Babymonitor för utefamiljen

Vi på Utebarn.se ville göra test av babymonitorer som passade för familjer med ett aktivt liv och som är ute mycket. Många föräldrar har behovet av en babymonitor, eller babyvakt, i flera situationer. Både hemma- och i bortamiljö. Sover barnet ute i tädgården eller på en annan plats där ni har svårt att höra om hen vaknar? Det kan även finnas andra situationer som i sociala sammanhang där barnet sover i ett annat rum då en babymonitor kommer väl till pass. För familjer som är aktiva och ute mycket finns det mängder av situationer där det finns behov av en babyvakt eller monitor.

Många traditionella babyvakter på marknaden har en stationär enhet som är menad att ha bredvid barnet säng. Men hur gör man om barnets säng inte alltid finns i sovrummet hemma eller nära ett eluttag? Vi frågade oss vad är viktigt för en aktiv familj som är ute på äventyr. Då måste babymonitorn fungera både inne och ute. Både i skogen och på fjället.

När vi började leta efter babymonitorer som skulle uppfylla våra behov, så letade vi efter följande grundläggande krav:

  • Helt trådlös
  • Lång räckvidd
  • Lång batteritid
  • Termometer
  • Räckviddsalarm
  • Bra ljud

Det slutade med att vi hittade följande två produkter som vi nu har testat. Vi har under de senaste månaderna haft möjlighet att testa de här babymonitorerna hemma, på bröllopsfesten, seglingsturen, weekendsemestern, stranden, vandringen, i sommarstugan, parken, hos svärföräldrarna m.m… Vi tror att vi har testat i de miljöer som familjer med aktivt liv utsätts för.

Till vänster: Smartnova. Till höger: Padwico 850
Till vänster: Smartnova. Till höger: Padwico 850

Bägge dessa produkterna är väldigt kompetenta. De har digital sändning/mottagning, vilket ger fördelen att man kan få bättre ljud, en “krypterad” uppkoppling och mindre strålning (dock kan vi inte hitta någon forskning som visar på att analoga babymonitorer skulle kunna vara skadliga och t.ex. orsaka cancer på ditt barn). Men om du lever ett aktivt liv med dina barn, så kommer du definitivt utsätta ditt/dina barn för större risker än lite strålning från en babymonitor – så mängden strålning bör inte vara en parameter när du väljer babyvakt.

Nackdelen med digitala babymonitorer är att räckvidden kan bli lidande. Antingen så fungerar de eller så fungerar de inte. Om det saknas information vid överföringen av ljud, så kommer inget ljud fram. Men vid en analog sändning så är det enda som sker är att ljudet blir sämre, men uppkopplingen avbryts inte lika abrupt som en digital sändning. Jämför t.ex. TV-sändningar förr i tiden när man skulle vrida antennen rätt. Man kunde alltid se och höra något, men idag om där blir en störning i den digitala sändningen så kan hela bilden försvinna.

Bägge babymonitorerna är också utrustade med vibrator. Vibratorläget är väldigt skönt att använda, då man kan ha föräldrarenheten nerstoppad i fickan och ändå få indikation på om ens barn skriker. Ens vänner kan lätt uppfatta en som “superförälder” när man rent intuitivt beger sig till barnet för att trösta det. “Hur kunde du höra det” – har man blivit frågad några gånger…
I testet har vi inte tagit med någon babymonitor med video-funktion. En sådan skulle dra för mycket batteri och kräva att den var inkopplad i ett vägguttag. Om du lever ett aktivt liv, så vill du inte vara bunden till ett vägguttag.

Nedan följer en genomgång på de punkter som vi har jämfört produkterna på.

Storlek och hanterbarhet

Padwico 850 är den minsta av de två och ligger väldigt smidigt i handen och tar liten plats i fickan. Men problemet är att vi många gånger ville ha babymonitorn kanske i bältet eller runt halsen. Då saknades bältespänne eller hål för att fästa ett snöre för att ha den runt halsen. Det är framförallt något som vi saknade när vi rörde oss i bullriga miljöer (läs: “fest”) bärandes klädesplagg utan fickor (läs: “klänning”). Babymonitorn skulle då helst vara osynlig men ändå kunna lätt vibrera för att indikera ett skrikande barn. Där levde inte Padwico 850 riktigt upp till våra förväntningar.

Smartnovas snörhål
Smartnovas snörhål

Smartnova är större i storlek och väger mer än Padwico 850. Jämfört med många andra babymonitorer så är fortfarande Smartnova liten i jämförelse med dem, men ser stor och klumpig ut när man jämför med Padwico 850. Smartnova saknar också bälteshållare men har ett litet håll för att kunna fästa ett snöre för att ha runt halsen. Ser inte snyggt ut i festklänningen, men fungerar utmärkt vid andra aktivitetstillfällen då man saknar fickor eller på annat sätt inte vill ha babyvakten i fickan.

Padwico 850

  • Vikt: 78 gram (förälderenhet), 76 gram (babyenhet)
  • Bredd: 47 mm
  • Längd: 110 mm
  • Tjocklek: 23 mm

Smartnova

  • Vikt: 122 gram (förälderenhet), 116 gram (babyenhet)
  • Bredd: 58 mm
  • Längd: 115 mm
  • Tjocklek: 22 mm

Vinnare: Storleksmässigt fungerar båda två bra att enkelt flytta med sig dit man är men vi saknar bälteshållar på bägge enheterna. Padwico 850 är mindre men Smartnova har ett hål för att fästa snöre i, så den här kategorin blir oavgjord.

Skärmen

Skärmen på baby monitorerna visar temperaturen. Speciellt om barnet ligger i barnvagnen utomhus, så kan temperaturskiftningar snabbt ske och därför känns det relevant att enkelt kunna läsa av temperaturen som babyenheten har.

Padwicos display lyser i rött. Separata lampor för olika funktioner och en liten display för temperaturen. Rött fungerar absolut bäst i mörker. Rött upplevs inte som bländande och det är enkelt att med låg ljusintensitet få en tydlig display. Dock fungerar Padwicos röda skärm riktigt dåligt i utomhusljus på dagen, men är en klar testvinnare inomhus samt på natten.

Padwico 850´s röda display syns knappt utomhus, medans Smartnovas fungerar alldeles utmärkt.
Padwico 850´s röda display syns knappt utomhus, medans Smartnovas fungerar alldeles utmärkt.

Smartnovas enheter har större displayer och man får intrycket att de kan visa mer. All info syns på en skärm. Displayen kan vara både oupplyst och lysa i blått. Skärmen är väldigt tydlig i bra ljusförhållande och fungerar väldigt bra utomhus dagtid. Vid mörkare förhållanden kan man lysa upp skärmen med en liten knapptryckning. Vill man ha den upplyst konstant, så går det att lösa genom att hålla inne ljusknappen i några sekunder för att få ett fast blått sken som inte släcks. Nackdelen med ett blått sken är att det kan upplevas som bländande och drar uppmärksamheten till sig när den står och lyser i mörkret.

Inomhus i dåligt ljus, så syns Padwico 850 alldeles perfekt, medans Smartnovas display syns dåligt.
Inomhus i dåligt ljus, så syns Padwico 850 alldeles perfekt, medans Smartnovas display syns dåligt.
Men så här ser det ut när Smartnovas display lyses upp.
Men så här ser det ut när Smartnovas display lyses upp.

Vinnare: Om vi skulle varit en vanlig tråkig förälder som satt inne och aldrig var ute på några äventyr med sina barn, så skulle Padwicos skärm varit den absoluta testvinnaren. Men med tanke på att vi är äventyrliga föräldrar som ständigt rör oss i olika utemiljöer så är Smartnovas skärm den klara testvinnaren.

Batteritid

Till det här testet ville vi ha babymonitorer som hade lång batteritid. Batteritiden i bägge enheterna är absolut tillräcklig och har bara under ett tillfälle upplevt problem med batteritiden. Det skedde med Smartnovas enhet som vi glömde stänga av och till slut var urladdat. Nackdelen med Smartnova är att det kan vara lite otydligt om den är påslagen eller avstängd. Jämfört med Padwicos som har en tydlig switch på sidan som indikerar om den är av eller på.

Vinnare: Oavgjort

Knappar & Användarvänlighet

Padwico 850´s knappar är intuitiva och tydliga.
Padwico 850´s knappar är intuitiva och tydliga.

Padwico 850 är väldigt intuitiv att börja använda direkt. Knapparna är tydliga, lätta att förstå och ger tydlig feedback vid användandet. Den var väldigt lätt att komma igång med utan att läsa instruktionsboken. Olika reglage/knappswitchar gör det enkelt att förstå vilken funktionalitet man använder.
Instruktionsboken däremot är väldigt dålig, intetsägande och innehåller förkortningar utan förklaring (t.ex. Rx, tx och PTT). Det enda som jag lärde mig från instruktionsboken var hur man parkopplade enheterna med varandra. Från fabrik så är de redan parkopplade och går utmärkt att använda direkt, men de rekommenderar ändå att man utför en ny parkoppling för att säkerställa integriteten. Min gissning är att risken annars är stor att en annan Padwico 850 råkar ha samma “kryptonyckel” och därför kan lyssna på din babyenhet.

Smartnovas knappar upplevdes som lite otydliga.
Smartnovas knappar upplevdes som lite otydliga.

Smartnova kändes inte alls lika intiutiv. Det tog ett tag innan vi började använda den för det kändes lite som ett hinder för att sätta sig in i hur den fungerar. Där finns inga reglage för att ställa in olika funktioner, utan allt styrs med att trycka kort eller länge på olika knappar. Men problemet är då att vi upplevde det som otydligt vad det var som man hade gjort eller inte gjort. Det svåraste har varit att veta om vibratorläget har varit igång eller inte. För att aktivera det ska man hålla inne vibrator-knappen och då burrar enheten efter några sekunder. Håller man sedan inne vibrator-knappen igen, så burrar enheten igen. Som förvirrad småbarnsförälder kan det ibland vara svårt att hålla koll på vad man gjort och feedbacken på enheten är dålig på detta. Vi har behövt titta i instruktionsboken flera gånger för att kunna dra nytta av babymonitorns fulla potential.

Vinnare: Padwico 850 är den klara vinnaren i kategorin “Knappar och Användarvänlighet”

Laddning

Padwico 850 tar 3 timmar att ladda och laddas via laddningsdocka. Väldigt enkel att stoppa ner och ladda, men har en nackdel när man är mobil på resandes fot då laddningsdockorna är lite stökiga att ta med sig. Men så länge man bara tar utflykter på några dagar, så bör man inte ha problem att babymonitorn tar slut på batteri.

Smartnova tar 5-6 timmar att ladda och laddas via ett USB-mini uttag. Det är lite jobbigare att sätta babymonitorn på laddning jämfört med Padwico. Men den stora fördelen är flexibiliteten i hur man kan ladda enheterna. USB-mini är en standard som gör det enkelt att ladda dem i bilen, på båten, solcellsladdare eller från ett extra-batteri till telefonen. På resandes fot blir då också möjligt att skippa laddaren och förhoppningsvis kunna dela laddningsutrustning med någon annan elektronisk enhet som man redan har med sig, t.ex. mobiltelefonen med hjälp av en liten smidig adapter.

Smartnovas smarta lösning att ladda med en USB-kontakt.
Smartnovas smarta lösning att ladda med en USB-kontakt.

Vinnare: Om man bara rör sig i hemmets trygga miljöer så är absolut en laddningsdocka ett smidigare sätt att ladda en babymonitor på, men troligtvis är du den lite mer äventyrligare föräldern och då är Smartnovas laddning den klara testvinnaren.

Räckvidd

När det gäller räckkvidden på de två enheterna har vi inte gjort några analytiska tester när vi testat dem vid olika avstånd. När vi använt dem har vi sällan märkt att att räckvidden varit ett problem. Någon enstaka gång har vi märkt att räckvidden inte funkat men då har båda enheterna bra varningssignaler för detta. Annars har de fungerat med räckvidd när vi både varit ute och inne med tjocka väggar. Enligt specifikationerna har de följande räckvidder.

Padwico 850: 500 meter

Smartnova: 450 meter

Sammanfattning

Totalt sett för målgruppen “aktiva föräldrar” som utebarn.se riktar sig till, så vinner Smartnova. Displayen fungerar utomhus i dagsljus, den är lätt att ladda från olika strömkällor via USB och hål för att fästa snöre runt halsen för att bära med sig i olika situationer.

Men för målgruppen som mestadels sysslar med innesitteri så är Padwico 850 bättre. Den är mindre i storlek, enkel att ladda med de stationära laddningsstationerna och knapparna är intuitiva och enkla att använda.

Läs mer om Smartnova på leverantörens hemsida

Läs mer om Padwico 850 på leverantörens hemsida