Idre fjäll på sommaren

Idre fjäll på vintern

I vintras var vi i Idre och åkte skidor. En superbra vecka där sonen på då 3,5 år gick från ”Mamma, det här var tokiga skor!” (första gången i slalompjäxor….) till att kunna både åka lift, svänga och bromsa. Nåja, lite halvt åtminstone. För slutligen suckade han i selen och sa ”Mamma, nu har jag både svängt och bromsat lite, nu vill jag åka som vanligt!”. Vilket betydde full hastighet rakt neråt…. Med världens största leende! För då fick han ju åka lift igen! För liften, som för de flesta andra av oss mest är ett nödvändigt ont, var bland det bästa på hela veckan! Skidåkningen gillade han absolut, men den hade verkligen stor konkurrens av sittliften! Barn är roliga!

idre fjäll på sommaren

Så när vi bestämde oss för att haka på några andra familjers semesterplaner, nämligen Idre fjäll på sommaren, var just liften det första han nämnde! Mamma, jag vill åka lift!! Sen funderade han lite över hur vi skulle kunna åka skidor när det ju inte fanns någon snö på sommaren… Men när vi förklarade att en på sommaren istället kan cykla (och vandra, men det sa vi lite mest i förbifarten… det gäller att lägga upp en plan på rätt sätt för rätt målgrupp!) så var han direkt med på noterna!

Men hmmm…. Skidområde på sommaren?

Mamma Emma som åkt skidor mycket vintertid och vandrat i fjällen flera gånger sommartid insåg att det skulle bli lite av en kontrast att åka till ett skidområde sommartid. Och inte helt okomplicerat för själen. För sommarfjäll är ju för mig det orörda och fridfulla, vidderna och lugnet. Och ett skidområde är ju planerat och byggt och under kontrollerade former och oftast med massor av folk.

Men med en längtan efter att återerövra självförtroendet på mtb såg jag verkligen fram emot vår vecka på Idre fjäll på sommaren! Och vilken vecka vi fick!!!

Vädret

Vädret var skiftande så som det ofta är i fjällen! Vi hade morgnar då termometern visade knappa 3 grader, det var INTE varmt att köra vattengympa i utomhusbassängen då vill jag lova! Vi hade också dagar då en kunde vandra i t-shirt, fast de långa byxorna fick allt vara kvar på… Och så hade vi nog allt däremellan. Små regnskurar, ösregn, hagel, mulet, vindstilla och lite mer blåst. Ja, vi kan väl sammanfatta det såhär… att åka till fjällen sommartid gör en inte för att fixa solbrännan. Men vad gör väl det när det finns finfin cykling och bra dagsvandringar i närheten?

Idre fjäll på sommaren

Idre fjäll på sommaren

Boendet

Vi bodde i en av stugorna precis intill Västbacken, den stora backen mitt i Idre fjälls skidsystem. Den där den stora sitt liften finns.

Vi delade stughalva med en annan familj och i lägenheten bredvid bodde två andra familjer vi också kände.

Aktiviteter på Idre fjäll

Det ska ju i ärlighetens namn sägas att aktiviteten på en fjällanläggning som Idre fjäll är mindre på sommaren än på vintern. Men eftersom vi var iväg den veckan som Friluftsfrämjandet hade ledarvecka märkte vi inte av någon folktomhet direkt. Idre fjäll arrangerar en hel rad olika aktiviteter under sommaren. Några av dessa testade vi på:

Höghöjdsbana

Första gången för mamma Emma! OOOOO, spännande! Och himla roligt! Men pappa Daniel som gjort höghöjdsbanor ett par gånger innan tyckte absolut att den var rolig och utmanande men saknade variation av hinderna. De flesta hinder i denna höghöjdbana byggde på samma princip, att hålla balansen på något smalt.

Hinderbana för barn och glasskiosk

I anslutning till höghöjdsbanan fanns en hinderbana för alla barn att köra på. Och på samma ställe fanns också en mellanhöjdsbana för de lite äldre barnen. Och en glasskiosk. Smart kombination!

Lekplats

Och såklart finns det också en helt vanlig lekplats med klättermöjlighet, rutschkana och gungor. Mycket omtyckt av barnen och en naturligt plats för samling av flera familjer!

Idre fjäll på sommaren

Vattengympa

Varje morgon erbjöds vattengympa i stora utomhusbassängen. Vissa morgnar varmare och andra kallare… Superfrusna jag lyckades pricka in en morgon med 3 grader i luften… aningens kallt! Men härlig start på dagen!

Restauranger

Några av restaurangerna hade öppet även sommartid, men då med något reducerar meny. Vi körde hela gänget en lunch på toppstugan. Gott med gulasch, pannkakor och fina sallader!

Vandring

Fjällmiljön runt Idre fjäll är vacker och storslagen! Det finns en rad olika dagsturer som går utmärkt att göra också med barn. Några exempel på detta är Nipfjället, Idre fjälls topp, Städjan och Njupeskär – Sveriges största vattenfall.

Idre fjäll på sommaren

Mtb

Leder

För nybörjaren och den medelgoda cyklisten har Idre fjäll riktigt fina cykelleder! Fjället runt är en 7,5km lång runda runt just själva Idreberget och en runda som var till stora delar helt fantastiskt rolig stigcykling, en del grusväg och slutligen ganska mycket uppför på slutet. Men om en ville gick det ju att bara plocka godbitarna också.

Sen fanns det ett par cykelleder till, bl.a. topptursleden som var en relativt lätt cykling uppför hela berget. Ja, alltså det var ju såklart uppförsbacke hela vägen upp, men min känsla var ändå att det var mindre jobbigt än jag förväntade mig. :) Sen var det riktigt kul cykling neråt i välbyggda velodromkurvor i stora svängar. SOM det sög i låren på vägen ner!!

Idre fjäll på sommaren

Idre fjäll på sommaren

Skills area

Idre fjäll erbjuder också ett teknikområde där små och stora, nybörjare och mer rutinerade cyklister kan träna ihop. Framför allt uppskattade vi att vi vuxna kunde cykla tillsammans med barnen och att vi alla fick ut något av det!! Skills area består av ett antal korta banor i olika svårighetsgrad. Fina skyltar med lite tips och trix finns också uppsatta, samt en servicestation med verktyg.

Idre fjäll på sommaren

Idre fjäll på sommaren

Friluftsfrämjandets ledarvecka

Vi var som sagt upp på Idre fjäll under Friluftsfrämjandets ledarvecka. Ledarveckan är ett återkommande arrangemang en vecka varje sommar och vinter och är väldigt uppskattat! Det erbjuds mängder av olika aktiviteter, både gratis och några som kostar lite grann. Både familjeaktiviteter, vuxenaktiviteter och barnspecifika. Det finns för dig som redan är ledare i Friluftsfrämjandet dessutom möjlighet att fortbilda sig inom en rad olika områden under veckan.

Sammanfattningsvis

Ja, sammanfattningsvis hade vi en helt fantastisk vecka! Härliga vänner, aktiva dagar, trötta kroppar och glada barn! Visst, det tär ibland på tålamodet att bo så många så nära en hel vecka, men det är ju sådant en får räkna med när en är iväg sådär. Och vi kan bara säga att vi redan nu längtar tills det blir Idre fjäll på sommaren 2018! Och vinterveckan är redan bokad!

Idre fjäll på sommaren

Idre fjäll på sommaren