Många är de som reser med barn, kortare eller längre resor, och många är de som har funderingar kring just detta. Vi vill avdramatisera och göra det möjligt för de som är oroliga att faktiskt ge sig iväg. Här samlar vi information och tips och trix som kan hjälpa just dig när du ska på resa med barn. Ditt eller någon annans barn! Har du några specifika frågor eller tycker vi skall komplettera med något mer är du alltid välkommen att höra av dig till oss

Flyga med barn

resa med barnAtt flyga med barn går oftast väldigt bra, även om oron i förväg nästan kan ta kål på den mest härdade föräldern. Det du kan göra för att göra resan så smidig som möjligt är att förbereda dig noga. Packa med mat, leksaker och tålamod. Framförallt tålamodet är bra att utrusta sig med, då det kommer att gå alldeles utmärkt om du bara bestämmer dig för att det kommer att gå fint. Ditt barn känner av ditt känslotillstånd och så länge du är avslappnad och låter barnet utforska och busa lite lagom kommer det fungera. Barn under 2 år flyger gratis mot att de sitter i ditt knä. Har du sedan tur och flyget inte är helt fullt kan du ibland lyckas flörta till dig någon extra plats för att få lite mer plats för dig och barnet. Men räkna inte med det då det ibland kan vara fullt.

Mat på flyget

Barn under 2 år flyger som sagt gratis mot att de sitter i ditt knä. Detta innebär också att du själv måste ha mat med till ditt barn, alternativt beställa mat hos flygbolaget till resan. Vi har aldrig haft några problem med att få med mat in genom säkerhetskontrollen. Barnmat och mat till barn är i en egen kategori. Senast vi flög fick vi även ta in vatten så länge vi sa att det var till barnet.

Fika! Låt barnen mumsa på morotsstavar, russin, havrefras eller äpplebitar. Plockmat är både lite mellanmål om inte måltiderna faller de små i smaken samtidigt som det fördriver lite tid.

Packa gärna med några extra omgångar välling eller gröt eller några extra smörgåsar. För om flyget blir försenat är de få saker som stressar så som att barnet börjar bli hungrigt och du vet att den enda vällingdosen är nödvändig för barnet att somna…

Sysselsättning på resan

– Alla barn, oavsett ålder, kommer att få stunder av rastlöshet under flygturen. Den kan oftast botas genom en kort promenad i gången fram och tillbaka. Om du som förälder sätter ett leende på läpparna är sannolikheten dessutom större att dina medpassagerare tycker att dina barn är charmiga och hjälper dig att busa lite med dem, eller åtminstone ge dig en bekräftande blick och ett leende tillbaka.

– Packa en liten väska/ryggsäck/tygkasse med barnets leksaker för resan. Låt det lite större barnet vara med och packa ner favoritleksakerna och se själv till att komplettera med några så att urvalet blir brett. Även om ditt barn ex. gillar bilar kan några böcker och några lego/duploklossar vara bra alternativ när bilarna kört tillräckligt många meter på det lilla nedfällbara bordet.

– Slå in några små nya leksaker i paket som du kan ge till barnet efter hand under resans gång. Att öppna paket är roligt och nyhetens behag kommer sysselsätta barnet! (Spara gärna ett par paket till hemresan för även den kan vara lång…)

– Ladda smartphone/ipad eller minidvd med filmer och sånger. Även det lilla barnet kan en stund sysselsätta sig med detta. Glöm inte hörlurarna pga ljudvolymen från motorerna på planet och för att inte störa medresenärer i onödan! Hörlurarna kan även vara bra till de inbyggda underhållningssystemen som ofta också har ett bra utbud för barn. Dock troligen inte på svenska.

– Pyssel! En ny målarbok och några färgpennor eller kritor är bra sysselsättning för stillasittande små resenärer.

– Flesta flygbolag delar ut någon typ av underhållning till barn. Som ex ett gossedjur till de minsta eller en målabok eller ett spel. Men räkna inte med det.

Läs också gärna våra 10 aktivitetstips för barn 1-5 år!

Andra smarta tips för att förenkla flygresan

Ta med en bärsele för att bära ett sovande eller vaket barn mellan olika gater om ni ska bytlångresa med barna flyg. Har ni inte vagn med er kan det bli bökigt utan. Långt ifrån alla flygplatser lånar ut vagnar. Många gånger får du dessutom gå igenom säkerhetskontrollen med barnet kvar i selen! Det är även skönt att ha selen på flyget för att ex natta ett barn.

Packa redan innan du åker hemifrån alla vätskor från necessären i en liten plastpåse överst i handbagaget. Enkelt att plocka ur och lägga separat vid säkerhetskontrollen.

Packa även barnmat och vällingflaskor lättåtkomligt och lätt urpackat då säkerhetspersonalen ofta vill kontrollera detta för att godkänna att du tar det ombord på planet. Hur personalen kontrollerar maten kan skilja sig från olika flygplatser. Ibland håller de ett provpapper ovanför vätskan på en öppen flaska innan de för in pappret i sin kontrollapparat, andra gånger röntgar de burkarna eller låter dig ta maten med dig bara för att du säger att det är barnmat.

Boka om möjligt flygresan så att flertalet timmar är på ”barnets natt”. Detta kan förenkla då barnet naturligt är trött och förhoppningsvis lättare somnar och sover genom resan. Å andra sidan kan detta bli jobbigare för dig som förälder att behöva vara vaken på ”natten” ifall barnet inte lyckas somna. Vår erfarenhet säger att det var enklare att åka på barnets inställda nattimmar, men allt är ju såklart olika från barn till barn. Kanske är det smidigare att komma fram på en viss tid på dygnet eller så finns det inte så mycket att välja på och då går det säkert bra ändå.

Ha med en flaska med vatten, tuggummi, napp eller något annat som kan hjälpa barnet att svälja när planet lyfter och landar. Då minskar ni risken för att barnet får ont i öronen. Detta är ett vanligt problem för barn och en relativt vanlig anledning till att barn skriker just vid dessa tillfällen. Underlätta för ditt barn så mycket som det går.

Har du ammande barn med dig kan det vara en bra idé att amma i samband med start och landning. Detta lugnar och gör dessutom att barnet sväljer (tryckutjämnar) och förhindrar lock för öronen. Just under take off och landning skall dock barnen sitta med ryggen mot dig enligt säkerhetsrutinerna.

Tidsomställning och jetlag

Om en tidsomställning är lite bökigt för en vuxen kan man lätt föreställa sig hur konstigt det är för ett barn som inte har förmågan att förnuftsmässigt ställa in sig på omställningen. Det kan absolut ta några dagar för barnet att komma lite mer rätt på den nya tiden. Hur länge är precis som för oss vuxna väldigt individuellt. Men försök anpassa sovtider enligt den nya tiden redan under resan genom att förskjuta eventuella sovpass åt ”rätt håll”. Kan vara en utmaning att hålla ett trött barn vaken. En får vara kreativ.

Vaccinationer?!

Hur vet jag vilka vaccinationer som behövs för mitt resmål? Hur är det med det allmänna vaccinationsprogrammet? Hur stor risk utsätter jag barnet för när det kanske inte hunnit få alla sprutor som jag som vuxen har fått? Fråga din BVC eller/och vaccinationscentral så hjälper de dig. Om du skall resa innan ditt barn är 1,5 år kan det vara möjligt och lägligt att tidigarelägga en vaccinationen mot Mässling, Påssjuka, Röda hund som barnen normalt får när de är 18 månader. Denna är möjlig att få redan innan barnet är 1 år om ni skall resa. Barnet får dock även vaccineras när det är 18 månader då det håller inte när de får det så tidigt. Dock är det inte möjligt att vaccinera barn om är under 1 år för Hepatit A. Så om du skall resa till länder där det finns risk för smitta av Hepatit A, som sprids via ex mat, får man tänka till lite. När vi reste med A som var 10 månader såg jag till att fortfarande amma så vi hade det som en backup och det är jag i efterhand ytterst tacksam för att vi gjorde.

Men bäst är alltså att stämma av med din BVC-sköterska ang vaccinationer.

Tvekar du över att resa med barn och har några frågor som vi kanske kan hjälpa till med? Eller har du några tips som dy tycker vi skall lägga till när det gäller att resa med barn? Hör av dig till oss!