10 tips på hemester i corontän-tider under påsken
Ingen kan väl ha undgått att få ställa om något i sitt liv de senaste veckorna. Och jag gillar den där tanken på att vi ställer om, inte ställer in. #viställeromviställerintein . Så vi tänkte ge er 10 tips på hemester i corontän-tider! 10 tips på hemmasemestergrejer att göra i karantän, för att skydda våra riskgrupper och för att gör det du kan i det stora hela. Och passa på att njut ute så mycket ni bara kan! Mycket tyder på att det gör oss gott, på ett eller annat sätt!
1. Promenadbingo
Ta ut barnen på ett promenadbingo. Det ni möter i er närmiljö ska omvandlas till en aktivitet och får sedan kryssas av på er bingobricka. Se intruktionsfilmen nedan och ladda ner bingobrickan gratis här.
2. Gör en egen konstrunda
För många innebär påsken konstrunda. Låt barnen (och ni vuxna) pyssla, måla, pärla antingen inne eller ute och sätt sedan upp era konstverk ute. Gör ett pärlplatteträd på gården eller i trädgården, häng upp teckningarna på staketet eller häng upp fina färglada band i en buske. Låt sedan grannarna komma på vernissage (en familj taget, på behörigt karantän-avstånd… ). :)
3. Bestig ett berg på hemmaplan!
Att i barnens fantasivärld låta en kulle bli ett berg kan få bli ett heldagsäventyr! Packa tillsammans matsäck och andra viktiga äventyrsgrejer som ni behöver för att blir riktiga äventyrare som bestiger berg! Hitta en större eller mindre kulle i ert närområde och ge er ut! (Och för er som är för krassliga för att ge er ut också en liten stund så bygg ett berg av täcken och kuddar, eller ta dig an tvättberget och ladda för äventyr en annan dag… :) )
Detta tips är en av våra 53 Utemaningar vi publicerade under 2019, och alla dessa går ju såklart att göra också 2020… :)
4. Åk till stranden
Också en lite sval aprildag kan det vara riktigt härligt att vara på stranden! Risken är väldigt mycket mindre att det är knölfyllt på det sätt som stranden kan vara en varm sommardag. Och barnen har minst lika roligt med att gräva och plaska i vattnet som när temperaturen är över 20…. Det handlar liksom bara om att klä dem vettigt för utflykten!
5. Äggjakt med rörelseglädje!
Kanske har ni sparat ett gäng gamla påskägg i förrådet? Plocka fram dem allihop och göm dem i trädgården/parken/på gården/i skogen. Men innan ni gömmer dem så printa ut (eller skriv av för hand på en vanlig lapp) våra Aktivitetskort och lägg en eller två aktiviteter i varje påskägg. Gå sedan ut tillsammans och leta upp äggen och gör aktiviteterna! Aktivitetskorten kan du såklart ladda ner gratis här nedan:
Aktivitetskort för barn 2-5år
Aktivitetskort för barn 6-10år
6. Hoppa i vattenpölarna!
Regnar det? Klä på bra er allihop, även småförkylda äventyrare kan vara ute en stund i friska luften. Plaska, stampa och se hur mycket vatten ni kan stänka! Läs gärna hela vårt inlägg om att hoppa i vattenpölarna!
7. Påskpynta ute
Gör en stor version av årets påskris! Sätt tygfjädrar eller tyll i en buske eller ett träd och gör vår värld glad och färgrik! Kanske har ni några små kycklingar gömda i någon låda? Gör en liten minivärld för dem!
8. Gör ett stenmemory
Plocka ett gäng stenar när ni som i tips 4 ovan är på stranden eller gå ut i närmsta park och leta. Ta hem ett jämnt antal stenar som ni sedan målar eller sätter klistermärken på. Sedan kan ni spela stenmemory!
9. Vandra med övernattning
Gör påskhelgens långledighet till årets första utenatt! Packa väskan och ge er ut, vandra en bit och njut av stjärnklara nätter och soliga dagar! För det är i alla fall vad vi önskar att påskhelgen bjuder på! :)
Vill du ha tips kring ämnena vandra med barn och sova ute med barn? Missa inte att kolla in hela vår Kunskapsbank!
10. Åk till Blåkulla!
Klä ut er till påskkärringar och påskgummar, påskharar och kycklingar! Är ni alla friska kan ni kanske våga ringa på och sjunga en sång för en granne (som inte är en riskgrupp!) annars får ni ställa upp barnens alla dockor, gosedjur och legofigurer och låta dem vara publik! Glöm inte att gå ut och hitta er varsin lång pinne som kan vara en kvast!
Med reservation för att det kan ske snabba förändringar i hur rekommendationerna för karantän, resor, utflykter osv kan såklart också våra tips ovan behöva justeras. Men vi tänker att ni är kloka människor och håller er uppdaterade på Krisinformation.se för att ha koll på senaste faktan. Och modifierar efter behov. Var rädda om er!
Relaterat innehåll
-
Babymonitor för utefamiljen
Inga kommentarer | dec 13, 2016
-
Veckans Utemaning – Varför gör vi det?
3 kommentarer | dec 27, 2018
-
75 – Kasta stenar i havet
Inga kommentarer | okt 28, 2016
-
Roadtrip via Lofoten med tre barn
Inga kommentarer | jul 5, 2018