Höstlövet 2019 – alla barn har rätt till naturen

För tre år sedan startade Svenska Turistföreningen (STF) Höstlövet, ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer, som av ekonomiska skäl har svårt att komma ut i naturen, att uppleva ett naturnära höstlov någonstans i Sverige. I år samverkar STF med stiftelsen En Frisk Generation för att möjliggöra aktiviteter i naturen även på hemmaplan och inte bara på lovet.

Så bra säger vi. Det är väldigt lätt att glömma att alla inte har möjligheten att gå ut då barnen faktiskt inte äger ett bar gummistövlar eller några skalkläder eller galonkläder. Utan kläder är det faktiskt svårt att hurtigt säga Ut och njut….

145 000 barn i Sverige lever i familjer med en inkomst som inte ens täcker det mest basala. Det är lätt att säga att naturen är gratis, men om man som ensamstående förälder behöver kämpa för att överhuvudtaget ha råd att sätta mat på bordet kan busskort, regnkläder eller ordentliga skor vara en omöjlig utgift. Därför har STF startat Höstlövet, för att hjälpa barnfamiljer som har ett behov att komma ut, men trösklarna är helt enkelt för höga.

Samarbetet går ut på att familjer inom En Frisk Generations program får möjligheten att åka på en inspirerande och naturnära höstlovsresa till STF Grövelsjön Fjällstation. Höstlovsresan är ett komplement till En Frisk Generations ordinarie program där familjer under ett års tidkostnadsfritt får prova på aktiviteter två̊ gånger i veckan, äta hälsosamma måltider och få tips om vad kroppen behöver för att må bra. Förutom En Frisk Generations ledare kommer några av STFs lokalavdelningar vara en del av programmet genom att hjälpa till att rekrytera ideella ledare och stötta familjerna till fortsatt rörelse och naturupplevelser efter avslutat program.

Höstlövet
Fotograf: Anette Andersson

– Vi vill visa att naturen borde få vara en del av vardagen för alla barn. I våra lokalavdelningar finns många aktiva som är vana vid friluftsliv. Genom att koppla ihop dem med En Frisk Generation hoppas vi på ett utbyte där våra medlemmar kan inspirera till en beteendeförändring och visa hur naturen kan vara en del av barnfamiljers vardag, säger Maria Ros Jernberg.

Under 2017 och 2018 har totalt närmare 70 familjer fått åka på en höstlovsresa någonstans i Sverige. Resorna har finansierats av medlemsintäkter från de som valt att bli STF-medlemmar via webben i september och gåvor via Swish. I år kommer resorna och aktiviteterna inom Höstlövet till största delen finansieras av Swish-gåvor från medlemmar och andra som vill vara med och bidra.

Var med och bidra

Var med och bidra till Höstlövet. Ge ditt bidrag idag och stöd alla barns rätt till natur. Swisha valfritt bidrag till 123 050 48 03.
Det har jag nu gjort.

Bild från STF

Läs mer om kampanjen på STFs hemsida

Texten är delvis hämtad från Pressrelease från STF.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.