sova i tält, vindskydd eller under bar himmel är Grejen. The Thing. Det är bara det att det blir ganska meckigt med två små barn. Eller ja, när vi väl är ute är det inte så meckigt. Barnen är helcoola med tält och sovsäck och både jag och Daniel föredrar det. Men ändå. Vi har insett att de gånger vi varit ute med tält de senaste åren så har vi typ ägnat 2-3 dagar innan och 2-3 dagar efter för alla förberedelser och tälttorkande och sovsäcksvädrande och allt det där som hör till. Och det tar för mycket tid och energi från vardagen. Vilket i sin tur har lett till att vi inte sover ute så ofta som vi egentligen skulle vilja. För att vi inte riktigt får ihop alla förberedelser.

Att bära och kånka

Det blir lätt en väldans massa bärande och kånkande av prylar mellan huset och bilen när vi ska iväg. Det är ju liksom tält, sovsäckar, liggunderlag, en extra filt eller två, stormkök, vagn och så vidare som ska med. För att inte tala om kläder och mat. När det handlar om fyra personer varav två ännu inte klarar att ordna med sin egen packning blir det desto mer för oss vuxna. Både i förberedelser och när vi väl är ute.

För även om vår stora 4-åring klarar att bära en ryggsäck en dag när vi är ute går det ju inte att packa särskilt mycket i den. Och jag orkar helt enkelt inte kompensera packning för oss alla. Det blir för tungt för mig också.

Optimera äventyr ute

Så nu har vi länge klurat på hur vi skulle optimera för att göra uteäventyr mer lättillgängliga. Ska vi ha ett speciellt skåp i klädkammaren där all friluftsutrustning bor? Ska vi packa allt i färdiga lådor redo att lastas in i bilen? Ska vi rent av ha lådor och väskor för olika teman (ex. vandring/vattensport/mtb) som går att plocka med enkelt? Går det att ha en pickup där alla dessa lådor kan lastas på? Eller ett släp som alltid står färdigpackat på uppfarten med allt möjligt?

Drömmen om en hemmabyggd Camper van…

Så fick vi idén om en husbil. Alltså inte en sådan där stor och vit som är gigantisk och innehåller all lyx en kan tänka sig. Utan en superkompakt. Hemmabyggd för att passa precis de behov vi har. Vi gick och drömde och planerade och diskuterade i nästan ett helt år. Lade upp en tidsplan för när det skulle kunna vara en realitet. Både ekonomiskt och tidsmässigt. Om fem år kanske?

…blev tanken på en husvagn

Men sedan styrde vi faktiskt om och tänkte att vi kanske skulle testa konceptet i mindre skala först. Husvagn. Det är ju faktiskt lite åt samma håll. Den skulle kunna leva upp till de där behoven, önskemålen och drömmarna vi har. Fast nåbar i närtid. För vi pratar en helt annan budget och tidsplan när det gäller husvagn kontra husbil. Och särskilt om det ska vara en husbil ombyggd för att passa just våra drömmar.

Så här är vi nu. Googlar och läser på. Besöker husvagnsförsäljare och kollar in. Sitter och drömmer oss bort på Pinterest på alla fantastiska renoverade husvagnar som finns. Och kanske. Kanske är 2018 året då jag kommer ändra uppfattning…. Kanske kan också jag, som så väldigt hårt och envist hävdat att äventyr är endast värt det om det ska sovas i tält…. kanske kan det också gå att få till lite fler tillgängliga äventyr med en husvagn som basläger?

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.