Vattenflaskor till barn är roligt! Det finns massor av olika flaskor att välja mellan och det kommer ut nya varianter hela tiden. Det har absolut blivit en större grej de senaste åren. Delvis har det förmodligen med diskussionen kring plastens vara eller icke vara att göra. Men också för att vi blir mer och mer mobila och rör oss från hemmen i större utsträckning. Många förskolor rekommenderar dessutom att barnen har en personlig flaska liggande på hyllan för att barnen själva ska kunna dricka när de är törstiga.

Att få barn att dricka tillräckligt kan för många föräldrar skapa en stress i vardagen. Framför allt när barnet är mycket aktivt och det under sommartid är varmt brukar det från många föräldrar höras oro om huruvida dess barn får i sig tillräckligt med vätska. Ett sätt att locka barnet att dricka kan vara att låta barnet ha en egen rolig flaska. Det ger dessutom dig som förälder en överblick på mängden vätska barnet druckit! Dock tror jag att så länge barnet är friskt, kissar och bajsar regelbundet och inte har alltför koncentrerad urin (eller är förstoppad) så dricker barnet tillräckligt mycket.

Läs vad 1177 skriver om barn behov av vätska.

Här följer en liten köpguide till dig som ska köpa vattenflaska till barn.

vattenflaska till barn

Storlek på flaskan

Först och främst är det smart att välja storlek på flaskan utefter barnets ålder och storlek på händerna! Barnet ska enkelt kunna greppa om flaskan med ett eller två händer. Om barnet själv bär sin packning på utflykten är det bra om inte flaskan är alltför stor och därmed blir tung för barnet att bära. Men det är samtidigt viktigt att flaskan rymmer tillräckligt mycket vatten för att räcka för hela utflykten om inte vatten finns att fylla på någonstans under dagen. Vad som är lagom för just ditt barn kan alltså skilja sig från ett annat barn.

Vi har själva använt en flaska på ca 3dl för de yngre barnen, upp till ca 5-6år. För de lite äldre barnen har vi använt en vattenflaska som rymmer ca 5dl.

Drickpip

Det går att välja mellan olika sorters drickpipar. Det finns både öppningsbara och fasta. Men det finns också de flaskor (ex. Nalgene) som har en större öppning och en lös drickpip i silikon eller plast att sätta i öppningen (under locket även när locket är stängt).

vattenflaska till barn

Det absolut viktigaste är att flaskan håller TÄTT! Det finns inget tråkigare på utflykt än när allt i ryggsäcken är blött för att vattenflaskan har läckt…

Fråga gärna i butiken om de kan garantera att flaskan håller tätt och hur lätt drickpipen öppnar sig. Billigare sportflaskor har en tendens att lättare öppna sig i ryggsäcken än dyrare flaskor eller flaskor med vridbar pip eller kork.

Lock eller inte?

T.ex. SIGG-flaskan har ett separat lock ovanpå sin vridbara pip. Men på båda våra SIGG-flaskor har fästet till locket gått sönder och vi använder dem därför utan lock… :)

Locket är nog inget som är avgörande när du ska köpa vattenflaska till barn såvida inte locket är det som gör att flaskan ska hålla tätt.

Att rengöra flaskan

Många flaskor (såsom SIGG och Klean Kantean) med drickpip är väldigt svåra att rengöra. Vissa flaskors pip går att dela och rengöra men är ändå svåra att få helt rena. Risken är stor att det bildas små svarta prickar (som är mögel…) i flaskan. Då är det en stor fördel att istället använda flaskor med större öppning (ex. Klean Kanteen utan pip eller Nalgene) som lättare kan rengöras.

Vissa flaskor går att köra i diskmaskin, något som är väldigt praktiskt! Och som kanske i ärlighetens namn ökar sannolikheten för att flaskan blir diskad ordentligt lite oftare…. ;)

vattenflaska till barn

Plast eller metall?

Hur ska en tänka och resonera? Det är ett val var och en får göra. Mer om det går att läsa på massor av ställen på nätet och vi går inte in på det närmare här! Vi själv använder både saker av plast och av metall, personligen tror jag att det viktigaste är att inte skapa allt för hårda principer för sig själv… det skapar nog både stress och frustration när en hela tiden måste anpassa alla val efter sina satta principer.

Några olika exempel på bra flaskor

Läs gärna vårt test av vattenflaskor för barn

SIGG

SIGG-flaskor är riktigt bra flaskor! De finns liksom de flesta andra både anpassade för vuxna och barn. Till barn finns de i två storlekar och då med drickpip och med mängder av olika roliga tryck!

En SIGG-flaska är praktisk då den inte läcker när man stängt den. Ett lock skyddar drickpipen mot smuts när man har den med sig. En liten smart detalj är dessutom att locket inte går att stänga om man inte stängt pipen genom att vrida den! Alltså, ingen läckande vätska i ryggsäcken! :)

Nalgene

Nalgene är en typ av flaska jag själv använt under snart 20 år. Och då har jag bara behövt byta till en ny flaska en gång, så bra är kvalitén! Numera har vi dock ett antal olika färger och storlekar…. :) De största flaskorna är på 1L och har en stor öppning med möjlighet att ha en mindre drickpip inuti. Mellanflaskorna är på 0,5L och finns i två olika storlekar på öppningarna. Och sen har vi även haft en med drickpip för barn.

Nalgene Grip-n-Gulp 0,375L är en vattenflaska jag verkligen kan rekommendera! Ett spillskydd finns på insidan av locket och gör att flaskan är tät men ändå går att dricka ur utan att öppna några korkar! Speciellt anpassad för små barn. BPA-fri plast. Kan diskas i maskin. Denna flaska passar bäst för de allra minsta barnen, som ev. fortfarande använder pipmugg. Drickprincipen i denna flaska är nämligen densamma. För barn som däremot aldrig haft spillskyddet inuti pipmuggen eller som är för stora för pipmuggen så lär nog inte denna flaska bli en favorit… Det är nämligen lite för trögt att dricka ur den så barnen får bara i sig lite vatten åt gången.

Klean Kanteen

Klean Kanteens vattenflaskor har vi inte själva provat men de är väldigt populära! Gjorda av metall och har en stängbar drickpip. Finns i olika storlekar, både till barn och vuxna. Och har en ögla i toppen som gör att du kan fästa flaskan utanpå ryggsäcken. De har en som är 355 ml som kan vara lagom för barn: Kid Kanteen Sport eller Kid Kanteen Sippy

Köpa vattenflaska till barn