7 smarta detaljer på en vinteroverall

Vi har samlat ihop en lista på 7 smarta detaljer på vinteroveraller! Vilka är dina favoriter? Eller tycker du annorlunda? Kommentera gärna inlägget med dina tankar och erfarenheter!

Overallen som är exemplet på bilderna nedan är en overall från Didriksons.

Gummiband under foten

Absolut bästa detaljen! En nödvändighet för att inte overallen ska kasa uppåt och ge en glipa mellan overall och sko/känga/stövel. Finns i olika material, ibland endast resårband, ibland av gummi och ibland klädd med ett grövre tyg. Olika fördelar och nackdelar. Jag (Emma) föredrar den helt gummerade varianten då jag upplever att den tenderar att hålla bättre.

7 smarta detaljer på en vinteroverall

Justerbar midja

Olika barn har olika former. Och vad är då bättre än att ha en overalljustering i midjan? För att kunna anpassa efter barnets form och modell och för att kunna anpassa efter hur mycket kläder barnet har under.

Spänn åt midjan för att få overallens passform tajtare och därmed minska risken att den kasar neråt och ger häng. Spänn ut när barnet har en fleecetröja under för att det är lite kallare. Spänn åt när barnet vill ha en tajtare passform för att öka smidigheten eller spänn ut för att ge rymd och större rörelsefrihet inuti overallen.

7 smarta detaljer på en vinteroverall7 smarta detaljer på en vinteroverall

Fickor stora nog för att vantar ska få plats!

Har du barn som alltid har vantar på dig? Då har du inget behov av fickorna. Om du inte har en liten stensamlare vill säga…. Vi gillar bäst overaller som har två (!) fickor, en på varje sida. Så att barnet själv kan stoppa ner en tunn vante i varje ficka. Och stänga med blixtlås. För oss en nödvändig detalj bland våra 7 smarta detaljer på en vinteroverall!

7 smarta detaljer på en vinteroverall

Förböjda knän och armbågar

Ökar smidigheten då overallen från början är förberedd på att exempelvis krypas i eller klättras i!

7 smarta detaljer på en vinteroverall7 smarta detaljer på en vinteroverall

Snölås!

Här är en detalj som verkligen har sina för- och nackdelar. Fördelen med snölås är att du kan ha en tunnare vante innanför och att snön har svårare att leta sig innanför mudden och in på kläderna under.

Nackdelen är att det lätt blir för tajt precis i mudden och att händerna därmed lättare blir kalla. En rejäl vante som går att dra utanpå overallen kan dock lösa detta problem, men långt ifrån alla långa vantar sitter på bra om de dras utanpå.

Läs mer om två vantar vi testat och utvärderat, Everest vintervante samt Gneis skalvante (barnets OCH föräldrarnas favorit hemma hos oss!!).

Köp Gneis vantar.

7 smarta detaljer på en vinteroverall7 smarta detaljer på en vinteroverall7 smarta detaljer på en vinteroverall

Extended size

Något jag (Emma) personligen aldrig använt men har förstått är en uppskattad funktion. De overaller vi haft har alla haft möjligheten att förlänga storleken. Och det på det sättet att skalet på overallen är i fullängd hela tiden men fodret har haft ett veck som har gått att sprätta upp och lägga ner.

Tanken är att efterhand som barnet växer så går det att förlänga längden på ärmar och ben för att på så sätt låta overallen ha bra passform hela säsongen, eller kanske till och med två säsonger. Men vi har som sagt aldrig haft användning för det då våra barn framför allt har tagit längdskutt under sommar och höst och därmed lätt kunnat ha vinteroverallen under hela vintern.

7 smarta detaljer på en vinteroverall

Justerbar luva

En luva ska gå att justera! Framför allt i längsled så som bilderna nedan visar. Detta gör att luvan inte faller ner över ögonen på barnet. Fungerar kanon!

En luva ska också gärna gå att dra åt runt ansiktet, alternativt ha en bra pälskant. Detta för att minska risken för att blåst och regn/snö ska kunna leta sig in i luvan och på så sätt kyla ner barnet.

7 smarta detaljer på en vinteroverall7 smarta detaljer på en vinteroverall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *