Köldskador

När barnet (och även vi vuxna för den delen!) är ute när det är kallt (eller om det blåser mycket, se köldeffekt vind nedan) är det lätt att få köldskador om man inte upptäcker och begränsar förfrysningstendenserna i tid!

Hur kan jag förebygga köldskador?

Genom att se till att barnet är torrt och klätt efter väder har du gett det bästa förutsättningarna för att hålla värmen. Se till att barnet är aktivt och rör på fingrar och tår.köldskador

Läs mer om att klä sig rätt enligt lager på lager-principen. 

Men de bara huddelar så som kinder och näsa är svåra att ”klä på”. Där kan man dock smörja med någon form av fet kräm. Undvik dock de salvor som innehåller vatten då dessa har en högre tendens att frysa mot huden och därmed öka risken för ju köldskador.

Ett exempel på en salva som skyddar mot väder och vind är Weledas Calendula Weather Protection Cream.

Låt bli ansiktstvätten den morgon som barnet ska ut i kylan! Tvätta ansikte på kvällen istället så hinner ansiktet bygga på sitt normala skyddslager av fett under natten.

Hur ser köldskador ut?

Det första som händer är att huden blir vit och kall och sedan försvinner känseln i detta område. Oftast är det kinder, nästipp, örsnibbar, fingrar och tår som drabbas.

I nästa steg blir huden hård och vitgul, kanske med blåmarmorerat mönster. Detta är en allvarligare form av köldskada som ofta ger bestående men. Har man dessutom försökt värma upp kroppsdelen i 20-30 min utan att den ser normal ut anses det också som en djupare förfrysning.

Vad ska jag göra åt köldskador?

Viktigt är att se till så att den med köldskador är torr och tillräckligt varm om resten av kroppen. Så om det behövs så byt till ett torrt ombyte på barnet och klä kanske på det en extra tröja. Mössa är av högsta vikt eftersom mycket värme försvinner ut genom kroppen via huvudet!

En köldskada ska så snabbt som möjligt värmas upp! Avbryt exponeringen av kylan och påbörja en långsam uppvärmning. Om det däremot inte kan garanteras att den köldskadade kan hållas varm ska man vänta med att påbörja uppvärmning.

Värm den skadade kroppsdelen hud mot hud. Fingrar kan värmas i armhålor, fötter på någon annans mage. Det finns en fördel med att låta någon annan värma upp dig, det är ofta effektivare och lättare än att försöka värma upp mot sin egen hud. Om man försöker värma upp den skadade huddelen med en extern värmekälla ska man vara ytterst försiktig så att man inte istället bränner huden som i det skadade läget t.ex. inte har full känsel.

Det du däremot INTE ska göra med en köldskada är att gnugga den med snö eller is! Detta förvärrar skadan.

När du värmer upp skadan kan huddelen både bli röd och göra riktigt ont, men fortsätt ändå att värma upp! Du ska hålla på till kroppsdelen fått normal färg och känsel.

Läs mer om köldskador på Sjukvårdsrådgivningens sida 1177.

Köldeffekt vind

I stora delar av vårt land kan vi räkna med tidvis mycket blåst och alla har vi väl upplevt hur isande kall vinden kan vara en fuktig novemberdag eller en bitande kall januarimorgon? Men hur mycket ”kallare” blir det när det blåser?

SMHI har en bra tabell (se nedan) som visar köldeffekten av vinden. Denna tabell visar hur mycket ”kallare det blir” vid olika temperaturer och beroende på hur mycket det blåser. Här blir det tydligt att det inte räcker med att bylta på barnen varma kläder utan vi måste också se till att det yttersta lagret är ordentligt vindtätt och på så sätt skyddande mot kylan.

Intressant är att titta på exempelvis vid nollgradigt och en vind på 6m/s (vilket är när det blåser så mycket att det precis eller knappt har börjat bli ”vita gäss” på havet) så ger kyleffekten en effektiv temperatur på -5grader.

Kyleffekten
10 6 0 -6 -10 -16 -26 -30 -36
2 m/s 9 5 -2 -9 -14 -21 -33 -37 -44
6 m/s 7 2 -5 -13 -18 -26 -38 -44 -51
10 m/s 6 1 -7 -15 -20 -28 -41 -47 -55
14 m/s 6 0 -8 -16 -22 -30 -44 -49 -57
18 m/s 5 -1 -9 -17 -23 -31 -45 -51 -59