Babybjörn One Outdoor

Grundinformation Babybjörn One Outdoor

Sittställning: grodposition/bred höftposition
Bärsätt: mot bäraren med möjlighet till två olika höjdlägen beroende på barnets ålder och storlek, utåtvänt eller på ryggen
Vikt: 740g (900g inklusive den medföljande förvaringspåsen)
Bärsystem: vadderat midjebälte och axelremmar med fast bröstrem
Förvaringsfickor: ja, en löst hängande ficka på midjebältet
Barnets vikt o längd: från 3,5kg/53cm upp till 15kg/100cm. Framåtvänt läge från 5 mån eller då barnet kan hålla sitt huvud själv. Minimiålder på ryggen är 12 månader. Om barnet är 3,5-4,5kg ska benslejfarna användas.
Tillverkare: Babybjörn – se mer info på Babybjörns hemsida

TestpersonerBabybjörn One Outdoor

Babybjörn One Outdoor bärsele har använts framför allt av lilla E (6 mån) samt hennes mamma. Men även stora E (2år 9mån) tillsammans med pappa samt lilla A (2 mån) och hennes mamma har testat.

Att ta av och på selen

Att ta av och på bärselen är lite klurigt då bröstryggsremmen inte är öppningsbar. Det är en fast rem som gör att bärselen måste träs över huvudet för att tas på. Midjeremmen har ett spänne som känns är lite ovanligt men som är lätt att knäppa och knäppa upp.

Justering av selen

Nästan alla spännen, axelremmar samt midjeremmen, nås av bäraren även då barnet sitter i. Remmen över bröstryggen är justerbar men inte uppknäppningsbar och är lite svår att nå själv då barnet sitter i.

Att trä i och ur barnet

Vid magbärande är det ganska enkelt att placera barnet i selen! Sätt på dig selen, håll barnet mot dig, fäll upp sittdelen av bärselen och sätt fast den i de fyra punkterna med snabbspännen. Även när barnet sitter utåtvänt är det lätt att sätta i barnet i selen, det som också ska göras då är att en behöver fälla ner huvudstödet som enkelt hålls på plats genom att dra åt en liten rem (smart detalj!!). Om barnet ska sitta på ryggen krävs antingen att bäraren får hjälp att placera barnet i bärselen alternativt att en får hjälp att trä på sig bärselen efter att barnet är placerat i det. Enligt instruktionen går det att göra denna manöver själv genom att ta på sig bärselen som om du skulle bära på magen, trä i barnet och sedan svänga runt barnet och selen till ryggbärande.Babybjörn One Outdoor

Se manual för Babybjörn One Outdoor.

Hur bekväm att bära?

Utformningen av bärselen gör att den är mycket bekväm att bära även ett lite tyngre barn längre stunder! Med ett mindre barn som bärs vänd mot bäraren är det allra bekvämast. Selen ger riktigt bra avlastning tack vare det rejäla midjebältet och de vadderade och breda (!) axelremmarna.

Barnet sitter tajt mot kroppen vilket göra att i magposition kommer tyngdpunkten nära din egen kropp. Detta upplever vi som riktig bra bärmässigt! Det gör att barnet inte svänger omkring eller svajar om du går i exempelvis terräng eller om du rör dig mycket åt olika håll. Och det gör också att bärkomforten blir bra för bäraren då tyngden i stor utsträckning kan avlastas på höfterna.

Om en ska vandra eller gå en längre sträcka med ett barn på magen i inåtvänd position gör barnets grodposition att bärarens armpendling störs aningen, bäraren slår alltså i barnets ben. Men detta sker med alla bärselar vi har testat där barnet sitter i grodposition och då grodposition är det bästa för barnet är det något som känns helt acceptabelt ändå.

Ryggbärande fungerar helt ok även med ett större barn på drygt 2,5år och nästan 15kg. Det är inget vi skulle föredra i flera km, då skulle vi hellre välja en bärstol. Men som komplement när barnet inte längre orkar gå och springa själv är Babybjörn One Outdoor mycket bra! En nackdel är dock att tyngdpunkten hamnar ganska långt ner på ryggen vilket gör att det känns relativt tungt.

Hur bra sitter barnet?

Spädbarn sitter riktigt bra i Babybjörn One Outdoor bärsele! Utformningen gör att barnets fötter placeras innanför sittdelen så att barnet hamnar i grodposition och ändå har fötterna skyddade från att fasta eller stötas vid någonstans när bäraren rör sig.

Babybjörn One OutdoorEtt lite större barn som når ut med benen sitter fortfarande bra i bred höftposition och kan vila skönt i sittdelen. Dock upplevde vi att så snart barnet är så pass aktivt att det vill röra armarna är denna bärsele inte optimal då armarna låses ganska mycket i och med de övre fästena för sittdelen. Ett ytterligare större barn når upp med armarna ovanför dessa fästen och kan då röra sig fritt. Vi har löst det genom att bära med de övre fästena uppknäppta medan barnet är vaket och då samtidigt hålla en hand runt barnets rygg för att stabilisera extra. Så snart barnet har somnat har vi placerat armarna rätt och knäppt fästena. Detta har fungerat helt ok när vi har varit ute och gått men är inget jag skulle föredra när bärselen används i hemmet. Dessa övre fästen kommer också i höjd med ansiktet och blir lätt frestande att tugga på. Dock har även Babybjörn uppmärksammat detta problem och löst det med att det finns bitskydd att sätta på.

Även ett så pass stort barn som en 2,5-åring på 15kg sitter bra i denna bärsele. Fördelen är då att barnet är så pass långt att det når upp med armarna över de övre fästena för sittdelen och kan således röra sig friare.

Att packa med sig

För att vara en friluftspryl tar den relativt stor plats skulle jag vilja påstå, men vikten på 740g känns ändå helt ok med tanke på hur funktionen är och vad en får för de 740 grammen så att säga.

Babybjörn One Outdoor levereras tillsammans med en förvaringsväska i kraftigt vattenavstötande tyg. Om bärselen rullas ihop tar den inte särskilt stor plats och det är riktigt smidigt med förvaringsväskan då selens remmar, spännen och platsdetaljer är väl skyddade. Önskvärt hade varit att förvaringsväskan var vattentät eller åtminstone i det närmaste vattentät. Som nu är finns det små hål längs botten och vad syftet är med dessa har jag inte riktigt kommit fram till. Det jag dock saknar på förvaringspåsen är fästpunkter för att kunna fästa väskan utanpå en större ryggsäck exempelvis. Det som nu finns är enbart ett handtag för att bära den och på vandring vill en ju gärna ha så lite saker som möjligt i händerna….

 

Smarta detaljer

En liten ficka som hänger på midjebältet är bra för att bära med exempelvis mobiltelefonen eller lite extra energi. Bärselens axelremmar har färdiga fästen för att sätta fast exempelvis nappband, en leksak eller något annat med hjälp av en karbinhake.

Snabbfästena för att sätta fast sittdelen är enkla att använda. Den lilla remmen för att fälla ner huvudstödet är bra! Vi gillar förvaringsväskan som medföljer och som skyddar bärselen när den packas med.IMG_9849 kopia

Sammanfattning

Babybjörn One Outdoor bärsele är en bärsele som är väl genomarbetad. Det märks att det har lagts mycket engagemang för att hitta lösningar som fungerar i praktiken. Grodpositionen/den breda höftpositionen gör att barnet kan sitta länge i selen och det genomtänkta bärsystemet gör att det dessutom är bekvämt för bäraren att bära länge.

Vi gillar också att Babybjörn har valt att producera bärselen i material som dels ska vara bra för barnet men som också är både vattenavstötande och som går att torka bort smuts ifrån enkelt. Materialvalet gör också att selen torkar relativt snabbt efter tvätt eller regn. Att den finns i en glad turkos färg är ju dessutom bara en bonus!

Den enda egentliga nackdelen vi har upplevt med denna modell av bärsele är att barnets armar är låsta i en viss position innan det att barnet är långt nog att ha armarna ovanför de övre fästena. Men så som vi modifierade (se under Hur bra sitter barnet? ovan) går det ändå att använda selen bra för vandring och friluftsliv. Så då Babybjörn One Outdoor är en bärsele tänkt för friluftslivet skulle vi ändå vilja ge den ett riktigt gott betyg!

Köp din Babybjörn One Outdoor på babyshop.se