Barnselar för skidåkning har många för- och nackdelar. De finns i olika modeller och färgställningar. Och med lite olika tillbehör. Men grunden är att selen har en vadderad midjerem, grenrem samt ett längre band för föräldern att hålla i vid åkning.
Att åka på barnens villkor
Det viktigaste när det gäller skidåkning med barn är att åka på barnens villkor. Framför allt för det mindre barnen är det viktigt att göra åkningen till något lekfullt, roligt och ett härligt minne! Att åka backar som barnen kan hantera och som de tycker är roliga är smart! Men det är också bra att ibland utmana lite, men utan att det för den sakens skull blir farligt eller skrämmande. Och då kan en barnsele vara väldigt bra! Den gjorde att vi kunde låta stora E åka själv stora delar av de gröna backarna. Han lärde sig då att själv behärska fart, öva plog och svänga. Men han tilläts också, tack vare selen, att på ett tryggt sätt åka på och känna fartkänslan.
Vi spenderade mycket tid i barnområdena, där stora E själv fick ställa sig på transportbandet, åka bandet själv, själv ta sig från bandet och själv åka nerför backen. Skidlärarna poängterade det här med att låta barnen själva klara av alla moment. Och stora E fick också testa åka knapplift, både med oss vuxna och själv. Han behövde hjälp att få dit knappen men kunde själv åka och släppa den.
Fördelar och nackdelar med barnsele
En stor fördel med barnsele för skidåkning är att barnet kan utmanas i sin åkning utan risk för att tappa kontrollen och åka ifrån den vuxne. Nackdelen är dock att barnet inte helt lär sig bromsa själv utan tillförlitar sig alltför mycket på selen och att bli bromsad när det går för fort. Vi upplevde att stora E i ganska stor utsträckning hellre körde på än bromsade själv för att han visste att vi höll i selen.
En annan fördel är att barnet kan åka med vuxna och äldre barn till toppstugan för en fika, förbi en svår passage eller bort till ett annat skidområde. Och inte att förringa nöjet i att ibland få åka en lite roligare backe eller se en annan del av skidområdet än bara barnbacken….
Dessutom var det ibland svårt att hjälpa till att bromsa i selen när stora E redan försökte bromsa. Eftersom det är olika bromsningar och olika tekniker för att bromsa så gick de inte riktig ihop utan barnets egna broms hindrades.
Något jag inte trodde skulle funka särskilt bra var att åka lätt skogsåkning med barn i sele, men faktiskt gick det riktigt bra! Tempot i åkningen var såklart väldigt mycket lägre än de stora flacka backarna. Och då stora E verkligen fastnade för det här med att åka ”guppstigen” blev det en hel del skogsåkning! :)
Risker med barnsele för skidåkning
En annan risk är att den vuxne åker in i barnet om barnet ramlar. Denna risk finns ju såklart också om man åker tillsammans med barnet mellan benen. Men vårt tips är att redan från början försöka träna in att åka förbi barnet och sedan bromsa istället för att plogbromsa fram till barnet.
En potential risk är att en annan åkare får felskär och åker in i bandet mellan barnet och föräldern och därmed orsakar en krasch. Denna risk minskar troligen om man väljer en sele med starka färger då bandet lättare syns då! Men jag bedömer ändå risken som relativt liten då avståndet mellan barn och förälder inte är särskilt stort.
Sammanfattning
Efter min tid som pistör (nä, inte den som kör pistmaskin utan den som kör skoter/åker skidor i skidområdena och har ansvar för säkerhet och sjukvård i backen.) hade jag med mig ett antal åsikter om säkerhet i skidbacken. De allra flesta står jag fortfarande för, men jag har omvärderat det här med barnsele.
Jag ska erkänna att jag har varit väldigt tveksam, för att inte säga avigt inställd, till de här barnselarna för skidåkning. Jag har ansett att de är på gränsen till farliga och har ökat många risker för barnen som åker skidor. Men jag måste erkänna att det kanske inte riktigt var så farligt som jag trodde…
Även om riskerna såklart finns där så tror jag ändå att det positiva med selarna väger över och att det ger en större upplevelse av skidåkningen för både barn och vuxna!
Köp sele för skidåkning hos Outdoorexperten