Site icon Utebarn.se

Hyber – fördelar och nackdelar med att hyra barnens kläder

Hyber

OBS! – Hyber Grop AB är sen den 3 september 2024 satt i konkurs.
Dvs du skall inte lägga någon ny order. Alla som har kläder hemma som de hyr skall enligt information vi fått av Hyber få lov att behålla dessa. Men kolla vilken info du fått till din email. Idag är det oklart om konceptet kommer drivas vidare av annan aktör eller om det läggs ner helt.

Vi har sedan två år tillbaka haft ett samarbete med Hyber. Detta samarbete har gått ut på att vi testat deras koncept vilket innebär att hyra barnens ytterkläder och stövlar.

Vi tyckte Hyber var ett spännande koncept när det kom (slutet av 2016) och det kändes helt rätt i tiden. Deras koncept med cirkulär uthyrning är ett sätt att konsumera mer hållbart. Nu har vi själva använt konceptet under en längre tid vilket är viktigt för oss för att uttala oss om deras produkter. Hyber har nu fler produkter som en barnfamilj kan hyra (som bärselar mm) men det har vi inte testat. I detta inlägg ”Hyber – fördelar och nackdelar med att hyra barnens kläder” sammanfattar vi idén och våra upplevelser med konceptet så här långt.

Förväntningarna inför

Jag, Emma, har som högsta krav att barn ska ha bra grejer. Barnen ska kunna vara ute och leka i ALLA väder utan att bli kalla och/eller blöta. Det har liksom varit min grundinställning från att mitt första barn föddes. Det är min fulla övertygelse att man ska få lov att simma i vattenpölar utan att bli blöt in genom ytterkläderna. Barn ska få vara barn! Barn ska få leka och röra på sig utan att begränsas av dålig funktion i kläderna eller kläder som inte går att röra sig ordentligt i. 

Men! Jag har också ett stort miljöintresse och tror att vi sparar på miljön genom att alla inte alltid behöver köpa allt nytt. Jag har parallellt med detta fått in ett ekonomiskt intresse i det hela. Jag har med åren velat kolla av hur mycket pengar vi kan spara in genom att köpa begagnat. Men som sagt, grundinställningen har hela tiden varit att inte tumma på kvalitén! Så ja, väldigt gärna begagnat för både ekonomin och miljön, men inte om risken blir att barnens kläder läcker in… 

Så när jag för några år sedan hörde talas om Hybers idé, att hyra barnens kläder, växte mitt intresse för cirkulär ekonomi. Att hyra exakt den storlek som mitt barn behöver just då verkade ju genialiskt! Det skulle kunna innebära att jag inte skulle behöva lägga en massa tid och energi på att leta upp begagnade bra grejer. Det skulle också kunna innebära att jag inte i förväg skulle komma att behöva ha ett litet lager hemma av nästa storlek. För vi vet ju alla att barn växer helt utan att ta hänsyn till hur föräldrarnas plan att köpa nästa klädstorlek ser ut. Och de kläder som passade för två veckor sedan kan helt plötsligt vara alldeles för korta i ärmarna för att barnet tagit ett skutt vi inte beräknat. Så vi startade ett samarbete med Hyber. För att testa deras koncept fullt ut. Det är vår fulla övertygelse att tester behöver löpa över lång tid för att man fullt ut ska kunna utvärdera ärligt. Och nu har vi kört testet under två års tid. 

Till saken ska sägas att vi ser till att låta våra barn vara ute mycket. Så vi har i princip alltid mer än en uppsättning kläder i samma storlek, under denna testperiod har vi haft Hyber som en av dessa uppsättningar. Ofta en omgång hängandes på förskolan och en eller två omgångar hemma. Detta pga att olyckor lätt händer för de mindre barnen och för att hur bra barnens ytterkläder än är så klarar inga kläder när det hälls vatten in innanför jackan eller när barnen står och leker i havet upp över knäna. Då behöver vi en uppsättning till medan den första blöta omgången torkar. 

Undrar du om hur det praktiskt fungerar att hyra barnens ytterkläder? Läs vårt inlägg Hyra skalkläder – vi testar nytt koncept.

Fördelar med att hyra barnens kläder:

Nackdelar med att hyra barnens kläder:

Vår upplevelse av Hyber

Kvalitet

Kvaliteten var en sådan sak vi funderade över inför. Skulle de verkligen kunna leverera begagnade kläder i tillräckligt bra skick? Skulle jag som konsument kunna lita på att mitt barn var klätt i kläder som höll tätt? De kläder vi har tagit emot har varit både nya och begagnade. Men vi anser att kläderna och stövlarna vi fått skickade till oss av Hyber alltid har hållit nyskick. Så man behöver inte tumma på kvalitén bara för man kör med Hyber. 

De varumärken som Hyber har valt att arbeta tillsammans med är också de varumärken som i våra tester har hållit hög standard. Vi har under 6 år löpande gjort tester med barn i en testpanel bestående av ca 30 barn i åldern nyfödd-11år. De varumärken hos Hyber vi har testat är Polarn O. Pyret, Isbjörn of Sweden, Reima och Tretorn. De har alla fått godkänt i våra krav på vattentäthet och slitstyrka för ett barns användande. Det varumärke vi dock gärna skulle se att Hyber tar in i sitt sortiment är Gneis. Gneis har nämligen i våra tester visat absolut högst kvalité i kombinationen vattentäthet, rörelsemöjlighet, slitstyrka och möjlighet att ärva/sälja/cirkulera plagget vidare. Det tror vi är något som skulle matcha Hybers idé väldigt bra. 

Användarvänlighet i Hybers tjänst

Hos Hyber får du som kund ett kontot där ditt barn/dina barn finns. Till detta barnet kan du koppla olika paket. Vi har testat ett par olika paket såsom stövlar, skalkläder med vindfleece samt vinterpaket. Namnen på paketen har förändrats ett par gånger under den tid vi testat konceptet så det både är och har varit lite svårt att hitta exakt samma nästa gång vi loggat in för att göra ett storleksbyte. Men Hyber är ett ungt företag som förändras mycket så vi har haft förståelse för varför. 

För att göra ett storleksbyte har vi loggat in och registrerat byte för det aktuella barnet. Ett paket med den nya storleken har skickats hem tillsammans med en retursedel och vi har sedan skickat tillbaka de kläder som inte passar. Detta har gjort att vi har kunnat justera också efter barnets storlek, dvs. vissa gånger har barnet växt ur skalbyxorna innan skaljackan och vi har således endast behövt ny storlek i just byxorna. Nackdelen med detta förfarande är ju dock att det har packats och skickats kläder helt i onödan då vi ett par gånger har skickat tillbaka kläder vi i förväg visste att vi inte skulle behöva byta. Det har dock gått att undvika genom en mailkontakt med kundtjänst. Men! Som utveckling för Hyber skulle vi i framtiden vilja se en förändring till att kunna byta endast specifika plagg på ett enklare sätt. 

Byte av färg har kunnat ske på samma sätt som storleksbyte, utan några problem. Guld värt för oss som har barn som mer gärna klär på sig ytterkläder om de har en specifik färg. Det är sånt vi kallar lifehack för föräldrar! :) 

Du vet väl att du får två extra gratis månader om du använder koden UTEBARN när du startar din prenumeration hos Hyber!?
Om du använder koden sparar du pengar men även vi på Utebarn.se får en ersättning. Ett litet stöd som hjälper oss att finansiera vår verksamhet och vårt jobb med att inspirera fler att leva ett mer aktivt liv ute med sina barn.

En liten jämförelse i pengar

Enligt Hyber själv säger de att deras medlemmar sparar 50% av kostnaden jämfört med att köpa nytt eller att deras snittkund sparar 2623 kr per barn. Vi vet inte exakt hur de räknat men det baseras på att de säger att barn i snitt växer de 1,25 storlekar om året i kläder och går nästan igenom två storlekar skor varje år. Dvs att man behöver köpa nytt mer än en gång per år och de räknar nog inte heller in att man kan sälja kläderna vidare om man köper dem. Men det hänger så klart väldigt mycket på hur man handlar och om man har flera syskon som använder kläderna och om man lägger energi på att sälja kläderna efteråt.

Hyber erbjuder många olika typer av paket till olika månadskostnader. Vissa paket som ex vinterkläder kan man hyra endast 3 månader och då till en mycket lägre kostnad än att köpa motsvarande plagg. Här kommer ett kostnadsexempel på det vi har hyrt.

Att hyra ett paket innehållande skalkläder, vindfleece och vinteroverall från Polarn och Pyret kostar hos Hyber 199kr/mån dvs att ”hybra” kostar 2388 kr/år då det är 1 års bindningstid på detta paket.

Att köpa samma plagg hos Polarn och Pyret kostar totalt nytt 3396 kr
Overall: 1599 kr, Jacka: 599kr, Skalbyxor: 599kr, Vindfleece: 599kr. Men då är det en storlek.

Skillnaden i inköp alternativt hyra blir 1043kr billigare för att hyra. Den som inte säljer plaggen vidare och inte heller brukar spara i förrådet till ett eventuellt syskon kan alltså lätt spara 1043kr genom att hyra kläder till sina barn. Väldigt enkel matematik.

För den som brukar sälja av alla använda kläder eller som sparar alla kläder till ett eventuellt syskon behöver vi blanda in fler parametrar. Exempelvis: Kommer den sparade storleken matcha rätt säsong? Kommer det yngre barnet ha behov av samma passform eller har du två barn stöpta i olika form? Vill du/kan du ha lådor av väntande kläder förvarade hemma? Kommer syskonet vilja ha samma färg (ja, vi håller i grunden med om att det är ett föräldrabeslut men det kan också anses vara ett lifehack för en förälder att få på barnet bra kläder och det har ”rätt” färg när barnet står i hallen….)? Kommer du att sälja av kläderna efter användning eller kommer de bli liggandes i kassar i tvättstugan? Kommer kläderna efter att ha legat i garaget/förrådet faktiskt vara i samma bra skick som det var när första barnet använde det? Ja, jag tror ni förstår hur komplext det är att göra ett räkneexempel som passar alla. Så det lämnar vi till er att göra. :)

För oss hade alternativet aldrig varit att köpa allt nytt för det har vi aldrig gjort. Utan vi har båda köpt antingen allt eller stora delar av barnens kläder begagnade.

Bild lånad från Hyber.com

Hyber vs köpa nytt

Väger du mellan alternativen att fortsatt köpa barnens kläder nya i affären eller att använda Hyber? Då anser vi att den största anledningen till att använde Hyber är att starta resan med att tänka mer cirkulärt för miljöns skull. Dvs konsumera mer hållbart helt enkelt.

När det gäller frågan om kostnad så är den svår att svara på rak arm. Säljer du kläderna du köpt blir det så klart en annan kalkyl än om du ex skulle skänka bort dem efter. Skillnaden i kostnad är nog störst de första 4 åren då barnen växer igenom många storlekar på kort tid. Så då finns det absolut en ekonomisk fördel.

Vi har ansett att kläderna och stövlarna vi fått av Hyber alltid har hållit nyskick så en behöver inte tumma på det bara för man kör med Hyber

Hyber vs köpa begagnat

Om man jämför att köra Hyber jämfört med att fortsätta köpa barnens kläder begagnat så är den största vinsten med Hyber all tid och fundering som man sparar. Vi har själv varit mest nöjda med just det. Allt huvudbry som vi sluppit. Sluppit lägga massa tid på Tradera och Facebook för att leta plagg att köpa. Slippa ligga steget före hela tiden så nästa storlek är inköpt när den befintliga växes ur. Med Hyber kan vi bestämma oss en dag att du är plagget för litet. Vi går in och beställer ett storleksbyte och någon dag senare har vi det på plats och vi skickar tillbaka det plagget som är för litet. Vi behöver inte förvara en massa plagg i olika storlekar hemma i lådor.

Så otroligt smidigt att den storlek som barnet behöver och använder hänger i hallen. Och nästa storlek är bara ett klick bort. Smidigare än så kan det inte bli. 

Att köpa motsvarande plagg från Polarn O. Pyret begagnat men i fint skick/nyskick skulle kunna landa på ungefär följande:
Overall: 300-700kr
Skaljacka: 300-400kr
Skalbyxor: 200-400kr
Vindfleece: 200-300kr
Totalt: 1000kr-1800kr

Så den som väljer att köpa allt begagnat förlorar ca 600kr på att hyra kläder hos Hyber. Men 600kr är en relativt liten summa om man ska räkna in all tid man ofta lägger på att leta efter bra begagnade grejer. Så för den som verkligen vill optimera ekonomin och både köper och säljer begagnat så är inte Hyber mest ekonomiska alternativet. Men då har vi vi våra räkneexempel räknat med att barnen kan ha samma storlek under ett helt år, vilket sällan är fallet i våra hem…

Begagnatpriserna ovan motsvarar ungefärligt pris för kläder i fint skick eller nyskick, utan fläckar och hål och fullt fungerande dragkedjor. Spannet på priserna handlar framförallt om hur van köparen är att köpa begagnat.  Men det handlar också om skillnad i skick, antal barn som plaggen använts av samt antalet säsonger plagget är använt, tajming av inför rätt säsong, till viss del storlek men också om säljaren har behov att få sålt exakt då eller har möjlighet att invänta betalning eller lägga ut igen några månader senare om det inte blir sålt i förstaläget. 

Vad är dina erfarenheter?

Nu vill vi väldigt gärna veta vad du har för erfarenheter av att hyra ytterkläder! Skicka gärna ett mail till info (@) utebarn.se så lägger vi till dina punkter här i vår lista ”Hyber – fördelar och nackdelar med att hyra barnens kläder.”

Exit mobile version