Stokke MyCarrier

Grundinformation Stokke MyCarrier

Sittställning: grodposition när barnet är vänt mot bäraren (hängande ben vid framåtvänt barn)
Bärsätt: mot bröstet, framåtvänd, på ryggen
Vikt: 610g för ryggplattan, 450g för magselen och 380g för ryggselen
Bärsystem: ergonomiskt midjebälte, ryggplatta och vadderade axelremmar
Förvaringsfickor: Två små på höftbältet
Barnets vikt o längd: 3,5-15kg samt från 53cm i magläge. Från att barnet kan sitta själv utan stöd i ryggläget.

stokke bärsele

Testpersoner

Stokke MyCarrier bärsele har vi använt dagligen till båda våra barn under lång tid. Många timmars testande! Stora E började sitta i selen vid ca 2 månaders ålder då han blev för tung för att sitta i den Babybjörn Original vi först hade. Då stora E var ett barn som ogärna sov i vagn eller säng hade vi ett stort behov av en bärsele som var bekväm att bära länge! Lilla E har också burits mycket i vår Stokke MyCarrier bärsele, från ca 1,5 månads ålder. Främst är det vi föräldrar som burit, men även mormor har burit kortare stunder.

A har burits i Stokke MyCarrier bärsele kortare stunder.

Att ta av och på selen

Enkel att ta på då ryggplattan träs på som en ryggsäck och sedan fästs magselen på med olika spännen. Slutligen placeras barnet i magselen och justeringar av de olika spännena görs. Detta känns säkert och relativt enkelt att göra och ger en möjlighet att få en bärposition som verkligen passar. Nackdelen är att det är många spännen som kan justeras och innan en har förstått alla remmar och spännen verkar selen lite krånglig.

stokke mycarrierRyggselen fästs på ryggplattan först, sedan placeras barnet i selen och slutligen lyfts bärsele och barn upp på ryggen och sedan spänner en åt bärselen efter behov. Detta upplevs som lite läskigt första gången men bärselen har ett smart handtag för att lyfta upp inför att trä i armarna och när en väl har gjort det är det relativt smidigt ändå!

Justering av selen

Alla spännen nås av bäraren även då barnet sitter i. Gäller dock ej barnets axelspännen på ryggselen. Justeringarna på bärselen är bra och ger en möjlighet att få en bärposition som verkligen passar bäraren och där barnet faktiskt sitter bra. Nackdelen är att spännena är ganska många och att det därför upplevs som lite krångligt att justera selen innan en har lärt sig den ordentligt.

Att trä i och ur barnet

Att sätta barnet i selen görs enkelt själv då magselen används. Då tas bärselen på och sedan placeras barnet i. Om barnet somnat och du vill lägga ner det går det bra att knäppa loss hela framdelen/magselen och lägga ner i vagn eller säng. Vi har ofta gjort så och sedan låtit barnet sova vidare med magselen under sig.

Då ryggselen används är det lite bökigare att placera barnet i selen men ett trick kan vara att trä på bärselen bakochfram medan barnet placeras i.

Hur bekväm att bära?

Den stabila ryggplattan gör Stokke MyCarrier bärsele till en av de stabilaste och mest bekväma bärselar jag provat! Tyngden fördelas bra och du får i princip ingen belastning på bröstryggen som många andra selar ger. One of a kind i bekvämlighet även när barnet måste bäras många timmar om dagen! Tyvärr är det dock så att den uppdaterade versionen av bärselen inte är lika bekväm att bära längre stunder. Detta då den nya ryggplattan saknar den stora hårda plattan som fördelade tyngden över hela ryggen.

Hur bra sitter barnet?Stokke bärsele

Små barn på några månader sitter riktigt bra när en spänner åt så att selen sitter tight. När lilla E 6 månader sitter i selen är det lätt att justera huvudstödet så att hon ser ut bra trots att hon sitter med magen mot mig. När hon sedan somnat och huvudstödet behövs är det lätt att fälla upp. Huvudstödet går att justera så att det sitter bra men om en ska gå en rask promenad kan visst extra stöd av en hand ibland behövas.

Stora E 12 månader satt fortfarande bra i magselen vänd mot oss men när vi provade ryggselen upplevde vi hela bärandet som väldigt svajigt. Stokke skriver själva på sin site att ”Ryggselen ger barnet det högsta sittläget för en enastående panoramautsikt över världen”, men det tyckte inte vi var någon fördel. Det gjorde istället att vi vid vandringar/längre promenader istället valde att använda vår Ergobaby Original. Främst beror det nog på att det känns som att barnets tyngdpunkt hamnar en bit ut från kroppen på bäraren och ju tyngre barn desto mer känns detta av.

Tillägg juli 2016 – Vi har nu också testat Stokke MyCarriers uppdaterade version och ryggbärandet är riktigt bra!! Både lilla E 8mån och stora 3 år sitter bra! Mycket mer stabilt än den förra versionen!

Nu är stora E 2,5 år och precis 15kg. Skulle bedöma det som att han fortfarande skulle kunna få plats i selen men skulle jag behöva bära honom hade jag hellre valt Ergobaby Original än Stokke MyCarrier.

Att packa med sig

Går ej att packa ihop särskilt mycket. Tar mycket plats när den inte används, särskilt eftersom att ryggplattan är så styv och otymplig. Lite knöligt när en vill ta bärselen med sig ex. under vagnen eftersom den inte går att rulla ihop/packa ihop direkt. Den nya uppdaterade versionen av Stokke MyCarrier är dock betydligt smidigare att packa med sig då ryggplattan fått en ny utformning.

Smarta detaljer

Små sidofack på midjebältet rymmer exempelvis nycklar och mobiltelefon!Stokke MyCarrier

Sammanfattning

Stokke MyCarrier bärsele är en genomtänkt bärsele med många smarta detaljer. Den stabila ryggplattan gör visserligen selen svår att packa ihop och ta med men gör att det är så mycket bekvämare att bära än de allra flesta andra bärselar. Passar bäst för barn 1-15 månader upplever vi för sedan finns det andra bärdon som fungerar bättre för att bära på ryggen.

Den hårda ryggplattan är inte helt bekväm om en vill bära med sig sitt barn på en längre vandring och även ha en större ryggsäck på ryggen. Det går men är inte optimalt.

Köp Stokke MyCarrier bärsele hos Lekmer.se

Share This