Fjället som aldrig gör en besviken

Om jag ska tipsa om ETT fjäll man borde gå upp på när man är i Tromsö? Brosmetind!

Jag och Siri var på fjälltur i söndags. Knut var ute med sina vänner på fjället och letade efter två hundar som sprungit bort hela helgen. Jag var tvungen att ta mig ut på tur, jag kände mig egentligen trött men vädret var fantastiskt och solen värmde som om det vore i mitten av april. Vi körde till Brosmetind där vi har varit många gånger förut, men det är alltid värt att åka ut dit när det är fint väder.

Det tar ca 50-60 minuter att köra från Tromsö. Brosmetind ligger längst ut på Kvalöya mellan Tromvik och Rekvik. Startpunkten är på hela 260 moh och toppen är på 525 moh vilket gör Brosmetind till en enkel tur som passar de flesta.

Friluftsliv för alla

Jag förespråkar friluftsliv för alla. Det ska inte vara för svårt utan det är bra om det också är lättillgängligt ibland. De flesta barn orkar gå upp här och nästan oavsett vilken form du är i så tar du dig upp. Däremot betyder inte det att det inte är jobbigt alls. Att gå topptur är jobbigt, du blir svettig och du får ofta mjölksyra i benen. Men det hör till och det är det som är tjusningen med toppturer. Jag tänker att det inte ska vara så lätt att du inte känner av det. När du väl är uppe är det här belöningen du får…

Det här fjället är perfekt för barnfamiljen och för nybörjaren som vill uppleva känslan att göra en topptur utan att slita ut sig totalt. Längs ena sidan stupar det rätt ner mot havet, så här gäller det att inte gå för nära kanten då det kan finnas lösa stenar och med barn håller man sig såklart en bit undan kanten.

Åse tittar ut över Atlanten en eftermiddag i höstas

Brosmetind ligger på yttersidan, närmast havet, det är därför utsatt för väder och vind. I söndags när jag och Siri var där var det inte mycket snö alls. Det har inte snöat i Tromsö på över en månad och där ute hade mycket blåst bort.

Här nedan kommer några bilder från turer jag/vi gjort på Brosmetind

Första fjällturen med Siri, 6 veckor gammal (då var det extremt tungt att gå upp minns jag haha, otränad!)
Lätt att vara glad här uppe :) 
Siri med sin faster Åse en dag i höstas
En solnedgång i början av december då vi var uppe med Knut och Siris storasyskon på toppen. 
Och den senaste turen i söndags då jag och Siri var där

Det här är alltså ett fjäll jag gärna kommer tillbaka till när vädret tillåter och jag rekommenderar det alltid till folk som vill uppleva det lilla extra. Är du ute efter spektakulära men betydligt tyngre turer kan jag rekommendera till exempel Hamperokken 1404moh, Store Blåmann 1044moh eller Skamtind 884moh. De två sista har jag inte hunnit upp på än, men hoppas i sommar att jag får möjlighet till det. Dessa tre fjäll är dock inte barnvänliga. Skamtind är för övrigt fjället du ser till höger om mig på bilden ovan.

 

I morgon väntas det komma snö till Tromsö så det återstår att se om det blir så många fler turer till fots framöver. Ha en fin turvecka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *