Alla på snö!

Det som började som ett pilotprojekt i Norrköping år 2008 är tio år senare en stor succé. Fler än 100 000 fjärdeklassare och 4 950 gymnasieungdomar har nu aktiverats fysiskt genom Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö. I årets upplaga ingår hela 50 kommuner – från norr till söder.

Alla på snö startade som ett pilotprojekt tillsammans med Norrköpings SK. Fredrik Söderlund, Norrköpings alpina var med från starten:

– Jag känner en enorm stolthet när jag tänker tillbaka på hur bra detta blev. Tänka sig, att det som startade här i Norrköping nu är ett landsomfattande projekt som fått många att upptäcka nyttan och glädjen med fysisk aktivitet.

Allt fler barn och ungdomar blir stillasittande inomhus, speciellt under vinterhalvåret. Genom Alla på snö vill Svenska Skidförbundet ge barn en dag då de får utforska och upptäcka olika roliga sätt att glida på snö, detta för att förhoppningsvis väcka ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.

– En av de viktigaste framgångsfaktorerna var att kommunens lärare fick gå Gymnastik och Idrottshögskolans (GIH) utbildning ”Skidåkning i skolan”. Utbildningen gav lärarna de verktyg de behövde för att öka mängden fysisk aktivitet för eleverna, säger Charlotta Bürger Hyllienmark ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Under en Alla på snö-dag bjuds fjärdeklassare från olika områden i kommunen under skoltid in till en dag på snö.

– Vi valde att sikta in oss på just fjärdeklassare eftersom barn i tioårsåldern är inne i en fas då de kan utvecklas bra motoriskt, säger Charlotta.

Alla på snö

Några som har stöttat Alla på snö ända från starten är SkiStar AB som bland annat har hjälpt till med skidutrustningen så att verkligen alla som deltar ska kunna åka.

– Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö ligger oss varmt om hjärtat. För oss betyder det mycket att kunna inspirera barn till en hälsosam livsstil och ett aktivt friluftsliv, säger Linda Morell, Reklam- och PR Chef SkiStar AB.

För att det ska vara möjligt att genomföra Alla på snö krävs ett bra och nära samarbete med en skidanläggning.

– Vi är oerhört stolta och glada att över 40 skidanläggningar runt om i Sverige har stått värdar för Alla på Snö som gör det möjligt för fler barn och ungdomar att uppleva snöglädje, pröva folksporten skidåkning och få kunskap som snö. Folkhälsan är oerhört viktig aspekt för oss. Det är också en påminnelse om skolans viktiga roll för att förverkliga läroplanens intentioner, säger Titti Rodling, vd svenska skidanläggningars organisation.

Det gäller att barnen har en positiv och säker upplevelse under dagen, därför utbildas gymnasieungdomar från kommunens barn- och fritidsprogram till Alla på snö-ledare. På detta sätt engagerar Alla på snö även tusentals ungdomar. Bland både fjärdeklassare och gymnasieelever finns många som aldrig tidigare har stått på ett par skidor eller en snowboard.

Pierre Hallgren, elevassistent på Ljuraskolan, var en av lärarna som fick gå fortbildningen ”Skidåkning i skolan” som genomfördes av GIH:

– På vår skola har Alla på snö blivit en tradition, alla vet att i årskurs 4 är det dags. Att få vara med och sätta ett frö av snöglädje och fysisk aktivitet tidigt i livet är fantastiskt. Det som barnen lär sig innan, under och efter Alla på snö-dagen finns kvar både i tanken och i muskelminnet livet ut, som att lära sig att cykla!

Alla på snö

Norrköpings SK fortsatte under åren att satsa på Alla på snö, det växer fortfarande för varje år. Sedan starten 2008 har över 14 500 fjärdeklassare i Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik bjudits in till Yxbacken.

– Jag känner stor tacksamhet till Alla på snö-organisationen som för 10 år sedan hade en idé som blev verklighet. Det krävs mod och tålamod att skapa en så proffsig organisation som finns idag. Det är tack vare att kommunen, Yxbacken, Norrköpings SK, övriga föreningar och Svenska Skidförbundet gör allt för att ge eleverna den bästa upplevelsen som Alla på snö överlever. Vi ser fram emot minst 10 år till! säger Henrik Almström, lärare i idrott och matematik på Svärtingehus skolan.

Det officiella 10-årsfirandet för Alla på snö sker den 9 februari, platsen är förstås Norrköping – där allt en gång startade.

– Alla på snö har gått från ett pilotprojekt till en välbeprövad och fungerande modell. Vi har märkt en ökning av föreningsmedlemmar i de kommuner där Alla på snö har blivit ett stort och återkommande evenemang. Det gläder oss mycket eftersom vi vill att skidåkning ska vara en naturlig del av fritiden för alla barn, säger Charlotta Bürger Hyllienmark.

Mer information: allapasno.nu

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *