Går det tänker du? Hur gräddar man kanelbullar över öppen eld? Det går. Och det går att göra det riktigt enkelt. För vi har en tendens att krångla till så himla mycket för att det ”ska” vara på ett visst sätt. Därför vill vi här dela med oss av det absolut enklaste sättet att grädda kanelbullar över öppen eld. (Givetvis går det att krångla till det för den som vill, kanske vill du prova att göra surdegskanelbulledeg istället för vårt tips med färdig pizzadeg på rulle?)
Innan du tänker dig börja grilla behöver du tälja till dig en bra pinne! Till skillnad från korvgrillarpinnen som behöver vara lite smalare och spetsigare så behöver kanelbullepinnen vara lite tjockare och gärna vara rundad/trubbig i änden.
Och om du behöver tips hur man gör för att göra upp eld så klicka dig vidare till vår systersajt vandringsguiden.se och läs inlägget Göra upp eld. Och det går såklart också att grädda kanelbullar över glöd med grillkol för den som vill göra det hela ett snäpp enklare.
Ingredienser:
- färdig pizzadeg köpt på valfri matvarukedja (funkar utmärkt också med den glutenfria degen!)
- lite lagom mycket kanel
- ca 1-2dl socker
- smör (förslagsvis någon form av färdig flytande så slipper du smälta på plats ute)
Gör så här hemma i förväg:
- Inhandla färdig pizzadeg
- Se till att du har kanel, socker och smör hemma (alternativt handla det samtidigt som pizzadegen)
- Blanda socker och kanel i en burk
- Packa ner pizzadeg, smör, bakpensel samt kanel-och-socker-blandningen
- Packa också ner en täljkniv (eller ta med en kompis som fixar det där med täljandet!)
Gör så här för att grädda kanelbullar över öppen eld ute på äventyr:
- Tälj till din kanelbullegräddarpinne om du inte redan gjort det!
- Riv av en lagom bit av pizzadegen
- Rulla pizzadegen kring pinnen
- Grädda långsamt över glöd
- Pensla smöret över den gräddade bullen (eller rulla den varma bullen i en burk med hårt smör)
- Doppa den penslade bullen ner i kanel-och-socker-blandningen
- NJUT!
Så ja det går. Det går alldeles utmärkt att grädda kanelbullar över öppen eld (fast undvik gärna elden och kör över glöden istället så bränns dina bullar inte så lätt)! En given succé och du lär bli väldigt poppis hos dina medäventyrare. Obs, går såklart också att göra över eldkorg eller på grill i trädgården! Keep it simple, du vet. :) Och för den som ändå inte riktigt är säker på hur man gör och att det går så kommer här en liten bildserie på när vi gjorde det ute en gång. Förutom de där momenten att pensla smör och doppa i kanel-och-socker-blandningen. Vi blev nämligen så sugna på kanelbullar att vi helt missade fotografera de momenten. ;)
Inte sugen på kanelbullar? Du kanske hellre vill göra krabbelurer på stormkök?